Povežite se s nama

Život i društvo

Zlatna priznanja za 33 vina: blistali traminac iz Črešnjeva i rajnski rizling iz Sračinca

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA VINA „VINEA 2016“

Traminac Senka Boršćaka iz Črešnjeva te rajnski rizling Stjepana Martinca Žuće iz Sračinca proglašeni su šampionima 16. po redu međunarodne izložbe vina “Vinea 2016.”, koja je otvorena danas u Vinici.

I dok je traminac ocijenjen s 88 bodova, oba vina OPG-a Martinec dobila su 83 boda, čime je Stjepan Martinec četvrti put postao šampion Udruge Vinea.

– Nema posebne tajne. Jedino što bih izdvojio je rashladni sistem, koji smo u podrum uveli prije nekoliko godina. Zahvaljujući tome možemo kontrolirati vrenje, tako da sve arome ostanu u grožđu, odnosno u moštu – rekao nam je Stjepan Martinac Žuco, koji ove godine slavi 40. godišnju bavljenja vinogradarstvom, ali i ugostiteljstvom.

U Sračincu četiri desetljeća vodi gostionicu Buffet Žućo, a uz to se marljivo bavi vinogradarstvom. Zajedno s obitelji posjeduje oko dva hektara vinograda, oko 10.000 čokota.

U čemu su vinogradili griješili?

Ove godine je na izložbu zaprimljeno 305 uzoraka vina proizvođača iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije te susjedne Slovenije, a prvi put su članovi Ocjenjivačkog suda predvođeni Marijom Kuščer uzorke ocjenjivali po međunarodno priznatoj Metodi 100.

Ocjenjivački je sud za 33 uzorka dodijelio zlatno priznanje, 95 uzoraka dobilo je srebrno priznanje, 104 uzorka brončano priznanje, za 35 uzoraka dodijeljeno je samo priznanje, dok je 38 uzoraka vina bilo eliminirano.

Marija Kuščer je istaknula da je prošla vinogradarska godina obećavala jako puno, jer je grožđe bilo zdravo, šećeri su bili dosta dobri i visoki, dok su kiseline kod pojedinih sorata, posebno graševine, bile niske.

– Smatralo se da neće biti puno brige oko vina i da će biti kvalitetna. Međutim, ocjenjivana vina – izuzev onih koji su dobili zlatna i srebrna priznanja – nisu pokazala kvalitetu koja se očekivala te je bilo puno grešaka u samoj fermentaciji i vinifikaciji nakon fermentacije. Bilo je vina koja su imala oksidativnu boju, od žute i tamožute prema smeđoj, znači premalo su sumporena ili je došlo do zastoja fermentacije ili je opet bila greška predugog držanja na enzimima, ako su to vinari upotrijebili – upozorila je na greške.

Koja vina su bila odlična?

Istaknula je da je istovremeno bilo krasnih vina, što pokazuju zlatne medalje.

– Najviše su se istakla vina sorte traminac, od 7 uzoraka čak šest je dobilo zlato, što je rijetkost. Doista smo bili iznenađeni ljepotom okusa i mirisa, praktički su blistali. Od sorti najzastupljenijih na ovom području isticao se rajnski rizling, dok se s miješanim vinima baš ne možemo pohvaliti, jer je bilo malo zlata, ali su dodijeljena srebra i bronce, što je također vrijednost – napomenula je Marija Kuščer.   

Dodala je da sorte graševine, žutog muškata i sauvignona ove godine nisu pokazale sortne karakteristike i zato nije bilo dodijeljeno puno zlatnih odličja.

Od crnih sorata zaprimljeni su samo pinoti, kod kojih je zamijećen napredak, pa su dodijeljena uglavnom srebrna i brončana priznanja. Pohvalila je i voćna vina, koji nije bilo puno, ali su skoro sva dobila zlatna priznanja.

Izložba u znaku jubileja: 130 godina viničke općinske uprave

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac je istaknuo da se ovogodišnja izložba „Vinea 2016“ odvija u znaku velikog jubileja: 130. godišnjice postojanja viničke općinske uprave.

– Početak seže u davnu 1886. godinu, traje kroz nekoliko prekida sve do ove godine, s čime se  ponosimo. Ime Vinea potječe iz rimskog doba, mjesto je velike povijesne i kulturne tradicije, mjesto dobrih i vrijednih ljudi te najboljih vina. Uvijek s ponosom ističem da je ova izložba mladih vina naš vinički brand, što potvrđuje i kontinuiranost održavanja ove prestižne manifestacije – istaknuo je Kostanjevac.

Naveo je da i ovogodišnja izložba s velikim brojem zaprimljenih uzoraka potvrđuje visoko mjesto među izložbama ovakve vrste u Varaždinskoj županiji.

– Dodijeljena odličja najveće su priznanje vinogradarima za njihov mukotrpan rad na ovim našim najljepšim bregima, strmima i teškim za obradu. No, izložbe ne bi bilo da nema vrijednih ljudi. Vinogradarstvo je za mene najzahtjevnija grana poljoprivredne proizvodnje. Praćena je sve većim problemima, administrativnim preprekama i nelojalnom konkurencijom, a uz to je svaka vinogradarska godina specifična. Upravo zato s punim pravom možemo reći da je bavljenje vinogradarstvom na našem području kruh sa sedam kora, koji uzima svoj danak: naši lijepi bregi su sve zapušteniji – napomenuo je Kostanjevac.

Općna Vinica pomaže subvencijama

Podsjetio je da su se najbolja vinička vina pila i na bečkom dvoru, najviše zahvaljujući grofovima Bombelles i ostaloj viničkoj vlasteli, koja su u tom kraju zasadila najkvalitetnije sorte vina.

– Općina Vinica će i dalje subvencionirati i poticati vinogradarstvo i voćarstvo te tako bar malo pomoći našim proizvođačima, od subvencija za okrupnjavanje zemljišta, preko subvencija za podizanje novih vinograda i voćnjaka, pa do subvencija za osiguranje od tuče i ostalih nepogoda. Vlada i resorna ministarstva će također kroz fondove Europske unije i mjere ruralnog razvoja pomagati svima koji se bave vinogradarstvom – rekao je.

Čestitao je svim dobitnicima odličja, a svim sudionicima je zahvalio što su odlučili sudjelovati na njihovoj izložbi vina.

Ovogodišnju 16. izložbu vina je već tradicionalno organizirala Udruga Vinea u suradnji s Općinom Vinica, a pokrovitelji su Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Na ovogodišnju izložbu stigli su potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak, koji je otkrio da je ljubitelj vina, kao i saborski zastupnik Anđelko Stričak te varaždinski župan Predrag Štromar.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Na hitnoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća prihvaćene ponude za zakup zemljišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina koja je sazvana po hitnom postupku.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića razlog hitnosti je da bi poljoprivrednici koji su dali ponude za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Varaždina mogli na vrijeme krenuti u ovogodišnju sjetvu.

Na sjednici je prisustvovalo 16 vijećnika koji su na kraju većinom glasova izglasali odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta. Donošenje odluke na Gradskom vijeću je preduvjet za sklapanje ugovora o zakupu i uvođenja zakupaca u posjed.

Javnim natječajem bilo je obuhvaćeno 16 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 15 godina i 40 katastarskih čestica koje se daju u zakup na rok od 5 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznici i blagdani do kraja 2024. u Ludbregu proglašeni javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg donio je Zaključak da će sve nedjelje do kraja godine, kao i blagdani  te praznici biti takozvani sajamski dani.

-U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti i povećanja obujma turističke ponude Grad Ludbreg i Turistička zajednica područja Centar svijeta provode različite aktivnosti na proširenju kulturno-turističke ponude. Tako se sve nedjelje  u razdoblju od 1. svibnja 2024. do 31. prosinca 2024. godine proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima na području Grada Ludbrega – objavili su u Gradu Ludbregu.

Pojedine aktivnosti i programi odvijat će se i u dane praznika ili neradnih dana te se, pored nedjelja, u toku godine danima javnih manifestacija i sajamskim danima proglašavaju ovi dani: 30. 05. 2024. – Dan državnosti i Tijelovo – četvrtak, 22. 06. 2024. – Dan antifašističke borbe – subota, 5. 08. 2024. – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja-ponedjeljak, 15. 08. 2024. – Velika Gospa – četvrtak, 1. 11. 2024. – Dan svih svetih – petak, 18. 11. 2024. – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje – ponedjeljak i 26. 12. 2024. – Sveti Stjepan – četvrtak.

-Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio javnih i sajamskih manifestacija  može započeti najranije u 6:00 sati i završiti  najkasnije do 22:00 sata, a u dane manifestacije „Ludbreška Sveta Nedjelja“ može započeti najranije u 6:00 sati i završiti najkasnije do 24:00 sati – kažu u Gradu Ludbregu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje