Povežite se s nama

U fokusu

Osigurano 12,8 milijuna kuna: liječnicima obiteljske medicine, pedijatrima i ginekolozima nova oprema

Objavljeno:

- dana

ŽUPANIJA ULAŽE

Pedesetak ordinacija liječnika opće/obiteljske medicine, stomatolozi, ginekolozi i pedijatri iz Varaždinske županije dobit će novu opremu, a ići će i na edukaciju.

Varaždinska županija, naime, ulaže novih 12,8 milijuna kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Moderna oprema i uređenje Domova zdravlja

Riječ je o porjektu “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji”. Čak 85 posto sredstava, odnosno 11 milijuna kuna su bespovratna sredstva koja su osigurana iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.” Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, dok je Varaždinska županija iz svog proračuna osigurala ostatak novca. Projekti partner Varaždinske županije je Dom zdravlja Varaždinske županije.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt danas su u Zagrebu potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. 

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt potpisali su župan Radimir Čačić i ministrica Gabrijela Žalac

Ovo je dokaz da nam je ulaganje u zdravstvo među prioritetima – istaknuo je župan Čačić

– Izrazito mi je drago da su nam odobrena sredstva za čak 50 ordinacija koje će sada dobiti novu, suvremeniju opremu koja će sasvim sigurno doprinjeti i boljoj zdravstvenoj zaštiti pacijenata. Osim modernije opreme, na našim Domovima  zdravlja bit će izvedeni manji zahvati kako bi se uredili. Činjenica je da se u posljednja tri mjeseca znatno ulaže u zdravstveni standard. Uz početak radova u Općoj bolnici Varaždin te Odjelu za produženo liječenje u Novom Marofu, ovo je dokaz da nam je ulaganje u zdravstvo među prioritetima – naglasio je župan Radimir Čačić danas nakon potpisivanja ugovora.

Najviše novca obiteljskim liječnicima

Najviše novaca, čak 3,5 milijuna kuna, dobit će liječnici opće/obiteljske prakse: 19 liječnika-koncesionara te devet zaposlenika Doma zdravlja.
Za djelatnost zdravstvene zaštite žena (ginekolozi) predviđeno je 1,8 milijuna kuna, za radiologiju 1,7 milijuna kuna, za dentalnu medicinu 839.600 kuna, za zdravstvenu zaštitu predškolske djece (pedijatri) 145.000 kuna, a za djelatnost fizikalne terapije 65.500 kuna.

Uz to, 4,2 milijuna kuna će biti uloženo u zahvate na objektima Doma zdravlja, u kojima se pruža zdravstvena skrb. Sredstva će biti uložena u rekonstrukcije, adaptacije, dobivanje energetskih certifikata, kao i za poboljšanje pristupačnosti osobama s invaliditetom.

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva, bit će pokrenut postupak javne nabave opreme, a po dolasku opreme s liječnicima će biti potpisani ugovori o pravu korištenja.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija/Arhiva RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje