Povežite se s nama

Kultura

Kao prvo zagonetno drvo: igračke od “kovrčave vrbe”

Objavljeno:

- dana

IGRAČKE U MUZEJU

– Za razliku od svih ostalih izložbi, na ovoj možete sve dirati, štoviše sve izloške možete i isprobati – poručio je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, posjetiteljima koji su u srijedu stigli na otvaranje izložbe “Kao prvo zagonetno drvo”.

Bilo je to doista drugačije događanje u muzeju: salonom palače Sermage “zavladale” su drvene igračke Matije Bobeka, koje su kod odraslih mamile osmijeh na lice, dok su ih djeca odmah uzela u ruke i započela igru. To je i bio glavni cilj: Gradski muzej Varaždin je postavio interaktivnu izložbu na kojoj je predstavio igračke od prirodnih materijala, koja ne samo da su mala umjetnička djela, nego djeci omogućuju da se vrate prirodnim materijalima, da budu kreativna i da uče.
“Dizalotur” je ime jedne od igračaka, uz koju djeca uče fiziku i matematiku.

 

Lj. Hajdin: Kvaliteta i materijal igračaka po sebi i po neobičnom obliku potiču kreativnost

– Počeo sam od abakusa, obične računaljke da bi došao dizalice koja ima koloture, pa sam je zato i nazvao “dizalotur”. Na njoj je niz komada drva koji imaju različite rupice, pa djeca mogu griješiti, a zapravo ne mogu pogriješiti. Mogu doći do rješenja, ali ne moraju. To je u biti paradigma moderne pedagodije – rekao nam je Matija.
Dizalica, slon, vozilo, djevojčica na ljuljački – samo su neke od igračaka neobičnih oblika, koje su nastale od grana “kovrčave vrbe”, dravskih naplavina i drugih prirodnih materijala. “Mala skulptorska djela novih prostornih formi”, tako ih je opisala kustosica Elizabeta Igrec, koja je postavila izložbu.
– Matija Bobek je odgajatelj predškolske djece koji je svoje profesionalno zvanje usmjerio i vezao za svoj životni hobi, izradu drvenih igračaka, kojem prianja entuzijastično čineći tako radost i veselje sebi i djeci. Stvara u prirodnom materijalu drva, želeći na taj način kod djece usaditi osjećaj za očuvanje prirode. Kod izrade igračaka najčešće bira grane “kovrčave vrbe”, koja već sama po sebi nudi razigrane i neobične forme, a autorovom intervencijom, inovativnošću i kreativnošću prerastaju u mala skulptorska djela novih prostornih formi u kojima je naglašena taktilna kvaliteta prostornih formi – napisala je Elizabeta Igrec.

Vjetar u leđa

Pedagoginja Ljubimka Hajdin je istaknula da igračke nisu posebne samo po materijalu od kojeg su izrađene, nego i po igrovnim mogućnostima.
– Kvaliteta i materijal igračaka sam po sebi i svom neobičnom obliku potiče ideje stvaralaštva i kreativnosti djece. Uz to igračka nije zadana jednim oblikom, ona je konstruirana od samog autora, ali jednako tako pruža i mogućnost rekonstruiranja prema ideji djeteta, kao i ideji svih sudionika igre – navodi Ljubimka Hajdin.
Upravo je ona Matiju potakla na izradu novih igračaka, od kojih je neke postavila u vrtić Dječji svijet, u kojem je ravnateljica.
– Ljubimka je bila moja mentorica na diplomskom radu, a prva mi je dala iskustveno-refleksivne pedagoške ideje. Uskoro će postati doktorica pedagogije, pa mi je to veliki vjetar u leđa – kaže Matija.

 

Za Matijine igračke već postoji interes iz skandinavskih zemalja, no o tome zasad ne želi govoriti

Njegove igračke su neobične i drugačije, a takav je i njegov posao. Na Višoj učiteljskoj školi u Čakovcu diplomirao je 2012. godine, no ne radi u vrtiću. – Već šest godina se bavim usmjerenim animatorstvom djece na različitim događanjima. To je animatorstvo koje nema veze s klaunovima. Usmjeravam energiju u igrovne rupe koje dijete voli. Ima dosta upita, zovu me. Nema baš muških animatora, pa mi, što se toga tiče, dobro ide – otkrio je.
Za Matijine igračke zanimanje su pokazali iz skandinavskih zemalja, otkrio je ravnatelj varaždinskog Muzeja, no autor o tome, dok se ne realizira, ne želi govoriti.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje