Povežite se s nama

Međimurje

Županija je novi vlasnik dvorca Feštetić: “Kaštel nitko neće odnijeti iz Pribislavca”

Objavljeno:

- dana

Nakon što je sa stare lokacije OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu preseljena u novu zgradu, dvorac Feštetić u kojem je prethodno bila smještena ubrzano propada.

Radi se o dvorcu koji je uz obnovljeni kompleks Staroga grada Zrinskih u Čakovcu među rijetkim kulturnim i turističkim resursima Međimurja koji bi se mogao uvrstiti u nacionalne i međunarodne turističke atrakcije.

Međimurska županija planira projekt revitalizacije Feštetićeva kaštela prijaviti na poziv Ministarstva turizma i sporta za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji bi trebao biti objavljen u trećem kvartalu ove godine. No, jedan je od preduvjeta da objekt bude u vlasništvu prijavitelja, u ovom slučaju Županije. Skupština Međimurske županije na svojoj zadnjoj sjednici održanoj 26. svibnja usvojila je prijedlog da Škola daruje dvorac Županiji. Vijest o darovanju djelomično je negativno odjeknula u Pribislavcu.

Načelnik Pribislavca Matija Ladić

– Oko prijenosa vlasništva kaštela stvorila se fama, a zapravo se o tome već duže govori. Dvorac vapi za obnovom, sada smo prvi put na korak od nje, a govori se da će nam ga “uzeti”… Nitko nam ga nije uzeo, objekt je bio u vlasništvu Škole čiji je osnivač Županija, sada je vlasništvo preneseno na samu Županiju. Kasnije će se osnovati pravni subjekt koji će upravljati dvorcem i on će biti u vlasništvu Općine Pribislavec – kaže općinski načelnik Matija Ladić.

Kaštel nije sastavljen od lego kockica, dodaje on – nitko ga neće odnijeti iz mjesta, a kako bi Općina teško mogla izdvojiti višemilijunski iznos potreban za njegovu obnovu, od svega mogu samo profitirati. U tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Vizija obuhvaća kulturni, edukativni i gastro turistički doživljaj s kongresnim i smještajnim kapacitetom. Budući sadržaji tako bi uključivali povijesnu cjelinu s postavom, kulinarsku akademiju, vidikovac, heritage hotel, manje kongresne dvorane i engleski vrt.

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje