Povežite se s nama

Život i društvo

Piton Mali Princ se u vrtiću družio s djecom i roditeljima

Objavljeno:

- dana

PROJEKT

– Zmije nemaju noge ni ruke. Po tome se razlikuju od nas – ustvrdili su mališani iz varaždinskog dječjeg vrtića Dječji svijet, koje je u četvrtak posjetio kraljevski piton imena Mali Princ. Riječ je o ljubimcu Spomenke Lazar, koja je djeci, ali i njihovim roditeljima, koji su također stigli u vrtić, otkrila mnoge tajne iz života zmija.

Bio je to svojevrstan uvod u Svjetski dan zmija, koji će Varaždin jedini u Hrvatskoj obilježiti 15. i 16. srpnja, ali i aktivnost u sklopu EU projekta Sharing Education and Learning with Families (S.E.L.F.), koji se provodi u Dječjem svijetu, a koji financira EU.

– Projekt S.E.L.F., koji provodimo s partnerima iz dječjeg vrtića „Eei Zaleo“ iz Madrida, uključuje društvenu angažiranost roditelja u odgojno-obrazovnom procesu. Osnovna ideja je uključiti roditelje u odgoj i obrazovanje u instituciji, da bi se ustvari deinstitucionalizirale same institucije. S obzirom na to da Europa ima vrlo različite obrazovne sustave, neki sustavi vrlo rano djeluju kao škole i primijećeno je da se ne postižu očekivani i željeni rezultati. Ovaj projekt je jedan od pokušaja da vidimo može li se na drugi način raditi s djecom, da vidimo hoćemo li dobiti rezultate za djecu 21. stoljeća: da se razvija njihovo samopouzdanje i samopoštovanje, ali da se istovremeno razvijaju njihove kompetencije koje će im biti potrebne u svakodnevnom životu – objašnjava Ljubimka Hajdin, ravnateljica Dječjeg svijeta.
Kako to izgleda u praksi? U svakodnevni rad vrtića uključeni su roditelji koji se dobrovoljno javljaju i igraju se s djecom, primjerice pokazuju im kako se radi origami ili se igraju vježbanja joge.

 

Djeca, roditelji i tete zajedno idu na planinarenje, što se pokazalo iznimno korisnim

– Provedba projekta je počela u studenome prošle godine. Prvo se javila potreba da se zbližimo s roditeljima, odnosno da profesionalnu komunikaciju zapravo svedemo na ljudsku razinu komuniciranja. Jer, kada smo mi kao profesionalni odgajatelji to postigli s roditeljima, onda je bilo i puno lakše raditi s djecom – pojašnjava ravnateljica.
Prva aktivnost koju pokrenuli bila je zajednička subota djece i roditelja: dogovorili su da jednom mjesečno svi zajedno krenu na planinarenje u okolici, pri čemu surađuju s Planinarskim društvom MIV. – Moram napomenuti da smo prvo ponudili da djeca mogu ići i bez pratnje roditelja, jer će odgajatelji brinuti o djeci. Na prvom izletu je došlo četvero djece bez roditelja, a na drugom izletu su djecu pratili ne samo očevi i majke, nego i bake i djedovi, tako da se projekt pokazao dvosmjerno koristan. Djeca su povezala odrasle međusobno, a odrasli opet ulaze u jedan novi oblik suradnje s djecom – istaknula je Ljubimka Hajdin.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje