Povežite se s nama

U fokusu

Priznao da je pronevjerio 200.000 kuna, ali ostavku još nije ponudio

Objavljeno:

- dana

SKANDAL

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Stjepan Kovaček pravomoćno je osuđen za kazneno djelo pronevjere! Presudom Općinskog suda u Varaždinu od 17. prosinca proglašen je krivim zato što je kao zapovjednik DVD-a Sveti Đurđ podizao novac s računa Društva, prebacivao ga na svoj privatni račun, a potom ga nije koristio za potrebe DVD-a, nego ga je zadržavao za sebe. DVD je oštetio za 200.000 kuna.

Izrečena mu je zatvorska kazna zatvora u trajanju od devet mjeseci, no budući da je priznao kaznena djela i sklopio sporazum s Općinskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, zatvorska kazna je zamijenjena za 540 sati rada za opće dobro.

Unatoč tome, 39-godišnji diplomirani inženjer sigurnosti i dalje je na čelu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Vukalović: Još u listopadu sam tražio da podnese ostavku. Tada sam doznao i za nepravilnosti u radu u Zajednici

– Ništa nisam učinio zbog osobne koristi, što je shvatilo i tužiteljstvo, nego sam sve radio isključivo zbog toga da se završi izgradnja Vatrogasnog doma u Svetom Đurđu. Projekt je započeo 2007. godine, a sredstava nije bilo dovoljno, jer je Općina jedna od najnerazvijenijih. Idejni projekt smo platili gotovinom, što nije bilo “čisto“, legalno, no jedina namjera bila je dovršiti Vatrogasni dom, nužan Općini u kojoj se vatrogasna oprema nalazila na četiri različite lokacije. Majstore smo plaćali u gotovini, ali uz znanje ostalih kolega. Činjenica jest da je država oštećena za PDV, jer nisu bili ispostavljani računi. Svjesno sam ušao u rizik, ali za dobrobit vatrogastva. Zbog toga sam osobno za sve preuzeo odgovornost. Da novac nisam trošio za sebe, potvrđuje i presuda koja sigurno ne bi bila takva da je utvrđeno da sam sredstva koristio kako bih se bogatio – rekao je Kovaček.

Visoki dužnosnik, koji sam priznaje da je idejni projekt i majstore plaćao “na crno“,  zbog toga je i pravomoćno osuđen. Hoće li podnijeti ostavku? 

– Spreman sam podnijeti ostavku iz moralnih razloga i o tome razmišljam svaki dan. Međutim, još sam početkom 2015. o svemu obavijestio Skupštinu, koja mi je na izvanrednoj sjednici dala jednoglasnu podršku. Na sjednici Skupštine održanoj 29. prosinca su o tome raspravljali više od tri sata, a nakon toga su me ponovno podržali većinom glasova. Ostavku nisam ponudio na papiru, no o tome će najviša tijela Vatrogasne zajednice ponovno raspravljati u veljači – istaknuo je Kovaček.

Sve odbili

Predsjednik Vatrogasne zajednice Nedeljko Vukalović smatra da je Kovaček već odavno trebao podnijeti ostavku. 

– Od zapovjednika sam još u listopadu tražio da podnese ostavku. Tada sam doznao za podizanje optužnice, o kojoj me kao odgovornu osobu Zajednice nije obavijestio. Ujedno sam doznao o drugim nepravilnostima u njegovom radu u Zajednici. Smatrao sam da na toj dužnosti ne može biti nakon podignute optužnice te priznanja da je počinio kaznena djela za koja ga se tereti – naveo je. 

Kovaček: Ostavku nisam ponudio na papiru, o tome će najviša tijela Zajednice ponovno raspravljati u veljači 

O tome je potom raspravljao Nadzorni odbor. – Jednoglasno je zaključeno da gospodin Kovaček više ne može obnašati dužnost županijskog zapovjednika te je o svemu obaviješteno Predsjedništvo Zajednice. Predložili smo da se donese odluka o razrješenju, jer kaznena djela za koja se tereti nisu spojiva s obnašanjem takve dužnosti – rekao je Vukalović.
Zapisnik sa sjednice NO-a u kojem su zatražili da se Predsjedništvu naloži razrješenje uputili su pred Skupštinu. Međutim, većinom glasova članovi Skupštine su 29. prosinca to odbili! I ne samo to. Predsjednik Vukalović je zbog moralne odgovornosti ponudio svoju ostavku, no i to je bilo odbijeno! – Naglašavam da Skupština nije dala podršku zapovjedniku za daljnje obnašanje dužnosti, jer za to prema Statutu nije nadležna, nego nije prihvatila zapisnik s prijedlozima NO-a, kojim bi se Predsjedništvu naložilo da gospodina Kovačeka razriješi s dužnosti, a time raskine i radni odnos – pojašnjava Vukalović i najavljuje da će se o zapisniku još jednom raspravljati na redovnoj Skupštini Zajednice.

Župan Predrag Štomar, koji je u ožujku dao suglasnost na izbor Kovačeka za zapovjednika Vatrogasne zajednice, ističe da je Skupština odluku donijela bez potpunih informacija.

– Članovi Skupštine nisu imali informaciju da je presuda pravomoćna. S obzirom na takvu, novu situaciju, odgovornost je na Predsjedništvu Vatrogasne zajednice da napravi ono što se mora učiniti – istaknuo je Štromar, iz čega je jasno da smatra da Kovačeka treba razriješiti s dužnosti.

Župan Štromar: Odgovornost je na Predsjedništvu Zajednice

Kovaček napominje da je Štromar za cijelu situaciju znao još u veljači ove godine te da je mjesec dana kasnije dao suglasnost na odluku Skupštine da ga se ponovno imenuje za zapovjednika. – Potvrdio me je, a nije morao – ističe.

Međutim, od veljače do prosinca mnogo se toga dogodilo. U ožujku protiv njega još nije bila potvrđena optužnica, nije bio kažnjavan i bio je jedini kandidat za to mjesto. Međutim, u srpnju je priznao kazneno djelo pronevjere, što je već u prosincu rezultiralo pravomoćnom presudom. 

S obzirom na stav predsjednika Vukalovića, a i župana Štromara, čini se da Kovaček neće još dugo obnašati dužnost zapovjednika. 
Jedino pitanje je hoće li sam podnijeti ostavku ili će ga s te dužnosti razriješiti Predsjedništvo Zajednice.

Plaća 11.237 kn bruto plus staž, automobil na 24 sata

Sukladno Pravilniku Vatrogasne zajednice Varaždinske županije iz 2012. godine, plaću zapovjednika čini umnožak koeficijenta 2,2 i osnovice za obračun plaće državnih službenika i namještenika, koja iznosi 5.108 kuna. To znači da aktualni zapovjednik Stjepan Kovaček mjesečno prima 11.237 kuna bruto, a na to se još obračunava dodatak na staž te 10 posto položajnog dodatka. Kao zapovjednik ima beneficirani radni staž, a i službeni automobil 24 sata.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje