Povežite se s nama

U fokusu

Glavni trg u Varaždinskim Toplicama – veliko jezero

Objavljeno:

- dana

Poplave

Nakon što su dobrom prevencijom  izbjegli veće štete od poplava ove zime, Varaždinske Toplice čine sve kako bi i ovaj val poplava učinili što bezopasnijim za stanovništvo i imovinu.   

Voda se počela izlijevati u jedan sat u noći s petka na subotu. Potoci i oborinske vode slili su se u topličku kotlinu i poplavili Grad i gradska naselja. Započelo je s naseljem Sopotje, čije su se ulice u vrlo kratkom vremenu pretvorile u potoke koji su poplavili podrume i prizemlja kuća.

Nogostupi i ulice pretvorili se u veliku rijeku

Trg pod vodom visine pola metra izgledao kao veliko jezero

U naselju Toplice najgore su prošle ulice K vodopadu, Ulica bana Jelačića od kućnog broja 21 do 23, na Trgu Antuna Mihanovića poplavljene su zgrade.

Nogostupi i ulice pretvorili su se u veliku rijeku. Voda se slijevala na Trg Bana Jelačića i uskoro je trg, pod vodom visine pola metra, izgledao kao veliko jezero. Nakon što se voda povukla oko pola pet ujutro ostalo je preko deset centimetara mulja.

Vode je bilo kod škole, u Ledinama, oko vatrogasnog doma, u Ulici Kralja Tomislava …. U Vrbicama se počeo dizati kanal pa se sva oborinska voda iz gornjeg kraja Toplica spustila do naselja i ugrozila kuće.

Besana zora

Kompletnu akciju sprječavanja većih šteta vodio je zamjenik zapovjednice topličkih vatrogasaca Goran Novosel.

Stanovnici gradskih naselja također su strepili. Nije bilo naselja kojemu voda nije prijetila – Poljana Donja, u Škarniku se razlio potok, kod Ćurilovca je poplavljen kompletan usjev, tikvice i krumpir plivali su na površini vode. Iznova je poplavljenai županijska cesta Jalševec –  Poljana Donja na kojoj je u pet sati ujutro u subotu bilo metar vode.

Kao i prošli put, voda je uzrokovala velika klizišta na nerazvrstanim cestama u cijelom kraju.

S vatrogascima je na terenu cijelo vrijeme bila i gradonačelnica Goranka Štefanić, dobrovoljna vatrogaskinja, kojoj se pridružio i dogradonačelnik Nedeljko Mihalić.

Određeni prioriteti

Voda je uzrokovala velika klizišta na nerazvrstanim cestama u cijelom kraju.

– Oko jedan sam stigla na teren gdje smo spašavali što se spasiti moglo. Kad se razdanilo obišli smo poplavljena područja i odredili prioritete interventnih sanacija i čišćenja. Moram pohvaliti vatrogasce i njihovu požrtvovnost. Do 15 smo sati neprestano bili na terenu i pripremali se za eventualno novi vodeni val rijeke Bednje – rekla je gradonačelnica.

Naime, Bednja je poslije podne ponovno počela rasti i polavila cestu između Leskovca i Slanja. Iščekujući novi vodeni val pripremalo se sve što je potrebno za zečje nasipe.

– Sve je pod kontrolom. Ovo je bio buran vikend. – jedva da je uspjela završiti rečenicu gradonačelnica kad je kiša iznova počela padati. 

Održan je i hitan sastanak Stožera civilne zaštite. Nedeljko Mihalić, dogradonačelnik, kaže: – Još nismo sanirali štetu nastalu od klizišta uzrokovanih zimskim poplavama, a već generiramo novu. Prisjeća se kad su ove zime toplički čelnici sami otpremili pomoć u poplavljenu Slavoniju nadajući se da njih ne čeka isti scenarij. 

 

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje