Povežite se s nama

U fokusu

U Domu umirovljenika neplaćanje smještaja više se neće tolerirati

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

U Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin smješteni su i umirovljenici za koje čak osam godina nitko nije platio smještaj. To više neće biti moguće.

Korisnici Doma za koje dva mjeseca zaredom neće biti podmireni troškovi boravka, iz ustanove će morati iseliti. Ova drastična mjera rezultat je ogromnih potraživanja koji su premašili pola milijuna kuna. Točnije, dug za smještaj se ovaj mjesec popeo na 570 tisuća kuna.

Nemaju za hranu

Da je riječ o ogromnom iznosu, dovoljno govori podatak da je ustanovi, čiji je osnivač Varaždinska županija, mjesečno za normalno poslovanje potrebno nešto više od milijun kuna, a zbog dugovanja korisnika, Dom je dužan čak par stotina tisuća kuna. Situacija je kritična, jer su najviše dužni za hranu i energente.

Ravnateljica Doma Tamara Ljubić zbog toga je prošli tjedan organizirala obiteljski sastanak, na kojem je obveznike plaćanja obavijestila o primjeni novih mjera, koja će se primijenjivati bez iznimke. Za sve korisnike pripremljeni su novi ugovori o međusobnim pravima i obvezama s vrlo jasnim i strogim pravilima, u kojima se jasno navodi da se smještaj mora platiti do kraja tekućeg mjeseca. Međutim, nije to sve: novim ugovorima djeca, odnosno drugi obveznici plaćanja morat će redovito posjećivati svoje roditelje!

 

Žalosno: veliki broj djece godinama nije došao posjetiti svoje roditelje

Ujedno će morati voditi brigu o organizaciji njihovog liječenja izvan Doma, primjerice u bolnici, kao i voditi brigu o njihovim osobnim potrebama poput higijene i džeparca.
– Nemamo izbora. Velika većina djece nije došla godinama u Dom. Išlo se na utuženja, pisalo ovrhe, molili smo, apelirali na savjest, emocije… Zvučat će grubo, ali mi nismo besplatna socijalna ustanova. Dom mora svaki mjesec osigurati 80 posto vlastitih prihoda, dok su 20 posto dotacije iz proračuna – rekla je Tamara Ljubić.

Neodgovornost

Ističe da više jednostavno ne mogu tolerirati da netko u Domu boravi besplatno. – Ne možemo riskirati da 360 ljudi izgubi smještaj zbog neodgovornih osoba, koje su očigledno “zaboravile” da na kilometar od njih žive njihovi roditelji koje moraju zbrinuti. Prepustili su to drugima i prebacili troškove. Samo za plaće naših djelatnika izdvaja se 1.134 kune po krevetu u dvokrevetnoj sobi. Pribrojimo li tome 1.269 kune materijalnih rashoda, od kojih su najveći troškovi energenata, cijena boravka u stacionaru košta točno 2.568 kuna, a u dvokrevetnoj sobi stambenog djela gotovo 2.000 kuna – objasnila je.

Česi: Starci neće završiti na ulici

– Većina korisnika Doma nisu tamo smješteni preko Centra. Prvi put čujem da je situacija alarmantna. Naravno da nećemo dozvoliti da bilo tko završi na cesti. Država jedno vrijeme može pokrivati troškove, ali neplatiša tada nema šanse izvući se. Djeca su Zakonom o socijalnoj skrbi dužna uzdržavati roditelje, jednako kao što su roditelji dužni uzdržavati maloljetnike. Ako se odvoje od njih, dužni su plaćati alimentaciju. Dakle, kad dijete roditelja smjesti u Dom, nije dužan samo Ustanovi nego je i zakonom obavezan plaćati uzdržavanje. Mnoga djeca to ne shvaćaju. Ali shvatit će kad im svi računi dođu na naplatu – upozorava Siniša Česi, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje