Povežite se s nama

U fokusu

Korotaj: Moja plaća je 8.908 kuna, pristao sam da se smanji 15 posto

Objavljeno:

- dana

OPĆINA CESTICA

Je li opravdano da načelnik Općine Cestica svaki mjesec dobiva plaću u iznosu od 13.584 kune bruto i još troši oko 2.500 kuna mjesečno za putne troškove u vrijeme dok se dug Općine broji u milijunima kuna?

To pitanje su u četvrtak postavili Tomislav Lazar iz HDZ-a, dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća, i Stjepan Bistrović, nezavisni vijećnik.

(Ne)istine

Izvanredni izbori zbog nedonošenja proračuna za 2016. sve su bliže, a politički odnosi sve su oštriji. S jedne strane je načelnik Mirko Korotaj iz HNS-a, kojeg je podržavalo sedam vijećnika HNS-a i SDP-a, a s druge strane je osam vijećnika HDZ-a te nezavisnih.

– Na izbore idemo samo zato jer HNS i SDP ne žele prihvatiti uštede na sebi, uštede na promidžbi te zato što bi im naše izmjene proračuna onemogućile neracionalno trošenje novca na koje su bili naučeni proteklih godina – istaknuo je Lazar i podsjetio da je financijska situacija u Općini alarmantna.

Korotaj uzvraća da su njihovi dosadašnji partneri iz HDZ-a zajedno s nezavisnima odlučili zaustaviti razvoj Cestice. Napominje da je prihvatio smanjenje plaća zaposlenih, ali ne i da se sufinanciranje smještaja djece sa sadašnjih 550 kuna smanji na 275 kuna, kao i stipendije. – Vijećnici HDZ-a i nezavisni nisu bili spremni na bilo kakav kompromis i to je jedini razlog zbog kojeg je došlo do nedonošenja proračuna – napomenuo je.

Tvrdnje da bi se prihvaćanjem njihovog amandmana smanjila izdvajanja za djecu, studente i socijalno ugrožene, Lazar je nazvao potpuno neistinitima i zlonamjernima.
– Načelnik je povukao prijedlog proračuna iako je rebalansom tijekom godine  prihode i rashode mogao uravnotežiti. Ne samo da nije dao novi prijedlog proračuna, nego nije predložio ni Odluku o privremenom financiranju, koja bi nam dala dodatna tri mjeseca da uskladimo  prijedlog proračuna – istaknuo je HDZ-ov vijećnik.

Bistrović je ustvrdio da su laži i spinovi načelnika dosegnuli vrhunac. – Najveći problem je što smo se usudili predložiti smanjenje plaća zaposlenika Općine, koji su postavljeni po političkoj podobnosti, a ne sposobnosti. To smo predložili nakon što smo prije dvije godine svim vijećnicima naknade s previsokih 975 kuna smanjili na 200 kuna. No Općina je i dalje u minusima, pa smo, uz manje plaće, predložili i da svi mi vijećnici radimo za nula kuna. A što je za razvoj Općine napravio načelnik? Mjesečna plaća mu je 13.584 kune bruto, a u 11 mjeseci prošle godine je potrošio još 28.100 kuna za korištenje osobnog automobila u poslovne svrhe. Zanima me i što je napravio njegov zamjenik, kojem je u 11 mjeseci isplaćeno 34.700 kuna naknade? – javno je upitao nezavisni vijećnik.

Načelnik Korotaj navodi da zadnje dvije godine prima plaću od 8.908 kuna neto. – Prije dvije godine sam prihvatio smanjenje plaće za 15 posto. HDZ-ovi i nezavisni vijećnici sada su tražili novo smanjenje od 24 posto, a prihvatio sam 15 posto. Pogledaju li se plaće načelnika u susjednim općinama, koje imaju manje stanovnika i manje su površinom, tada je vidljivo da je moja plaća niža od njihovih – rekao je i napomenuo da su putni troškovi obračunati sukladno zakonskim propisima.

 

Za povjerenika je imenovan Martin Hajdinjak, unutarnji revizor u Županiji

Napominje da je njegovom zamjeniku Žarku Rodešu naknada za rad isplaćivana sukladno dogovoru. – Isplaćivano mu je 25 kuna neto po odrađenom satu. Ovjerio sam te dokumente, mjesečno je dobivao do 1.500 kuna. Sve te sate je korektno odradio, prisustvovao je sastancima, sudjelovalo u radu komisija kada je bilo potrebno te je odlazio na teren kada sam ja bio spriječen – naveo je Korotaj.

I dok on poručuje da je ovdje riječ o osobnim ambicijama pojedinaca koji već duže pokušavaju omalovažiti te umanjiti uspjehe i projekte HNS-a, Bistrović ističe da je aktualna vlast nesposobna te da ga nikakvi pritisci neće pokolebati da iznosi istinu. Poslove iz nadležnosti Vijeća i načelnika će do izbora obavljati Martin Hajdinjak, kojeg je Vlada Zorana Milanovića u četvrtak na zadnjoj sjednici imenovala za povjerenika.

Bistrović: Načelnik me prijavio inspekciji

– Nakon konstruiranih političkih priča o šteti koju nanosimo Općini svojim amandmanima, načelnik je krenuo na nas prijavama. Veterinarskoj inspekciji je 28. prosinca prijavio da se iz farme Stjepana Bistrovića i Zvonka Šinceka šire neugodni mirisi i zatražio nadzor i postupanje. U prijavi se krije iza naših susjeda i sumještana iako je farma u pogonu 15-ak godina i dosad nije bilo slične situacije. Inspektorica kod nas na farmi nije našla nesukladnosti. Međutim, dolazak se poklopio s našim otporom u Općinskom vijeću. Je li to samo upozorenje ili će, ako nas ne uspije zaplašiti, na nas poslati i druge inspekcije? Jesmo li stvarno došli do toga da se netko političku priču iz vijećnice usudi prenijeti u vaš privatni život? – zapitao se Bistrović.

Korotaja smo pitali stoji li on iza prijave. – Pa je li to moj posao? – pitanjem je odgovorio Korotaj i istaknuo da je više pita javno rekao da je Bistrovićevo poslovanje u potpunosti sređeno, pa se ne treba bojati inspekcije. – Bistrović je uspješni poljoprivrednik i privrednik te se treba baviti onim u čemu je najkvalitetniji – poručio je.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje