Povežite se s nama

Međimurje

Županijska bolnica Čakovec u svečanom ozračju proslavila veliki jubilej – 100 godina postojanja

Objavljeno:

- dana

Prije točno 100 godina, točnije 12. studenoga 1922. godine, službeno je osnovana Županijska bolnica Čakovec, a Međimurke i Međimurci dobili su svoju najveću zdravstvenu ustanovu, stoga je s razlogom veliki jubilej dostojno obilježen velikom svečanošću u Centru za kulturu Čakovec.

Samo od 2017. godine do danas u ŽBČ je uloženo oko 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u zadnjih pet godina iznosila oko 60 milijuna kuna.

Razvoj Županijske bolnice Čakovec, jedine opće bolnice na našem području, siguran je u rukama vlasnika i osnivača – Međimurske županije, o čemu svjedoči niz realiziranih investicijskih ciklusa, ali i onih koji slijede.

Izniman značaj bolnice za žitelje Međimurja istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na još jedan važan datum vezan uz stoljetnu vremensku crtu ove zdravstvene ustanove.

– U svibnju 1973. godine, velikim dijelom zahvaljujući financijskom doprinosu građana Međimurja te rukama domaćih graditelja, podignuta je nova bolnička zgrada, a zdravstvena skrb u našoj županiji dobila je novo poglavlje. Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća zdravstvena ustanova, ustanova čiji djelatnici svakodnevno i nesebično skrbe o našim građanima, već je simbol zajedništva i borbe za bolje Međimurje.Zdravstveni kompleks u Čakovcu, kao što smo obećali, postao je veliko gradilište, a osim zahvata na energetskoj obnovi preostalog dijela bolničkog kompleksa, Međimurska županija simultano ulaže u opremu, ali i u stručni kadar. Rekonstruirali smo i dogradili Paviljon III, odnosno „staru internu“ te tako omogućili bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijske dnevne bolnice – rekao je župan Matija Posavec te istaknuo da je unatoč općem nedostatku liječničkog kadra pošlo za rukom zaustaviti trend odlaska liječnika iz bolnice te osnažiti brojnim mladim specijalistima, među kojima ima i onih koji su u ovu ustanovu stigli iz raznih dijelova Hrvatske, doživjevši ŽBČ kao ustanovu u kojoj vrijedi graditi karijeru.

Župan se osvrnuo i na buduće projekte te je istaknuo da je u planu nabavka novih uređaja među kojima i CT uređaja. 

– Očekuje nas formiranje Centra palijativne skrbi za koji je projektna dokumentacija već u izradi, uređenje biokemijskog laboratorija za vađenje krvi, adaptacija odjela neurologije i ginekologije, a uskoro otvaramo i novouređen odjel pedijatrije – naglasio je župan Posavec te napomenuo kako se zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima u prostore, opremu i ljude u Županijskoj bolnici Čakovec razvijaju centri izvrsnosti iz kardiologije, ortopedije i transfuzijske medicine.

Kada je zdravlje u pitanju, neprestano treba težiti boljem, smatra ravnatelj ŽBČ-a Igor Šegović.

– Težimo visokim ciljevima i drago mi je što mogu reći da u tome uspijevamo. Zadnjeg dana listopada imali smo 977 zaposlenih, od čega 777 zdravstvenih i 200 nezdravstvenih djelatnika – 192 liječnice i liječnika, 422 medicinske sestre te 154 djelatnika ostalih zdravstvenih profila. Tijekom 2021. u našoj ustanovi liječeno je gotovo 16.000 pacijenata. Medicina se mijenja, postaje sve kompleksnija i sofisticiranija, a to zahtijeva sve više zdravstvenih radnika. Sav taj posao mora pratiti i dobra infrastruktura pa s Međimurskom županijom, županom Matijom Posavcem i pročelnicom Sonjom Tošić-Grlač realiziramo projekte i planiramo nove – naglasio je ravnatelj Šegović.

Mnogo o bolnici, kojoj gravitira 86 posto žitelja Međimurja, govori i sljedeća brojka – u jednoj godini u ustanovi se napravi 1.359.000 raznih medicinskih usluga te obradi 615.000 pacijenata. Jedna od velikih pobjeda Međimurske županije i kardiologa ŽBČ-a, koju je doktor Igor Šegović istaknuo, je djelatnost interventne kardiologije s entuzijastima o kojima mnoge bolnice mogu samo sanjati.

Svečanom ozračju proslave jubileja u CZK-u svojim su nastupima pridonijeli učenički zbor Srednje škole Čakovec, Marija Jambrović, a u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara održana je revija na kojoj su učenici Srednje škole Čakovec nosili odore medicinskih sestara te time dali prikaz povijesti sestrinstva.

Velikoj proslavi prisustvovali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Mariom Medvedom, gradonačelnici Grada Čakovca i Preloga Ljerka Cividini i Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade RH Silvio Bašić, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, načelnici međimurskih općina te čelnici javnih poduzeća i ustanova.

Povijesni pregled činjenica i zanimljivosti o Županijskoj bolnici Čakovec predstavio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Sven Pal, a uime Hrvatskog liječničkog zbora, Povelju Županijskoj bolnici Čakovec uručila je Srebrenka Mesić.

Povodom 100 godina djelovanja Županijske bolnice Čakovec župan Posavec je ravnatelju Županijske bolnice Čakovec Igoru Šegoviću uručio Povelju za izniman doprinos zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života stanovnika Međimurske županije, razvoju zdravstva te za zasluge u promicanju načela medicinske struke, pritom zahvalivši svakom sadašnjem, bivšem i umirovljenom djelatniku bolnice na stručnosti, pažnji, požrtvovnosti, ali i svakoj toploj riječi i podršci, koje unose u svoj plemeniti posao.

– Zahvaljujući svima vama možemo biti ponosno što je naša bolnica jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj, ne samo po infrastrukturi i opremljenosti, već po stručnom kadru, uslugama i zahvatima koje se obavljaju te ćemo i dalje težiti da se svakom pacijentu pruži najbolja moguća zdravstvena skrb i zaštita, jer naši Međimurci to zaslužuju – zaključio je župan.

Međimurje

Dan dobravske baštine: posjetiteljima otvorena vrata Doma kulture Zalan i Vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon stanke uzrokovane pandemijom u Donjoj Dubravi održat će se Dan dobravske baštine u subotu, 4. veljače. Od 18 do 21 sat svi posjetitelji moći će razgledati prostore Doma kulture Zalan (vijećnica, etno-soba i prostorije KUD-a Seljačka Sloga) te prostore Vatrogasnog doma (spomen-soba, glavna prostorija, garaže i vozila).

U DVD-u će posjetitelje dočekati donjodubravski vatrogasci koji će im u kratkom obilasku prikazati sve čime se bave, a ono što mališane najviše zanima, moći će se razgledati oprema te vatrogasna vozila.

Program započinje u 18 sati u Domu kulture Zalan predstavljanjem portreta članova obitelji Hirschler i Zalan koji će od subote biti izloženi u vijećnici. Radi se o četiri portreta koja su već izložena te četiri portreta koja dolaze na privremenu posudbu iz Muzeja Međimurja Čakovec. Portreti će biti izloženi do kraja 2023. godine, a na njima su Leopold i Hermine Zalan, Maks Hirschler te vjerojatno Julius i Johanna Hirschler.

U Zalanu će svoja umjetnička djela izložiti i donjodubravski slikar Zoran Horvat.

U 19 sati će biti prikazivanje filma snimljenog povodom neodržanog memorijala Teti Lizi u Čast „Deca, moja deca“ 2021. godine. Kako održavanje uživo nije bilo moguće, mnogobrojni sudionici su snimljeni u prostorijama KUD-a te je memorijal poprimio digitalni oblik.

Ulaz je besplatan i nije potrebna najava.

Događaj organiziraju Odbor za kulturu, sport i udruge, KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava uz potporu Općine Donja Dubrava.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Nedelišću obilježena 60. obljetnica zaštite jedne od najstarijih platana u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U četvrtak, 2. veljače, u Nedelišću je obilježena 60. obljetnica zaštite platane, najstarijeg zaštićenog prirodnog objekta u Međimurju. Riječ je o jednoj od najvećih platana u Hrvatskoj, koja je prema posljednjim procjenama stara 213 godina.

Visoka je više od 35 metara, a prsni promjer joj je veći od šest metara. Popularno se naziva i „birov hrast“, iako nije hrast, već je taj naziv dobila jer raste pokraj kuće u kojoj je nekad živio „birov“, predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

Stablo je 4. veljače 1963. godine postalo prvi zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji.

Povodom 60. obljetnice, na inicijativu Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ 2023. godina proglašena je Godinom platane, a u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće u četvrtak je priređen prigodni program.

Simbolika

Uzvanicima je tako prezentiran niz sadržaja direktno ili indirektno vezan uz platanu: od izvješća tvrtke Urbani šumari o stanju staroga stabla te izvedenim zahvatima na njemu, predstavljanja likovnog natječaja za predškolsku djecu i osnovnoškolce do planova Općine Nedelišće u procesu daljnje skrbi i nadgradnje sadržaja nadomak drevnog stabla.

– Stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Zagreba prije sedam dana su nam objavili rezultat ispitivanja starosti nedelišćanske platane, ona je stara 213 godina. U toj dobi stablo je ne samo jedna od najvećih platana već je i među starijima u našoj zemlji. Platana je danas živa zahvaljujući izmjeni dobrih gospodara u Nedelišću tijekom proteklih desetljeća. Platana u Nedelišću bila je prvi spomenik prirode u Međimurju i kao takva ima simboliku jer je od njezine zaštite sve krenulo. To je bio prvi korak da bismo danas četvrtinu Međimurja imali pod zaštitom – istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ Siniša Golub.

Na platanu su posebno ponosni Nedelišćani koji „vel’ko drevo“, kako su ga stari zvali, smatraju jednim od simbola općine.

– Pretpostavka je da su je posadili vojnici koji su se vraćali kad je Napoleon u Rusiji izgubio rat, jedan krak vojske vraćao se kroz Njemačku, a drugi kroz naš kraj. Pretpostavka je da su oni posadili tu platanu ili možda više njih. Od onog trenutka se u Nedelišću spominju i četiri neobična prezimena, to su Lesinger, Kresinger, Celinger i Vizinger, što nije uobičajeno za naše područje. Pretpostavka je da su mladići ovdje našli svoje ‘puce’ i ostavili svoje korijene pa uz taj događaj vežemo i ovu platanu. Za Nedelišće je ona simbol mjesta, ali i mjesto okupljanja, a opjevana je i u nekoliko pjesama – rekao je ekolog i zaštitar prirode Josip Celinger.

Društveni značaj

– Općinsko vijeće je u prosincu prihvatilo odluku da ovu godinu proglasimo Godinom platane, na inicijativu iz „Međimurske prirode“, te time damo još veći značaj ovom našem simbolu. Očuvanje platane je proces čije smo važnosti svjesni te u njega ulažemo. Prošle godine je utvrđeno da je stablo zdravo i u dobroj „kondiciji“ pa mu stručnjaci prognoziraju dug život. Platana ima i društveni značaj – oduvijek je ljudima bila drago okupljalište. Zato smo i pokrenuli proces uređenja Trga Republike na zamišljeni način, posao za koji se nadamo da ćemo ga uz sufinanciranje realizirati 2024. godine – rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Pod stoljetnom platanom na kraju svečanosti okupile su se brojne generacije – od nedelišćanskih predškolaraca do uzvanika i svih onih koji danas skrbe o stablu, kako bi zajedničkom fotografijom ostavili uspomenu na ovu obljetnicu.

Veliki doprinos obilježavanju dale su i članice Udruge žena Nedelišće koje su pripremile tople napitke, klipiće i kolače te članice i članovi Matice umirovljenika Nedelišće koji su pjesmom uveličale događaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje