Povežite se s nama

Međimurje

Županijska bolnica Čakovec u svečanom ozračju proslavila veliki jubilej – 100 godina postojanja

Objavljeno:

- dana

Prije točno 100 godina, točnije 12. studenoga 1922. godine, službeno je osnovana Županijska bolnica Čakovec, a Međimurke i Međimurci dobili su svoju najveću zdravstvenu ustanovu, stoga je s razlogom veliki jubilej dostojno obilježen velikom svečanošću u Centru za kulturu Čakovec.

Samo od 2017. godine do danas u ŽBČ je uloženo oko 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u zadnjih pet godina iznosila oko 60 milijuna kuna.

Razvoj Županijske bolnice Čakovec, jedine opće bolnice na našem području, siguran je u rukama vlasnika i osnivača – Međimurske županije, o čemu svjedoči niz realiziranih investicijskih ciklusa, ali i onih koji slijede.

Izniman značaj bolnice za žitelje Međimurja istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je podsjetio na još jedan važan datum vezan uz stoljetnu vremensku crtu ove zdravstvene ustanove.

– U svibnju 1973. godine, velikim dijelom zahvaljujući financijskom doprinosu građana Međimurja te rukama domaćih graditelja, podignuta je nova bolnička zgrada, a zdravstvena skrb u našoj županiji dobila je novo poglavlje. Županijska bolnica Čakovec ne samo da je naša najveća zdravstvena ustanova, ustanova čiji djelatnici svakodnevno i nesebično skrbe o našim građanima, već je simbol zajedništva i borbe za bolje Međimurje.Zdravstveni kompleks u Čakovcu, kao što smo obećali, postao je veliko gradilište, a osim zahvata na energetskoj obnovi preostalog dijela bolničkog kompleksa, Međimurska županija simultano ulaže u opremu, ali i u stručni kadar. Rekonstruirali smo i dogradili Paviljon III, odnosno „staru internu“ te tako omogućili bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijske dnevne bolnice – rekao je župan Matija Posavec te istaknuo da je unatoč općem nedostatku liječničkog kadra pošlo za rukom zaustaviti trend odlaska liječnika iz bolnice te osnažiti brojnim mladim specijalistima, među kojima ima i onih koji su u ovu ustanovu stigli iz raznih dijelova Hrvatske, doživjevši ŽBČ kao ustanovu u kojoj vrijedi graditi karijeru.

Župan se osvrnuo i na buduće projekte te je istaknuo da je u planu nabavka novih uređaja među kojima i CT uređaja. 

– Očekuje nas formiranje Centra palijativne skrbi za koji je projektna dokumentacija već u izradi, uređenje biokemijskog laboratorija za vađenje krvi, adaptacija odjela neurologije i ginekologije, a uskoro otvaramo i novouređen odjel pedijatrije – naglasio je župan Posavec te napomenuo kako se zahvaljujući dosadašnjim ulaganjima u prostore, opremu i ljude u Županijskoj bolnici Čakovec razvijaju centri izvrsnosti iz kardiologije, ortopedije i transfuzijske medicine.

Kada je zdravlje u pitanju, neprestano treba težiti boljem, smatra ravnatelj ŽBČ-a Igor Šegović.

– Težimo visokim ciljevima i drago mi je što mogu reći da u tome uspijevamo. Zadnjeg dana listopada imali smo 977 zaposlenih, od čega 777 zdravstvenih i 200 nezdravstvenih djelatnika – 192 liječnice i liječnika, 422 medicinske sestre te 154 djelatnika ostalih zdravstvenih profila. Tijekom 2021. u našoj ustanovi liječeno je gotovo 16.000 pacijenata. Medicina se mijenja, postaje sve kompleksnija i sofisticiranija, a to zahtijeva sve više zdravstvenih radnika. Sav taj posao mora pratiti i dobra infrastruktura pa s Međimurskom županijom, županom Matijom Posavcem i pročelnicom Sonjom Tošić-Grlač realiziramo projekte i planiramo nove – naglasio je ravnatelj Šegović.

Mnogo o bolnici, kojoj gravitira 86 posto žitelja Međimurja, govori i sljedeća brojka – u jednoj godini u ustanovi se napravi 1.359.000 raznih medicinskih usluga te obradi 615.000 pacijenata. Jedna od velikih pobjeda Međimurske županije i kardiologa ŽBČ-a, koju je doktor Igor Šegović istaknuo, je djelatnost interventne kardiologije s entuzijastima o kojima mnoge bolnice mogu samo sanjati.

Svečanom ozračju proslave jubileja u CZK-u svojim su nastupima pridonijeli učenički zbor Srednje škole Čakovec, Marija Jambrović, a u suradnji s Društvom za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara održana je revija na kojoj su učenici Srednje škole Čakovec nosili odore medicinskih sestara te time dali prikaz povijesti sestrinstva.

Velikoj proslavi prisustvovali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina sa zamjenikom Mariom Medvedom, gradonačelnici Grada Čakovca i Preloga Ljerka Cividini i Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Srpak, izaslanik predsjednika Vlade RH Silvio Bašić, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, načelnici međimurskih općina te čelnici javnih poduzeća i ustanova.

Povijesni pregled činjenica i zanimljivosti o Županijskoj bolnici Čakovec predstavio je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Sven Pal, a uime Hrvatskog liječničkog zbora, Povelju Županijskoj bolnici Čakovec uručila je Srebrenka Mesić.

Povodom 100 godina djelovanja Županijske bolnice Čakovec župan Posavec je ravnatelju Županijske bolnice Čakovec Igoru Šegoviću uručio Povelju za izniman doprinos zdravstvenoj skrbi i kvaliteti života stanovnika Međimurske županije, razvoju zdravstva te za zasluge u promicanju načela medicinske struke, pritom zahvalivši svakom sadašnjem, bivšem i umirovljenom djelatniku bolnice na stručnosti, pažnji, požrtvovnosti, ali i svakoj toploj riječi i podršci, koje unose u svoj plemeniti posao.

– Zahvaljujući svima vama možemo biti ponosno što je naša bolnica jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj, ne samo po infrastrukturi i opremljenosti, već po stručnom kadru, uslugama i zahvatima koje se obavljaju te ćemo i dalje težiti da se svakom pacijentu pruži najbolja moguća zdravstvena skrb i zaštita, jer naši Međimurci to zaslužuju – zaključio je župan.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje