Povežite se s nama

U fokusu

Zbog vibracijskih traka više prometnih nesreća?

Objavljeno:

- dana

DOZNAJEMO

Vibracijske trake koje su postavljene u Sportskoj ulici u Biškupcu još uvijek su prava noćna mora za stanare. Prelazeći preko tih traka vozila stvaraju neizdrživu buku, a svaki put kada ulicom prođe veći kamion ili šleper stanarima iz zgrade i okolnih kuća tresu se podovi, otvaraju prozori i pucaju zidovi. Zbog svega toga dio stanara iz Sportske ulice već deset mjeseci mirno ne spava.

Prvi je na to još u ljeti prošle godine, netom nakon što su postavljene, upozorio Renato Vitez, stanar zgrade iz Sportske ulice. Zajedno sa susjedima potpisao je peticiju kojom su zatražili od Grada Varaždina, koji je i postavio vibracijske trake, da ih uklone. Iako su u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina tada potvrdili kako prije postavljanja vibracijskih traka nije rađena prometna studija, niti studija buke, a komunalni pročelnik Mario Sambolec rekao kako vjeruje da će se buka s vremenom smanjiti, danas, deset mjeseci nakon njihovog postavljanja, to se nije dogodilo.

 

Većina vozača prilikom dolaska do vibracijske trake uopće ne usporava

– U međuvremenu dio vibracijskih traka je uklonjen, no uzalud. Prolazak vozila preko preostalih i dalje je stvarao buku, pa se prišlo njihovom brušenju. No, ni nakon toga situacija se nije popravila. Mi i dalje čujemo svaki prelazak vozila preko svake vibracijske trake, zbog vibracija nam i dalje pucaju zidovi, a nedavno je uništen i mehanizam na vratima na ulazu u dvorište naše zgrade! Osim toga, sad nam je još ostao i uništeni kolnik, koji su tako ostavili nakon što su uklonili dio vibracijskih traka s ceste, a uz sve to zaredale su prometne nesreće – upozorava Vitez.

Da će se upravo to i dogoditi, dio stanara upozoravao je još prošle godine.
– Većina vozača prilikom dolaska do vibracijske trake uopće ne usporava, uopće ih ni ne doživljava, a dio samo prijeđe na drugu stranu ceste i stisne po gasu. U ožujku su se u samo tjedan dana dogodile dvije prometne nesreće. U subotu, 21. ožujka u pola osam ujutro došlo je do izlijetanja automobila u ogradu kuće, a tjedan prije toga dogodilo se isto. I zato me zanima kako se vibracijskim trakama poboljšala sigurnost u prometu? Čiji se interesi ovdje štite i kada će Grad Varaždin konačno te vibracijske trake ukloniti? – pita se Vitez, koji nam je spomenute prometne nesreće dokumentirao fotografijama.

 

PU varaždinska: uklanjanje traka moglo bi doprinijeti i pogoršanju stanja sigurnosti

U PU varaždinskoj priznaju da su, uz pozitivne učinke, smirivanje prometa i zaštitu najugroženijih sudionika u prometu – školske djece, vibracijske trake uzrokovale i negativne učinke na okolinu u vidu stvaranja vibracija i buke. Ipak, smatraju da su svi ti učinci umanjeni djelomičnim uklanjanjem traka i njihovim brušenjem.
– Vibracijske trake su nakon brušenja praktično prenamijenjene u trake za zvučno upozoravanje vozača koje trenutno pri prijelazu vozila proizvode tihe vibracije i zvučne efekte. Potpuno uklanjanje traka moglo bi doprinijeti i pogoršanju stanja sigurnosti u Sportskoj ulici. O toj mogućnosti smo obavijestili Grad Varaždin, u čijoj je nadležnosti uređenje prometa u toj ulici – izvjestili su iz PU varaždinske i dodali kako bi u tom slučaju zajedničkom suradnjom razmotrili poduzimanje drugih mjera za smirivanje prometa i zaštite svih sudionika u prometu u navedenoj ulici.

Poduzeli sve?

No, o potpunom uklanjanju vibracijskih traka iz Sportske ulice u Gradu Varaždinu zasad očito ne razmišljaju.
– Nakon uklanjanja dijela vibracijskih traka dio stanara nije bio zadovoljan, pa je u dogovoru s PU varaždinskom napravljena i druga korekcija te su vibracijske trake frezane (pobrušene) kako bi se smanjila njihova visina, a samim time i razina buke koja smeta dijelu stanara. Rezimirajući sve to, možemo reći da smo poduzeli sve dodatne mjere kako bi udovoljili zahtjevu dijela stanara, ali ujedno zadovoljili zahtjevima sigurnosti cestovnog prometa, te upozorili vozače da opasnom zavoju prilaze s povećanim oprezom (smanje brzinu kretanja motornih vozila) na predmetnoj lokaciji – očitovali su se iz Grada Varaždina.

Komunalni pročelnik već je jednom rekao kako vjeruje da će se buka s vremenom smanjiti, a vozači naviknuti na vibracijske trake. Nakon deset mjeseci od svega spomenutog nije se dogodilo ništa. Što je sljedeće?

Zašto nije kao u Mažuranićevoj? 

– Zašto u našoj ulici nije postavljen uspornik poput onog iz Mažuranićeve ulice u Biškupcu ili onih kod VI. OŠ Varaždin, koje vozači stignu uočiti na vrijeme, pa usporiti ili zaustaviti vozilo? Zato jer su vibracijske trake jeftinije? Prema kojem je to zakonu i pravilniku? – pita se Renato Vitez.
Iz Grada Varaždina su odgovorili kako su vibracijske trake postavljene temeljem traženja PU varaždinske od 21. veljače 2014. sukladno Zakonu u sigurnosti prometa na cestama i Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama. Iz PU varaždinske pak objašnjavaju da je postavljanje  uspornika, sličnih onima iz Mažuranićeve ulice, “krajnja mjera i po našem mišljenju trenutno nisu ispunjeni svi kriteriji za ugradnju istih u navedenoj ulici. Također je bitno za spomenuti da takvi uspornici isto tako stvaraju određeni intenzitet vibracijskih i zvučnih efekata” – izvjestili su iz PU.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje