Povežite se s nama

U fokusu

Stižu vreće za staklo, plastiku i metal te za tekstil i obuću

Objavljeno:

- dana

KONAČNO

Stanovnici Varaždina će od 1. siječnja sljedeće godine biti dužni u svojim domovima razvrstavati papir, plastiku, metale, staklo i tekstil od preostalog miješanog komunalnog otpada. Time će napokon početi provođenje nadogradnje primarne selekcije otpada.

Djelatnici Čistoće će od ovog utorka, 1. prosinca, građanima koji žive u kućama početi dijeliti vreće: žutu za plastiku, metale i tetrapak, zelenu za staklo te smeđu za tekstil, odjeću i obuću. U postojeću kantu s plavim poklopcem trebat će odlagati papir i karton, a u kantu s crnim poklopcem sav ostali miješani otpad. Riječ je o oko 8.000 domaćinstava.

Za razliku od njih, građani koji žive u zgradama, a njih je još oko 8.000, dobit će samo jednu vreću, onu za tekstil, budući da se ispred njihovih zgrada već nalaze kontejneri za odlaganje plastike, stakla i papira. Uz vreće, svim će građanima biti dostavljeni i edukativni materijali na koji način treba razvrstavati otpad.
Najavili su to u petak direktor Čistoće Davor Skroza i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

 

Novost: u kante za miješani otpad, one s crnim poklopcem, bit će ugrađeni čipovi

– Svim našim korisnicima ujedno ćemo dostaviti tzv. privremeni sporazum, koji treba ispuniti vlasnik nekretnine. Ti podaci su nam potrebni zbog revizije baze podataka, a apeliramo na korisnike da ih što prije ispune i predaju našim djelatnicima – naveo je Skroza. Stanovnike Varaždina čeka još jedna novina: u kante za miješani komunalni otpad, dakle one s crnim poklopcem, bit će ugrađen čip. – Riječ je o čipu s barkodom, tako da će biti za svaku kantu poznato tko je korisnik – pojasnio je.

Kada se podijele vreće te ugrade čipovi, Čistoća će javno objaviti točne naputke, kao i novi raspored odvoza pojedinih vrsta otpada. – Vjerojatno će se otpad odvoziti u novim terminima, no o tome ćemo na vrijeme izvijestiti korisnike – napomenuo je Skroza.

Cilj: manje otpada

Glavni cilj projekta je smanjiti ukupne količine miješanog komunalnog otpada. – Kada je 2002. godine uvedeno odvojeno prikupljanje papira i plastike, količine otpada su smanjene i godišnje se u varaždinskim domaćinstvima prikupi oko 10.000 tona miješanog komunalnog otpada. Očekujemo da će odvojenim prikupljanjem ukupno šest vrsta otpada doći do dodatnog smanjenja od 20 do 25 posto. Kada će se u domaćinstvima početi odvajati i biootpad, što je zadnja faza projekta, očekujemo da će se ukupne količine otpada smanjiti za ukupno 50 posto – istaknuo je Robert Briški, voditelj Odsjeka za redarstvo Grada. Kad su u pitanju računi koje će dobivati građani, nije moguće reći kakvi će biti s obzirom na to da se još uvijek očekuje uredba Vlade, koja je preduvjet za izradu kalkulacija.

Demantirao sam sebe

Kada će građani trebati odvajati i biootpad zasad nije poznato. Kompostana je dovršena, a investitor je bio Varkom. Nakon što je gradonačelnik Habuš najavio da će kompostana biti dana u zakup na temelju javnog natječaja, u petak je sam sebe demantirao. – Pogrešno sam rekao. Sljedeći tjedan će biti održan sastanak s predstavnicima Varkoma i Čistoće, na kojem ćemo dogovoriti način korištenja kompostane – naveo je. Varkom, naime, ne može upravljati kompostanom, nego isključivo Čistoća. No riječ je o tvrtkama čiji je većinski vlasnik Grad, pa bi bilo logično i normalno da se to pitanje riješi bez stvaranja dodatnih troškova koji bi pali na leđa građana.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje