Povežite se s nama

Život i društvo

Sv. Vincek, pokaži svetu kak nam bude vu novomu letu!

Objavljeno:

- dana

KAPLJICA VESELJA

– Trsek moj, zbudi se, dugo si spal – zazvat će uskoro brojni vinogradari, na trsove objesiti kobasice da bi grožđe bilo lijepo i zdravo, a potom ga i zalijati vinom, odrezati nekoliko rozgvi pa zaželjeti jedni drugima sretnu novu vinogradarsku godinu.

Veli se da na Vincekovo nije dobro biti sam kod klijeti, pa vam donosimo nekoliko prijedloga kamo otići i gdje popratiti stare, zanimljive običaje, popiti koju kapljicu i zapjevati stare vinske napjeve.

Svi na Falinić breg!

Falinić breg će Vincekovo proslaviti dva puta. Tamo će, naime, slaviti Udruga vinogradara “Vinea” iz Vinice te Udruga vinogradara i vinara “Sveti Martin” Cestica.
Viničanci će slaviti u petak, 22. siječnja, u obiteljskom vinogradu člana Udruge Stjepana Martineca Žuće. Druženje će početi u 14.30 sati, a za sve posjetitelje osigurane su dovoljne količine jela i pića, a sve uz pratnju Viničkih tamburaša. Cestički pak će vinogradari Vincekovo obilježiti u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 14 sati, a njihov će domaćin na Falinić bregu 1 biti Boris Furjan. Bit će tu luka, špeka i kobasica te dobre domaće kapljice, a ni veselog raspoloženja zasigurno neće nedostajati.
U Ljubešćici će se Vincekovo proslaviti na brijegu Rudan u subotu, 23. siječnja, u organizaciji Udruge vinogradara i voćara “Mejaši”. Okupljanje sudionika počinje u 12.40 sati na parkiralištu kafića “Europa”, a potom se u povorci kreće u obilazak klijeti. Ceremonija rezidbe vinograda počinje u 16 sati, a potom slijedi domjenak uz vino i glazbu.
I ludbreška Udruga vinogradara “Trsek“ slavit će u nedjelju, 24. siječnja, s početkom u 12 sati posvetom trsovih grančica kod kipa sv. Vinka u Globočecu. Osim toga, bliži se i 24. po redu izložba mladih vina ludbreškog i susjednih vinogorja, koja će biti održatna 29. i 30. siječnja u hotelu “Crnković” u Ludbregu.

Udruga vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof Vincekovo je već obilježila 16. siječnja na Visočkoj stezi u vinogradu Ivana Bosilja. Nakon mise, blagoslova vinograda i vinogradara te rezidbe trsa zapjevali su “Fiškali”, a posjetitelji su se pogostili vinskim gulašom, kobasicama i drugim delicijama koje su im spremili članovi Udruge. A da se nadaleko čuje da Marofčani slave, pobrinuli su se kuburaši „Gromovi Zagorja“ iz Tuhlja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Podravka za rad u Varaždinu traži čak 15 vozača viličara, laborante, operatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prehrambena kompanija Podravka raspisala je nekoliko natječaja putem kojih traži dvadesetak novih radnika različitih struka.

Priliku za zapošljavanje u ovoj tvrtki dobit će čak 15 vozača viličara u Podravkinoj tvornici i skladištu u Varaždinu. Početna je plaća 940 eura bruto, uvjet je osnovna škola, a radno iskustvo nije važno.

Podravka osigurava ugovor o radu na 12 mjeseci uz probni rok od dva mjeseca uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Uz osnovnu plaću, radnici dobivaju dodatke za smjenski rad, fiksni mjesečni dodatak na plaću, naknadu za troškove prijevoza, uplatu u treći mirovinski stup, isplatu regresa, božićnice i uskrsnice…

Traže se i četiri električara na neodređeno za rad u tvornicama u Koprivnici i Varaždinu i još toliko tehničara u laboratoriju u Varaždinu, pa dvoje operatera u Kalnikovom pogonu…

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu podjela certifikata OPG-ovima koji svoje proizvode prodaju na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska tržnica Varaždin i Udruga hrvatskih tržnica i ove su godine u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Varaždinskom županijom provele certificiranje domaćih proizvođača hrane.

Dodjela certifikata ‘Proizvodi hrvatskog seljaka’ bit će upriličena na varaždinskome placu, u subotu 4. svibnja, u 10 sati.

Certifikate „Proizvodi hrvatskog seljaka“ ove će godine ponovno primiti više od pedeset poljoprivrednika iz Varaždina i okolice, prodavača na varaždinskom placu, čime Gradska tržnica potvrđuje status certificirane seljačke tržnice već devetnaestu godinu zaredom.

Projekt certificiranja varaždinska Gradska tržnica provodi od 2006. godine, u suradnji s Udrugom hrvatskih tržnica, te lokalnom i regionalnom upravom. Certifikati su jamstvo prodaje vlastitih proizvoda, uzgojenih i proizvedenih na domaćem tlu. Kupujući ‘Proizvode hrvatskog seljaka’ izravno od proizvođača, posjetitelji tržnice kupuju zdravo i lokalno, te ujedno potiču razvoj malih obiteljskih gospodarstava i domaće poljoprivrede.

Za odličnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav ‘Sedef’, a program će voditi  Krunoslav Čolo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje