Povežite se s nama

Međimurje

Županija je novi vlasnik dvorca Feštetić: “Kaštel nitko neće odnijeti iz Pribislavca”

Objavljeno:

- dana

Nakon što je sa stare lokacije OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu preseljena u novu zgradu, dvorac Feštetić u kojem je prethodno bila smještena ubrzano propada.

Radi se o dvorcu koji je uz obnovljeni kompleks Staroga grada Zrinskih u Čakovcu među rijetkim kulturnim i turističkim resursima Međimurja koji bi se mogao uvrstiti u nacionalne i međunarodne turističke atrakcije.

Međimurska županija planira projekt revitalizacije Feštetićeva kaštela prijaviti na poziv Ministarstva turizma i sporta za dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koji bi trebao biti objavljen u trećem kvartalu ove godine. No, jedan je od preduvjeta da objekt bude u vlasništvu prijavitelja, u ovom slučaju Županije. Skupština Međimurske županije na svojoj zadnjoj sjednici održanoj 26. svibnja usvojila je prijedlog da Škola daruje dvorac Županiji. Vijest o darovanju djelomično je negativno odjeknula u Pribislavcu.

Načelnik Pribislavca Matija Ladić

– Oko prijenosa vlasništva kaštela stvorila se fama, a zapravo se o tome već duže govori. Dvorac vapi za obnovom, sada smo prvi put na korak od nje, a govori se da će nam ga “uzeti”… Nitko nam ga nije uzeo, objekt je bio u vlasništvu Škole čiji je osnivač Županija, sada je vlasništvo preneseno na samu Županiju. Kasnije će se osnovati pravni subjekt koji će upravljati dvorcem i on će biti u vlasništvu Općine Pribislavec – kaže općinski načelnik Matija Ladić.

Kaštel nije sastavljen od lego kockica, dodaje on – nitko ga neće odnijeti iz mjesta, a kako bi Općina teško mogla izdvojiti višemilijunski iznos potreban za njegovu obnovu, od svega mogu samo profitirati. U tijeku je izrada projektne dokumentacije.

Vizija obuhvaća kulturni, edukativni i gastro turistički doživljaj s kongresnim i smještajnim kapacitetom. Budući sadržaji tako bi uključivali povijesnu cjelinu s postavom, kulinarsku akademiju, vidikovac, heritage hotel, manje kongresne dvorane i engleski vrt.

Međimurje

U kolovozu besplatne pripreme za maturu iz matematike za one koji žele upisati MEV

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok su upisi u tijeku, stižu dobre vijesti za buduće studente! Međimursko veleučilište u Čakovcu organizira besplatne pripreme za maturu iz matematike za sve učenike koji su podnijeli prijavu za upis na jedan od smjerova na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

Pripreme će se održati u prostorima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, na adresi Bana J. Jelačića 22/a, Čakovec, dana 16., 17., 19. i 23. kolovoza od 9:00 do 12:00 sati.

Prijaviti se možete putem e-mail adresa: [email protected] ili [email protected]

Za sve dodatne informacije zainteresirani učenici mogu poslati upite na navedene e-mail adrese.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje