Povežite se s nama

Međimurje

Pribislavec detaljno regulirao uvjete za pse: Dvorište mora biti ograđeno, kućica ne smije biti u blatu!

Objavljeno:

- dana

Zakon o zaštiti životinja nalaže svim gradovima i općinama da moraju općim aktima propisati uvjete i način držanja kućnih ljubimaca.

Iako je većina lokalnih zajednica te akte uskladila sa Zakonom o zaštiti životinja, Općina Pribislavec u Međimurskoj županiji prva je u Hrvatskoj otišla korak dalje u zaštiti životinja na svojem području.

Kroz odredbe svoje Odluke o uvjetima i načinu držanja pasa i mačaka i ostalih kućnih ljubimaca iz 2022. detaljno je regulirala uvjete držanja kućnih ljubimaca, osobito pasa.

Primjerice, u Odluci Pribislavca navodi se da pas ne smije biti vezan. Cijeli prostor ili dio prostora od najmanje 30 m2 po psu koji služi za njegovo slobodno kretanje mora biti zaštićen od izravnog udara sunca i drugih vremenskih neprilika i nepovoljnih uvjeta.

Treba biti i ograđen tako da spriječi psa da ogradu preskoči, provuče se ili na neki drugi način izađe na javnu površinu bez povodca i nadzora. Pas se ne smije trajno držati u boksu, odnosno u prostorima ili dijelu dvorišta bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora, kao ni na adresi različitoj od prebivališta ili boravišta skrbnika.

Prema potrebi, mora imati pristup boravku u kuću. Ako se smješta u dvorište, skrbnik mu mora osigurati kućicu primjerenu njegovoj veličini, a površina od jednog metra ispod i oko kućice mora imati betonsku podlogu. U slučaju da skrbnik sve to krši, pas mu se može oduzeti o njegovu trošku.

Propisana je i općenita skrb o kućnom ljubimcu, pa je tako skrbnik dužan osigurati provjeru stanja kućnog ljubimca najmanje jedanput dnevno, a prema potrebi i češće. Komunalni redar Pribislavca kontrolira jesu li svi skrbnici označili psa mikročipom i cijepili ga protiv bjesnoće.

Osim toga, svi su dužni svoje pse i mačke cijepiti protiv najčešćih zaraznih bolesti i očistiti od unutarnjih i vanjskih parazita, kao i kastrirati, osim registriranih uzgoja i opravdanih evidentiranih izuzetaka.

Udruga „Prijatelji životinja“, koja se zalaže za odgovorno skrbništvo i smanjenje broja napuštenih životinja, pohvalila je predstavnička tijela Općine Pribislavec što su donijela vrlo konkretne uvjete držanja kućnih ljubimaca imajući u vidu važnost odgovorne brige za životinje.

Time su postavili pozitivan primjer i za druge jedinice lokalne samouprave koje također mogu kroz svoje opće akte djelovati preventivno i smanjiti broj napuštenih životinja, čije zbrinjavanje moraju financirati.

– Psi i mačke su pripitomljene životinje koje ovise o ljudima da im osiguraju hranu, vodu, veterinarsku skrb, kontrolu razmnožavanja, sklonište i sigurnost te ne mogu opstati same. Nitko ne mora imati psa ili mačku pod svojom skrbi, no ako to odluči, treba preuzeti odgovornost koja uključuje dovoljno vremena i novaca da zadovolji sve fizičke i psihičke potrebe tog živog bića koje postaje novi član obitelji – upozoravaju „Prijatelji životinja“.

Dodaju da su baš zato odredbe Odluke Općine Pribislavec primjer kakav trebaju slijediti ne samo druge lokalne zajednice nego bi ih trebalo propisati i na državnoj razini!

– Ne držati psa na lancu, cijepiti ga, očistiti od vanjskih i unutarnjih nametnika, kastrirati i ostalo potrebno nije nikakav nadstandard držanja pasa, već znači normalnu, poželjnu i odgovornu skrb o kućnom ljubimcu. Ako mu netko ne može osigurati takve uvjete, ne treba niti nabavljati životinju – zaključuju „Prijatelji životinja“.

Odluka Općine Pribislavec i više informacija o odgovornoj skrbi za pse i mačke nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Međimurje

Dan dobravske baštine: posjetiteljima otvorena vrata Doma kulture Zalan i Vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon stanke uzrokovane pandemijom u Donjoj Dubravi održat će se Dan dobravske baštine u subotu, 4. veljače. Od 18 do 21 sat svi posjetitelji moći će razgledati prostore Doma kulture Zalan (vijećnica, etno-soba i prostorije KUD-a Seljačka Sloga) te prostore Vatrogasnog doma (spomen-soba, glavna prostorija, garaže i vozila).

U DVD-u će posjetitelje dočekati donjodubravski vatrogasci koji će im u kratkom obilasku prikazati sve čime se bave, a ono što mališane najviše zanima, moći će se razgledati oprema te vatrogasna vozila.

Program započinje u 18 sati u Domu kulture Zalan predstavljanjem portreta članova obitelji Hirschler i Zalan koji će od subote biti izloženi u vijećnici. Radi se o četiri portreta koja su već izložena te četiri portreta koja dolaze na privremenu posudbu iz Muzeja Međimurja Čakovec. Portreti će biti izloženi do kraja 2023. godine, a na njima su Leopold i Hermine Zalan, Maks Hirschler te vjerojatno Julius i Johanna Hirschler.

U Zalanu će svoja umjetnička djela izložiti i donjodubravski slikar Zoran Horvat.

U 19 sati će biti prikazivanje filma snimljenog povodom neodržanog memorijala Teti Lizi u Čast „Deca, moja deca“ 2021. godine. Kako održavanje uživo nije bilo moguće, mnogobrojni sudionici su snimljeni u prostorijama KUD-a te je memorijal poprimio digitalni oblik.

Ulaz je besplatan i nije potrebna najava.

Događaj organiziraju Odbor za kulturu, sport i udruge, KUD Seljačka Sloga Donja Dubrava i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava uz potporu Općine Donja Dubrava.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Nedelišću obilježena 60. obljetnica zaštite jedne od najstarijih platana u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

FOTO: IVAN AGNEZOVIC

U četvrtak, 2. veljače, u Nedelišću je obilježena 60. obljetnica zaštite platane, najstarijeg zaštićenog prirodnog objekta u Međimurju. Riječ je o jednoj od najvećih platana u Hrvatskoj, koja je prema posljednjim procjenama stara 213 godina.

Visoka je više od 35 metara, a prsni promjer joj je veći od šest metara. Popularno se naziva i „birov hrast“, iako nije hrast, već je taj naziv dobila jer raste pokraj kuće u kojoj je nekad živio „birov“, predsjednik mjesta, odnosno seoski starješina.

Stablo je 4. veljače 1963. godine postalo prvi zaštićeni objekt prirode u Međimurskoj županiji.

Povodom 60. obljetnice, na inicijativu Javne ustanove za zaštitu prirode „Međimurska priroda“ 2023. godina proglašena je Godinom platane, a u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nedelišće u četvrtak je priređen prigodni program.

Simbolika

Uzvanicima je tako prezentiran niz sadržaja direktno ili indirektno vezan uz platanu: od izvješća tvrtke Urbani šumari o stanju staroga stabla te izvedenim zahvatima na njemu, predstavljanja likovnog natječaja za predškolsku djecu i osnovnoškolce do planova Općine Nedelišće u procesu daljnje skrbi i nadgradnje sadržaja nadomak drevnog stabla.

– Stručnjaci Šumarskog fakulteta iz Zagreba prije sedam dana su nam objavili rezultat ispitivanja starosti nedelišćanske platane, ona je stara 213 godina. U toj dobi stablo je ne samo jedna od najvećih platana već je i među starijima u našoj zemlji. Platana je danas živa zahvaljujući izmjeni dobrih gospodara u Nedelišću tijekom proteklih desetljeća. Platana u Nedelišću bila je prvi spomenik prirode u Međimurju i kao takva ima simboliku jer je od njezine zaštite sve krenulo. To je bio prvi korak da bismo danas četvrtinu Međimurja imali pod zaštitom – istaknuo je ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ Siniša Golub.

Na platanu su posebno ponosni Nedelišćani koji „vel’ko drevo“, kako su ga stari zvali, smatraju jednim od simbola općine.

– Pretpostavka je da su je posadili vojnici koji su se vraćali kad je Napoleon u Rusiji izgubio rat, jedan krak vojske vraćao se kroz Njemačku, a drugi kroz naš kraj. Pretpostavka je da su oni posadili tu platanu ili možda više njih. Od onog trenutka se u Nedelišću spominju i četiri neobična prezimena, to su Lesinger, Kresinger, Celinger i Vizinger, što nije uobičajeno za naše područje. Pretpostavka je da su mladići ovdje našli svoje ‘puce’ i ostavili svoje korijene pa uz taj događaj vežemo i ovu platanu. Za Nedelišće je ona simbol mjesta, ali i mjesto okupljanja, a opjevana je i u nekoliko pjesama – rekao je ekolog i zaštitar prirode Josip Celinger.

Društveni značaj

– Općinsko vijeće je u prosincu prihvatilo odluku da ovu godinu proglasimo Godinom platane, na inicijativu iz „Međimurske prirode“, te time damo još veći značaj ovom našem simbolu. Očuvanje platane je proces čije smo važnosti svjesni te u njega ulažemo. Prošle godine je utvrđeno da je stablo zdravo i u dobroj „kondiciji“ pa mu stručnjaci prognoziraju dug život. Platana ima i društveni značaj – oduvijek je ljudima bila drago okupljalište. Zato smo i pokrenuli proces uređenja Trga Republike na zamišljeni način, posao za koji se nadamo da ćemo ga uz sufinanciranje realizirati 2024. godine – rekao je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak.

Pod stoljetnom platanom na kraju svečanosti okupile su se brojne generacije – od nedelišćanskih predškolaraca do uzvanika i svih onih koji danas skrbe o stablu, kako bi zajedničkom fotografijom ostavili uspomenu na ovu obljetnicu.

Veliki doprinos obilježavanju dale su i članice Udruge žena Nedelišće koje su pripremile tople napitke, klipiće i kolače te članice i članovi Matice umirovljenika Nedelišće koji su pjesmom uveličale događaj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje