Povežite se s nama

U fokusu

Više od milijuna kuna je lani uloženo u prometnice u Svetom Iliji

Objavljeno:

- dana

INVESTICIJE

– U modernizaciju cesta na području Općine Sveti Ilija u prošloj godini uloženo je gotovo 1.182.683 kuna.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Općine – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sveti Ilija, govoreći o najznačajnijim projektima i investicijama na području te općine koje su obilježile prošlu godinu.
Ova općina, u kojoj, prema posljednjem popisu stanovnika iz 2011. godine, živi 3.511 stanovnika, kontinuirano ulaže značajna financijska sredstva u modernizaciju prometne infrastrukture na svom području, čime se poboljšava prometna povezanost te se povećava kvaliteta života mještana ove općine.

Uređene ulice

– Zahvaljujući dobro pripremanom projektu, Općina Sveti Ilija je uspjela dobiti 450.000 kuna na natječaju “Program održivog razvoja lokalne zajednice 2016.” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je dodatnih 140.000 kuna osigurano prijavom na natječaj koji je objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Projekt je realiziran sredinom studenoga, a modernizirane su ulice u naseljima Sveti Ilija, Beletinec, Doljan – Seketin, Seketin – Doljan, Seketin, Žigrovec i Križanec – istaknuo je Bosilj.

Među projektima važnima za poboljšanje prometne sigurnosti na području Općine su projekti izgradnje nogostupa u Tomaševcu Biškupečkom i Križancu, koji su privedeni kraju.
– Ovaj vrijedan projekt, koji je Općina Sveti Ilija realizirala u suradnji sa ŽUC-om, obuhvaćao je široke iskope u trasi za proširenje kolnika, zasjeka i prilaznih putova, izgradnju odvodnje oborinskih voda, postavljanje rubnika i asfaltiranje. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 1.013.153,78 kuna. U cilju potpunog spajanja dionice nogostupa od Turčina do Beretinca potrebno je u narednom razdoblju nastaviti s izgradnjom 300 metara dugačkog nogostupa na dionici Križanec – Doljan, za koju se nadamo da će u tijeku 2017. godine biti realizirana – rekao je Bosilj.

Tijekom prosinca nastavljena je izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici, jedne od najprometnijih u Svetom Iliji, a nadamo se da će početkom ove godine biti nastavljeno s radovima.
– Nadamo se da će ŽUC iznaći sredstva da se do kraja godine nogostup završi u cijeloj dužini ulice. Cijena izgradnje ove dionice iznosila je 153.000 kuna, a financirali su je Općina Sveti Ilija i ŽUC – rekao je Bosilj.
Novi asfalt dobio je dio Ulice bana Jelačića u Tomaševcu Biškupečkom, a u Školskoj ulici u Svetom Iliji završeni su projekti za nogostup i smirivanje prometa.

Za pitku vodu

U prošloj godini Varkom je uložio značajna sredstva u rekonstrukciju vodovodnih mreža na području Općine u iznosu od 930.000 kuna, zahvaljujući čemu je nastavljena tradicija ulaganja u rekonstrukciju vodovodnih mreža.
– Od značajnih projekata na tom području svakako valja izdvojiti održavanje transportnog vodoopskrbnog sustava cjevovoda na dionici od Radićeve ulice u Beletincu do rešetkastog nosača Bednje u Krušljevcu, te održavanje vodoopskrbne mreže u Ulici bana Jelačića u Doljanu, a obavljena je i potpuna rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelu Nazorove ulice u Žigrovcu. Navedeni projekti izvedeni su s ciljem rješavanja problema vodoopsrbe kućanstava pitkom vodom i zadovoljavanja kvalitete vodoopskrbnog sustava – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija.

U toj općini nisu zapostavljena ulaganja u objekte koji će poboljšati društveni život mještana. Tako je prošle godine krenula adaptacija Društvenog doma u Beletincu, koji je građen 60-tih godina prošlog stoljeća.
– Prvi put je Dom adaptiran početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, ali tavanski prostor nikada nije bio uređen. Stoga smo taj prostor željeli urediti i privesti svrsi. Za ovaj projekt osigurali smo 1,5 milijuna kuna, od čega smo većinu novca, više od milijun kuna, namaknuli kroz prijave na natječaje Ministarstva i fondova. Otvorenje je predviđeno u travnju ove godine, a prostor će primarno koristiti KUD Beletinec, no moći će ga koristiti i sve ostale udruge koje djeluju na području Beletinca, Krušljevca i drugih naselja s područja Općine – rekao je Bosilj.
Adaptacija Društvenog doma obuhvaćala je zamjenu dotrajaloga krovišta, uređenje tavanskog prostora, termoizolaciju, zamjenu stolarije, opremanje tavanskog prostora namještajem i novu fasadu.

U studenome su započeli radovi i na izgradnji Društvenog doma u Doljanu, investiciji vrijednoj 600.000 kuna. Radovi će se odvijati u fazama, a trenutno se izvode radovi prve faze, koja obuhvaća zemljane i betonske radove, zidarske, tesarske i limarske radove. Nakon što Dom bude gotov, moći će ga koristiti mještani, Mjesni odbor, Društvo za sport i rekreaciju te Udruga žena naselja Doljan.
Općina je u prošloj godini značajna sredstva uložila u obnovu sakralnih objekata. U adaptaciju kapelice Gospe Karmelske u Seketinu uloženo je 86.000 kuna, adaptirana je kapelica Pomoćnice kršćana u Svetom Iliji, a zamijenjena su dotrajala drvena vrata na kapelici svetog Florijana.
Uza sve to, mještani su sami izgradili kalvariju i križni put na Hosti u Beletincu, koju je u lipnju prošle godine blagoslovio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak.

Za djecu i mlade

Općina Sveti Ilija vodi brigu o svojim učenicima i studentima. Tako je u prošloj godini nagradila učenike koji su bili uspješni na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima, ali i studente. Nagrade i priznanja dobilo je ukupno 14-ero učenika iz OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija, šestero učenika iz OŠ Beletinec, jedan srednjoškolac te dvoje studenata. Općina stipendira redovne studente koji studiraju na području Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije u mjesečnom iznosu od 350 kuna, dok studenti koji studiraju na području drugih županija mjesečno dobivaju 500 kuna.
– Prošle godine redovnim i izvanrednim studentima podijelili smo božićnice u iznosu od 350 kuna – rekao je načelnik Općine Sveti Ilija, koja brine i o najmlađim mještanima.

Uz to što je povećano sufinanciranje smještaja djece u vrtićima za 33,33 %, pa se iz općinske blagajne izdvaja 600 kuna za prvo dijete, 650 za drugo i tako dalje, Općina je pokrenula uređenje, odnosno izgradnju dječjih igrališta. U naselju Beletinec, Doljan, Križanec, Krušljevec, Seketin, Sveti Ilija, Tomaševec Biškupečki i Žigrovec kupljeni su novi tobogani, ljuljačke i klackalice, na kojima će se, s obzirom na porast broja novorođene djece u prošloj godini, imati tko igrati!
– Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti. Tradicionalno darujemo novorođenčad, pa su tako potpore prošle godine dobile 42 bebe, od čega su 32 rođene u prošloj godini – rekao je Bosilj.
U Općini brinu o potrebitima i starijima, a uskoro će krenuti i tečaj informatike za odrasle i osobe starije životne dobi, u suradnji s osnovnim školama. I sve to uza skromni proračun.

– Unatoč svim preprekama, „maćehinskom“ odnosu središnje vlasti prema jedinicama lokalne samouprave, pretjeranom administriranju i zakonskim zavrzlamama, uspjeli smo realizirati sve zacrtane projekte i planove i tako unaprijediti život naših mještana. Planirani proračun za 2017. iznosi čak 16,4 milijuna kuna, no to je zato što su u njega ugrađeni mnogi programi i projekti koji su pripremani u prethodnom razdoblju, a jedan od najznačajnijih je izgradnja Dječjeg vrtića u Beletincu, projekt Aglomeracije i očuvanje kulturne i prirodne baštine. Ovaj proračun je ambiciozan, ali vjerujem da uz malo sreće možemo ostvariti što smo si zacrtali – zaključio je Bosilj.

Nagrada Ivici Minđeku

Ove godine Općina je prvi put dodijelila javna priznanja, koja su dodijeljena u povodu Dana Općine. Nagradu za životno djelo Općine Sveti Ilija i za posebni doprinos u Domovinskom ratu dobio je Ivica Minđek, brigadni general. Nagrade su dodijeljene Zlatku Kraljiću za unapređenje obrazovanja, a posthumno vlč. Vilimu Cecelji i vlč. Ivanu Koščaku. Priznanja za unapređenje gospodarstva i jačanje ugleda dobile su tvrtke Geobim d.o.o., Croma d.o.o. i Piteks d.o.o., a zahvalnice tvrtke Štromar d.o.o., Brežnjak – trans d.o.o., Transporti Martinez, Fidos d.o.o., Hrastek d.o.o., Gašo – proizvodnja, trgovina i usluge, Tokarska radiona Košćak Rajko, Tesarski i krovopokrivački obrt Barulek, Plin-mont, Cepanec – zajednički obrt za uzgoj cvijeća, OPG Josip Zeljak i OPG Marko Tkalčec. Medalje za opći razvoj demokracije i poseban doprinos u Domovinskom ratu dobili su posthumno Željko Holi, Stjepan Labaš i Dražen Obrstar.

Strategija razvoja, katastarska izmjera, gospodarenje otpadom…

– Jedan od naših najvažnijih ciljeva u 2016. godini bio je započeti izradu Strategije razvoja Općine Sveti Ilija za razdoblje od 2016. do 2021. godine, koja će uz jasnu viziju i cilj sadržavati i ključne razvojne projekte koji će utjecati na razvoj gospodarstva, infrastrukture i društvenih djelatnosti.
U prošloj godini započeo je postupak druge izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Sveti Ilija, a očekujemo da će uskoro početi javno izlaganje pred sudsko-katastarskom komisijom. Novom katastarskom izmjerom te uspostavom Katastra nekretnina ubrzat će se upis nekretnina kako u katastarskom, tako i u sustavu uknjižbe nekretnina, odnosno uskladit će se podaci iz dvaju sustava Katastra i Gruntovnice. Općina Sveti Ilija izradila je i Plan gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje