Povežite se s nama

U fokusu

Naknada od 4.000 kuna mjesečno HSS-ovom Mladenu Hižaku jer je podržao Habuša (HNS)?!

Objavljeno:

- dana

POZNATI KANDIDATI ZA NO TERMOPLINA

Varaždinski Termoplin, distributer plina u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, opet je ostvario rekordnu dobit. S čak 16,1 milijun kuna završili su 2015. godinu, što je svega 260.000 kuna manje u odnosu na 2014.

Baš kao i prijašnjih godina, Uprava Termoplina predlaže da se sva dobit zadrži, no gradonačelnik Goran Habuš najavljuje da će ponovno podnijeti protuprijedlog i zatražiti isplatu dividende. Ta tvrtka je Gradu lani isplatila 5,1 milijun kuna dobiti, a hoće li ove godine u proračun stići isti ili još veći iznos, ovisi o ishodu razgovora između dva vlasnika, gradonačelnika i Ivana Topolnjaka.

Neuobičajeno rano

Glavna skupština tog društva bit će održana 31. ožujka, što je neuobičajeno rano ako se zna da su skupštine prijašnjih godina redovno bile održavane u lipnju ili početkom srpnja. Razlog tome možda treba tražiti u činjenici će se odlučivati i o novim članovima Nadzornog odbora, koje predlaže Grad Varaždin kao većinski vlasnik budući da dosadašnjima istječe mandat.

I dok za člana NO-a gradonačelnik ponovno predlaže Josipa Drevena, inženjera prometa i člana HNS-a, preostala tri kandidata pravo su iznenađenje. Riječ je o Ruži Jelovac, diplomiranoj ekonomistici i članici SDP-a, Miroslavu Markoviću, magistru informatike, također članu SDP-a, te inženjeru strojarstva Mladenu Hižaku, članu HSS-a. Upravo je Hižak najveće iznenađenje s obzirom na to da bi trebao zamijeniti Enrika Parlaja, jednog od najistaknutijih članova gradskog HNS-a. Poznato je da Nadzorni odbor Termoplina iznimno privlačan svima budući da članovi svaki mjesec dobivaju po 4.000 kuna naknade.

Glas HSS-ovog Hižaka u prosincu bio jedan od presudnih za usvajanje gradskog proračuna za 2016. godinu, što je spriječilo izvanredne izbore i osiguralo gradonačelniku Goranu Habušu da i dalje obnaša tu dužnost. Je li ovo sada nagrada?

– Definitivno ne. Ništa nije “ispod žita“. Na sjednici Gradskog vijeća u prosincu gospodin Hižak je javno iznio zaključak gradskog HSS-a, prema kojem je jedan od uvjeta te stranke za podršku proračunu bio i taj da oporba dobije mjesta u nadzornim odborima. S obzirom na to da je Hižak kao inženjer strojarstva stručan, predložio sam upravo njega – istaknuo je Habuš.

Sukobi u SDP-u?

Preostala dva kandidata za NO Termoplina su mu predložili koalicijski partneri iz SDP-a. – Prihvatio sam njihov prijedlog, a u to zašto su predložili baš to dvoje kandidata, ne želim ulaziti – napomenuo je gradonačelnik. Kandidatkinja je Ruža Jelovac, koja je u NO Termoplina bila imenovana 2012. na četiri godine, ali nije dočekala kraj mandata. U rujnu 2014. je opozvana s te funkcije, a na njezino mjesto došla je druga članica SDP-a, Nada Zadravec. Dogodilo se to u vrijeme žestokih sukoba između Vjerana Radelića, SDP-ovog zamjenika gradonačelnika i tadašnjeg predsjednika varaždinske organizacije stranke, te Marija Habeka, predsjednika županijskog SDP-a. Pola godine potom Predsjedništvo SDP-a je raspustilo varaždinski SDP.

Kandidati za Nadzorni odbor su i SDP-ovci Ruža Jelovac te Miroslav Marković

S obzirom na to da se smatra da je Nada Zadravec bliska Radeliću, dok je Ruža Jelovac uz Habeka, nije teško zaključiti da se Habuš o imenima kandidata nije konzultirao sa svojim zamjenikom.

Tome u prilog ide činjenica što je drugi SDP-ov kandidat za NO Termoplina Miroslav Marković, koji se spominjao kao mogući Radelićev nasljednik na čelu gradske organizacije, dakle osoba bliska aktualnom povjereniku varaždinskog SDP-a Habeka. 

Hoće li to narušiti odnose između gradonačelnika i njegovog zamjenika? 

Prvi oporbenjak u NO-u

Hoće li HSS-ov vijećnik Mladen Hižak biti jedini oporbeni vijećnik imenovan u nadzorne odbore tvrtki u (su)vlasništvu Grada Varaždina, odnosno upravna vijeća gradskih ustanova? Gradonačelnik Goran Habuš ističe da nije točno da oporba nema predstavnike u tim tijelima. – Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je predsjednik Upravnog vijeća Gradskih stanova, a Željko Bunić iz HSLS-a je na čelu Nadzornog odbora Tehnološkog parka Varaždin – kaže Habuš.

Međutim, sam priznaje da je Bunić, koji je po djelovanju zapravo oporbeni vijećnik, ipak član stranke koja je dio vladajuće koalicije. Osim toga, Bunić je doktor znanosti, a za vođenje NO-a Tehnološkog parka ne dobiva nikakvu naknadu. Kad su u pitanju Gradski stanovi, Avar je na čelo JUGS-a došao tek onda kada su se problemi u toj ustanovi toliko zakomplicirali da za to mjesto više nije bilo zainteresiranih.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje