Povežite se s nama

Međimurje

OCT – najnovija dijagnostička pretraga u Poliklinici Fokus

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Očna pozadina uglavnom je nedostupna za uzimanje uzorka tkiva, osim u rijetkim situacijama koje same po sebi imaju rizike i provode se tek kad je to neophodno potrebno. Kao pomoć pri dijagnosticiranju bolesti očne pozadine od novijih metoda sve češće se koristi optička koherenta tomografija (OCT).

U Poliklinici Fokus koristi se Spectral domain Optical Coherence Tomography – Copernicus, uređaj koji spada u najnoviju generaciju OCT uređaja.

Snop svjetlosti

Optička koherentna tomografija (OCT) je neinvazivna slikovna dijagnostička metoda koja se u oftalmologiji u prvom redu rabi za morfološki prikaz prednjeg segmenta oka, makule i papile vidnog živca. Iako u kratici postoje slova “CT”, ova metoda nema nikakve veze s ionizirajućim zračenjem, već se zasniva na interferenciji laserske svjetlosti. Iz aparata izlazi snop svjetlosti koji ide prema očnoj pozadini, te se od nje reflektira i na svom povratku interferira sa snopom koji nije išao prema očnoj pozadini (referentni snop). Interferencija znači međudjelovanje i karakterizira elektromagnetske valove.

Bitni koraci u procesu dobivanja OCT slike su emitiranje signala u infracrvenom dijelu slike, prijam signala reflektiranog od biološkog tkiva te obrada dobivenih podataka.

Snop laserske svjetlosti koji se odbija od očne pozadine nosi u sebi informaciju koja se može precizno prikazati ako taj snop interferira s referentnim snopom. Konačni rezultat te interferencije kompjutorski se obrađuje za svaku točku posebno i na kraju se slaže u sliku koja zapravo čini presjek očne pozadine. Ono što omogućuje ovu pretragu je i karakteristika same retine, a to je njezina prozirnost.

Najčešća primjena

Današnji moderni OCT aparati omogućuju preciznije razlikovanje pojedinih slojeva mrežnice i može se reći da se sve više približavamo tome da ćemo imati nalaz identičan histološkom presjeku, a da nismo uzeli komadić tkiva. Kada se najčešće koristi OCT?

Prije svega to su bolesti retine i glaukoma. Kod glaukoma ova pretraga ima izuzetnu važnost. OCT skeniranjem može se izmjeriti debljina živčanih retinalnih niti na površini mrežnice oko očnog živca. Upravo te niti stradavaju kod glaukoma, te se na osnovu njihove debljine može procijeniti rana dijagnoza glaukoma i rano otkrivanje progresije glaukomske bolesti. Kod bolesti retine OCT može otkriti rupture makule, makularni edem, centralnu serozmu retinopatiju, okluziju vene centralis retinae (VCR) i druge bolesti.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN:

Poliklinika Fokus, 
V. Međerala 9, Varaždin

042/200-443
www.poliklinikafokus.hr

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje