Povežite se s nama

U fokusu

Skupa odgoda: mjesečno za kamate čak 60.000 kn

Objavljeno:

- dana

OVRHA Odgođena isplata 9,3 milijuna kn Hypo banci

Gradski vijećnici su „blagoslovili“ potpisivanje aneksa Sporazuma, čime su spriječili da se Hypo banka naplati već ovoga mjeseca

– Svjesni smo dugovanja i u srpnju ćemo predložiti rebalans proračuna – rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš na sjednici Gradskog vijeća u petak, kada je prvi put javno priznao da je Grad Varaždin u financijskim teškoćama. To od javnosti više ne može ni skrivati: pred gradske vijećnike stigao je aneks Sporazuma s Hypo bankom, koja od Javne ustanove Gradski stanovi potražuje 6,3 milijuna kuna glavnice, odnosno zajedno s kamatama i ostalim troškovima gotovo 9,2 milijuna kuna. Vijećnici su dali suglasnost za potpisivanje aneksa, čime je spriječeno da se Hypo banka naplati već ovoga mjeseca, do kada je bio rok da Grad podmiri dugove.
Prema aneksu, rok povrata sada će biti travanj sljedeće godine. Međutim, Grad će morati vratiti daleko više, jer dug za zatezne kamate već ovaj mjesec iznosi 2,6 milijuna kuna, a rast će i dalje. Prema prihvaćenom aneksu, Grad će svaki mjesec plaćati 10 posto kamata na iznos glavnice. I ne samo to: moraju izdati zadužnicu na iznos od 9,1 milijun kuna, u što spadaju glavnica od 6,3 milijuna kuna, zatezne kamate od 2,6 milijuna, redovne kamate od 116.800 kuna, javnobilježnički troškovi te troškovi opomene. Grad mora dati i vlastitu bjanko trasiranu mjenicu, ali i založno pravo na čak 12 stanova u vlasništvu Gradskih stanova!

Nužan rebalans proračuna: realni manjak u gradskoj blagajni čak 55 milijuna?!

Upravo zbog toga, ali i drugih dugovanja nastalih zbog poslovanja Gradskih stanova, rebalans proračuna za ovu godinu zatražio je vijećnik HSLS-a Željko Bunić. Prema izvješću o izvršenju proračuna za prošlu godinu (koji je prihvaćen većinom glasova), manjak u gradskoj blagajni povećao se za novih 9,1 milijun kuna i time porastao na čak 27 milijuna kuna. Međutim, Bunić je procijenio da stvarni manjak iznosi oko 55 milijuna kuna!
– Moja je procjena da trenutni evidentirani, odnosno normalizirani manjak iznosi oko 55 milijuna kuna, a do tog iznosa se dolazi ako se ukupnom manjku dodaju obveze nastale poslovanjem Gradskih stanova. Riječ je o 9,1 milijun kuna duga prema Hypo banci, otprilike toliko iznosi i dug prema Poreznoj upravi, a treba pribrojiti i obveze Gradskih stanova prema APN-u – pojasnio je.

12 stanova će Grad založiti u korist Hypo banke, dati zadužnicu i mjenicu, a uz to svaki mjesec plaćati 10 posto kamata

Ustvrdio je da je nužno smanjiti potrošnju. – Manjak od 55 milijuna kuna, to je naša realnost i to moramo shvatiti. Kolega Zlatan Avar i ja smo još prošli mjesec predložili da se rebalansom proračuna smanje troškovi, a da ne pokrećemo spor protiv Upravnog suda. Ako ćemo i dalje trošiti prema postojećem planu te olako ulaziti u nove sporove, tada ćemo građanima ostaviti brdo nepodmirenih računa, sporova i dugova – upozorio je Bunić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje