Povežite se s nama

Život i društvo

Dubrovčanka postala Varaždinka: u barokni grad preselila se zbog – bregi

Objavljeno:

- dana

SPAKIRALA KOFERE I PROMIJENILA GRAD

Stradun je zamijenila Korzom, a svoj ribarski post – varaždinskim placom! Dubrovčanka Renata Puljizević prije tri mjeseca iz osobne  iskaznice kao mjesto boravka izbrisala je rodni Dubrovnik i upisala Varaždin. Iako su je obitelj i prijatelji pokušali uvjeriti da griješi, nije se dala omesti. 

Prodala je stan na Lapadu, spakirala kofere i došla živjeti u barokni grad.

Padala ko’ kruška!

– Zašto sam to učinila nije jasno svima koji ne znaju što je ljubav, koji nisu u stanju zaspati s bregima u mislima i buditi se s mirisom mora. Nisam željela proživjeti svoj život a ne ispuniti svoju veliku želju, živjeti među zagorskim bregima – objašnjava Renata. Ipak, nije samo tako došla u Varaždin. Prije 26 godina ovdje je neko vrijeme živjela s tadašnjim suprugom, no nakon toga su skupa otišli za Dubrovnik. 

– Bregi su mi ostali u mislima. Znala sam da ću se kad-tad vratiti – rekla je Renata.

– Jako volim kumice s placa. Ništa ih ne razumijem, ali ni one mene! – šali se 

Iako ističe da Varaždinci nisu otvoreni kao Dalmatinci, već se navikla. Sada, priznaje, najviše strahuje od magle i dugih zima koje su joj ostale u ne baš dobrom sjećanju… – Kad sam prvi put ovdje živjela, prije 26 godina, zbog snijega i leda više me je bilo po zraku nego na pločniku! To, s mojih 1,86 metra visine, nije baš ugodno – prisjetila se novopečena Varaždinka, kojoj trenutno najviše nedostaje ribičija. Otkrila nam je kako bi satima znala sa svojim prijateljicama svojim sedam metara dugim štapom sjediti i pecati. – Moj apaurin.To me strašno smirivalo i to mi u Varaždinu užasno nedostaje – priznaje, jednako kao i gradski prijevoz na koji je navikla u Dubrovniku.

No, i u Varaždinu je pronašla alternativu za svoje živce.

– Ovdje me smiruje šetnja i varaždinski plac. Volim jako kumice s placa. Ništa ih ne razumijem, kao uostalom ni one mene! – smije se Renata, koja je također navikla biti okružena ljudima, pa je iznenađena kako je Varaždin u popodnevnim i večernjim satima pust.

Na Korzu sam očekivala da će biti puno ljudi, no nigdje nikoga – ispričala je. Unatoč svemu tome Varaždin joj je prirastao srcu i ističe da je to jedini grad u kojem, uz Dubrovnik, može živjeti. Uostalom, tu je njezina Darinka, draga prijateljica.

– Kad se javi nostalgija za Dubrovnikom, samo pogledam kroz prozor, zagledam se u zagorske brege i na sve zaboravim. I tako ponovno u novi dan – ispričala je Renata.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje