Povežite se s nama

U fokusu

Dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vrček: Nije nam drago što informatičari puni znanja odlaze iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

SVEČANO UZ DAN FOI-JA U HNK VARAŽDIN

– Još se usuđujemo sanjati. Još uvijek čvrsto vjerujemo u urbani kampus koji bi nam omogućio upis više studenata i čime bismo povećali sadašnje prostorne kapacitete.

Pomognite nam da mi možemo pomoći gradu i regiji, da Varaždin postane pravi studentski grad i da centar zaživi – poručio je prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan varaždinskog FOI-ja na svečanoj sjednici u varaždinskom HNK kojim je obilježena 54. obljetnica postojanja i 42. obljetnica osnivanja Fakulteta, odnosno prerastanja nekadašnje Više ekonomske škole u Varaždinu u Fakultet organizacije i informatike.

Radimo na maksimumu snaga!

Dekan varaždinskog FOI-ja istaknuo je od države i lokalnih vlasti očekuju dvije stvari: jače zalaganje za urbani kampus u Varaždinu, ali i ozbiljniju orijentaciju prema STEM područjima, o čemu su izvijestili i predsjednicu države Kolinde Grabar-Kitarović prilikom njezine nedavne posjete tom fakultetu.

FOI godinama uspješno djeluje u području informacijskih i komunikacijskih znanosti te je u tom segmentu vodeći fakultet u Hrvatskoj.  Trenutno na fakultetu studira oko 3.000 studenata, no potrebe tržišta za stručnjacima ovog područja su velike.  

FOI ne može popuniti potražnju za informatičarima na tržištu s postojećim kapacitetima – upozorio je prof. dr. sc. Vrček 

– Uvijek je bilo teško slijediti trendove u informatičkoj industriji, ali mi smo sretni što se uspijevamo nositi s tim valom promjena i educirati ljude za suvremene izazove tržišta rada koji nisu mali. Djelujemo u dva polja: informacijske znanosti i ekonomika poduzetništva, što nam omogućava da kod studenata njegujemo poduzetnički duh. Zaista ulažemo puno napora da na tržištu rada popunimo prazni prostor jer potražnja za informatičarima u nevjerojatnom je porastu i FOI ne može popuniti tu potražnju s postojećim kapacitetima. Radimo na maksimumu svojih snaga što se tiče obrazovanja – rekao je prof. dr. sc. Vrček i dodao kako oni na FOI-ju jasno znaju gdje su i što rade.

– Imamo Centar za potporu studentima i razvoj karijera koji je vrlo aktivan,  pokušavamo promovirati poduzetništvo kroz startup@foi program, a ove godine studenti ekonomike poduzetništva osnovali su Business club. Održali smo iznimno uspješan Tjedan karijera, stručni skup FSEC o informacijskoj sigurnosti, a surađujemo s vojskom te sudjelujemo u vojnim cyber security vježbama. Projektno smo vrlo aktivni. Imamo pokrenuto ukupno 30 projekata, od kojih je osam međunarodnih, a ovom prigodom istaknuo bih projekt e-Škole i novi, HORIZON 2020. projekt CRISS  kojem je cilj razviti i pokrenuti u školama diljem Europe ekosustav razvijen u računalnom oblaku. Uz sve to FOI je društveno odgovoran. Kroz Centar za volontiranje i humanitarni rad godišnje odradimo 600 volonterskih sati, Scibar kojim se već 15 godina uspješno promovira znanost, a imamo i akademski pjevački zbor FOI-ja  – istaknuo je prof. dr. sc. Vrček.  

FOI kao dobar primjer

O značaju FOI-a u okviru Sveučilišta u Zagrebu govorila je prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom.

– Broj e-kolegija na fakultetima je u porastu i upravo je u razvoju e-učenja važnu ulogu imao FOI. S ovog fakulteta potekle su i nove web stranice, što je doprinijelo vidljivosti Sveučilišta u Zagrebu, a FOI je primjer fakulteta koji je najdosljednije proveo Bolonju – istaknula je prof. dr. sc. Čuković-Begić,  koja je uz prof. dr. sc. Mirjanu Hruškar, prorektoricu za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete FOI-u čestitala Dan fakulteta u ime rektora i Uprave Sveučilšta u Zagrebu.  

Na svečanosti u varaždinskom HNK bio je i ravnatelj SC-a Varaždin Nenad Milijaš, saborski zastupnik Anđelko Stričak, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, župan Predrag Štromar te brojne osobe iz političkog i javnog života.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje