Povežite se s nama

U fokusu

Marijan Cingula: I dalje mislim da je gradska vlast nesposobna, ali ću podržati proračun za 2016.

Objavljeno:

- dana

HABUŠA ĆE PODRŽATI ŽESTOKI KRITIČAR

Tko će podržati proračun Grada Varaždina za 2016. godinu, a tko će biti protiv, glavna je tema u varaždinskim političkim krugovima. To ne treba čuditi s obzirom na činjenicu da o izglasavanju temeljnog financijskog dokumenta ovisi hoće li gradonačelnik Goran Habuš i dalje voditi Grad.

U Gradskom vijeću je 25 vijećnika, a u kuloarima se još prošli tjedan moglo čuti da je Habuš osigurao podršku većine.

Koji obrat: Cingula tražio Habuševu ostavku

Najveće iznenađenje je zasigurno Marijan Cingula, nezavisni vijećnik s liste HDZ-a, jedan od najoštrijih kritičara rada gradske vlasti, a i Habušev protukandidat  na izborima za gradonačelnika 2013. godine.

– Podržat ću proračun za 2016. godinu – potvrdio je Cingula informaciju koju smo dobili još prošli tjedan.

Prije samo dva mjeseca, na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o (ne)zbrinjavanju bala smeća, Cingula je ustvrdio da je gradska vlast nesposobna i da je vrijeme da odu.

Podrška zbog vojarne u Optujskoj?!

Zašto je tako brzo promijenio mišljenje?

– Nisam promijenio mišljenje, i dalje mislim da nisu sposobni. Dvije godine sam ih pokušao natjerati da rade. Sada smatram da trebaju dovršiti poslove koje su započeli – objasnio je.

Konkretno je naveo samo jedan razlog: smatra da prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici treba biti dodijeljen za potrebe Sveučilišta Sjever, a ne za prihvat izbjeglica.

– Treba koordinirano djelovati, korisnije je da bude u funkciji za Sveučilište, a ova garnitura na vlasti to treba dovršiti – naveo je Cingula.

Takvi argumenti su prilično neuvjerljivi, a u kuloarima se može čuti da je pravi razlog podrške to što je Cingula na parlamentarnim izborima na listi Milana Bandića doživio veliki neuspjeh, pa mu nikako ne odgovaraju prijevremeni izbori u Varaždinu. Uz to, može se čuti i da mu je gradska vlast navodno nudila svakakve ustupke.

Što je od toga istinito, vrlo će brzo „procurjeti“ u javnost.

Za proračun Laburisti, jedan HSLS-ovac, ali i HSS-ov Hižak?

S glasom Marijana Cingule, vladajuća koalicija ima devet glasova, a računaju i na glasove dvoje vijećnika Laburista.

– Odluku o podršci proračuna još nismo donijeli, o tome ćemo tek raspravljati na Izvršnom odboru stranke – kratko nam je rekao Božidar Kolarić.

S dva glasa Laburista aktualna vlast već dolazi na 11 vijećnika, pa su im do većine potrebna još samo dva glasa.

Proračun će navodno podržati jedan HSLS-ov vijećnik, Miodrag Pap, dok drugi HSLS-ovac Željko Bunić  jasno poručuje da proračun kakav je predložio Habuš neće podržati.

Konačno, presudni, 13. glas bit će navodno onaj nezavisnog Stjepana Cepanca ili HSS-ovca Mladena Hižaka.

Obojica su kritičari gradske vlasti, posebno HSS-ovac Hižak koji gradskoj vlasti na svakoj sjednici postavlja pitanje o balama.

Hižak: Sve ćete doznati na sjednici

Je li točno da će podržati proračun i to nakon što će podnijeti amandman, koji će Habuš navodno prihvatiti?

– Odluku o tome kako ću glasovali donijeli smo na sjednici Gradskog odbora stranke u utorak, no o tome neću reći ništa do sjednice Gradskog vijeća. Točna je informacija da ću podnijeti amandman. Kako ću postupiti, vidjet ćete na sjednici Vijeća – rekao je Hižak.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bakić o Varteksu: Pokušava li netko već duže vrijeme jeftino otkupiti dugove od banaka?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radnici nekadašnjeg tekstilnog diva Varteksa trenutno su u štrajku zbog neisplata plaća.

>>FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Na njihov štrajk i tešku situaciju u tvrtki osvrnuo se Nenad Bakić, nekadašnji najveći dioničar.

– Kod Varteksa je ključna stvar sljedeća: da li netko već duže vrijeme pokušava jeftino otkupiti dugove od banaka? Ako da, znate što to znači.

Da li moguće da takvi pokušaji odlažu mogućnost razrješenja krize prodajom neaktivne imovine, što Varteks i dužan napraviti prema predstečajnoj nagodbi? Jer naravno ako netko pokušava otkupiti dug, nije mu u interesu da se prije toga taj dug zatvara.

Kome odlaze novci od prodaje imovine? S druge strane, postoje li vjerovnici koji su predložili otpis dugova? Tko naplaćuje kamate i je moguće da one idu i do 12%?

To su ključne stvari – sve ostalo je magla.

Ohrabrujem one koji možda znaju više o tome, naročito sindikate, da upoznaju javnost s time – ističe Bakić na svojem Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje