Povežite se s nama

Život i društvo

Krećite se te čuvajte zdravlje srca i mozga

Objavljeno:

- dana

PREVENCIJA

– Malo je područja životnog stila koja imaju takav široki spektar povoljnih učinaka na zdravlje kao što imaju fizička aktivnost i tjelovježba – rekla nam je mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, specijalistica javnog zdravstva iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo. 

Upravo zato u tijeku je Nacionalna kampanja koju su osmislili Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a kojom se želi promovirati hodanje i pozitivni učinci koje fizička aktivnost ima na zdravlje svakog pojedinca.

Živjeti zdravo

Akcija se provodi u svim većim hrvatskim gradovima, a u rujnu će na red doći i Varaždin. 
U Županijskom zavodu za javno zdravstvo traju pripreme za županijsku akciju „Hodanjem do zdravlja“ te konferenciju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti koja će se održati pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, kao dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. 
Glavni cilj je promocija fizičke aktivnosti i kretanja u svrhu očuvanja kardiovaskularnog zdravlja.

– Varaždinska županija će se aktivno uključiti u ovu akciju iz više razloga. Najvažniji je činjenica da je zaštita i prevencija od kardiovaskularnih bolesti jedan od županijskih prioriteta s obzirom na to da su bolesti srca i krvnih žila te njihove posljedice odgovorne za više od 50 posto smrtnosti u Županiji, ali i za značajan pobol i invaliditet. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti je najčešća u našoj županiji, ispred smrtnosti od karcinoma – rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.
Napominje da je Županija prevenciju kardiovaskularnih bolesti stavila kao prvi prioritet i u novi Plan zdravstvene zaštite donesen u svibnju, te stoga daju potpunu podršku ovakvim programima.

Bolje raspoloženje

Prema podacima Županijskog zavoda za javno zdravstvo, samo u 2013. godini od srčanog udara umrlo je 206 osoba, a od moždanog 84 osobe, dok se osam od deset vodećih uzroka smrti u Varaždinskoj županiji odnose se na komplikacije srčanožilnih bolesti, koje se mogu prevenirati. Smatra se da je tjelesna neaktivnost odgovorna za 9 posto prijevremenih smrti u populaciji.

– Stanovništvo Hrvatske, a i Varaždinske županije nema naviku dostatnog kretanja kako bi se postigli povoljni učinci na zdravlje, što pokazuje i podatak da je više od četvrtine odraslog stanovništva posljedično debelo, a broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 se udvostručio u posljednjih 10 godina, kako u Hrvatskoj, tako i u Varaždinskoj županiji – upozorava dr. Stipešević Rakamarić.

Napominje da redovno kretanje može smanjiti rizik od visokog tlaka za 40 posto i rizik za moždani udar za 27 posto, a smanjuje i rizik od ozljeda, jer jača muskulaturu i povećava izdržljivost te smanjuje općenito smrtnost.

– Fizička aktivnost također dokazano smanjuje rizik od raka debelog crijeva i raka dojke. Neka istraživanja sugeriraju i smanjeni rizik od raka maternice i raka pluća i bronha kod fizički aktivnih osoba – ističe.

 

Samo u 2013. godini od srčanog udara umrlo je 206 osoba, a od moždanog 84 osobe

Nije to sve. – Osobe koje se redovno kreću imaju bolje mentalno zdravlje i raspoloženje budući da se za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti luče hormoni ugode i serotonin, a kretanje potpomaže zadržavanje sposobnosti mišljenja, učenja i prosuđivanja, u odnosu na starenje. Važno je istaknuti i da je redovno kretanje najbolji način nošenja sa stresom koji je dodatni rizični čimbenik, stoga svakoj osobi bez obzira na njenu dob možemo preporučiti redovitu fizičku aktivnost jer time radi dobro za svoje zdravlje – savjetuje dr. Stipešević Rakamarić.

 

Mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, Županijski zavod za javno zdravstvo : “Redovno kretanje može smanjiti rizik od visokog tlaka za 40 posto i rizik za moždani udar za 27 posto.”

Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije: “Bolesti srca i krvnih žila te njihove posljedice odgovorne za više od 50 posto smrtnosti u Varaždinskoj županiji.“

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje