Povežite se s nama

U fokusu

Spektakularni povratak na varaždinsko nebo

Objavljeno:

- dana

Aeromiting CIAV 2016. održati će se 23. i 24. srpnja

Na međunarodnom aeromitingu u Varaždinu, CIAV 2016., koji će se održati 23. i 24. srpnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, sudjelovat će zrakoplovi iz čak sedam zemalja.

Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Priredba na varaždinskom aerodromu koja je uvrštena u kalendar najatraktivnijih aeromitinga Europe, zajedničkoj priredbi Grad Varaždina i Varaždinske županije pa je župan Predrag Štromar na susretu s novinarima u Gradskoj vijećnici prokomentirao kako su, „Županija i Grad sve češće u zajedničkim projektima“, što donedavno nije bio slučaj.

O sudionicima i priredbi je govorio tajnik Aerokluba Varaždin, Robert Mišak. – Nakon prošlogodišnjeg uspješnog mitinga, najveće zrakoplovne priredbe u našoj zemlji, s pravom očekujemo kako će ovogodišnji aeromiting još atraktivnija priredba. Sudjelovanje na CIAV-u već je potvrdilo čak sedam zemalja pa će publika na varaždinskom nebu tog srpanjskog vikenda imati prigodu vidjeti zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, između ostalih i MIG- 21, zatim čak dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva Sjedinjenih Američkih Država te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije. Na nebu nad Varaždinom posjetitelji će imati prigodu vidjeti i prelet borbenog zrakoplova Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbenog zrakoplova Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije. Ove smo godine pripremili i posebnu atrakciju – prelet Eurofightera Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije, rekao je Mišak. 

Posjetitelji će i ove godine moći uživati i u atraktivnim nastupima akrobatske grupe Krila Oluje, a na varaždinski miting ponovo se vraća i akrobatska grupa Baltic Bees iz Latvije. Nastup na CIAV-u potvrdio je i Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race.

Uz atraktivne zrakoplove, koje će posjetitelji imati prigodu razgledati na pisti varaždinskog aerodroma, posjetitelji će moći vidjeti i nove helikoptere Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te atraktivne desante padobranaca. 

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske organizirati i atraktivnu izložbu vojne opreme te program na kojem će predstaviti pilotski poziv.   

Atraktivno

Bit će tu  MIG- 21,  dva borbena zrakoplova  F16 – jedan ratnog zrakoplovstva SAD-a te jedan iz sastava ratnog zrakoplovstva Kraljevine Belgije, preletjeti će borbeni zrakoplov Saab JAS 39 Gripen mađarskog ratnog zrakoplovstva, te školsko – borbeni zrakoplov Soko Galeb G2, koji će doletjeti iz Slovenije, Eurofighter Typhoon, višenamjenskog lovca iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Italije. 

 O dugotrajnosti tradicije zrakoplovnih mitinga u Varaždinu svjedočio je Vladimir Košćec, dugogodišnji direktor varaždinskog aeropiknika te istaknuo ulogu pokojnog varaždinskog pilota Milana Šimeka u organizaciji ove priredbe, koja se na varaždinskom aerodromu održavala punih 26 godina.

Avioindustrija?

 – Prošle smo godine varaždinski Aeroklub uspjeli ponovo vratiti na varaždinski aerodrom i tako stvoriti preduvjet za ovakvu međunarodnu zrakoplovnu priredbu. Uspjeh prošlogodišnjeg CIAV-a daje nam za pravo očekivati kako će ove godine aeroshow biti još atraktivniji – naglasio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i pritom istaknuo kako je varaždinski aerodrom veliki potencijal grada Varaždina.

– S novim zakupcima dolaze bolja vremena za varaždinski aerodrom, rekao je gradonačelnik te najavio kako se u poslovnoj zoni, gdje se nalazi i aerodrom, očekuje dolazak avioindustrije, servisa… – Običaj je u svijetu da se takva industrija nalazi u blizini malih aerodroma, rekao je Habuš i zaključio kako se „vraćamo na varaždinsko nebo“.  

               Uz atraktivni zrakoplovni program organizatori iz Aerokluba Varaždin ove će godine pripremiti i bogati zabavni program koji će završiti velikim koncertom Ivana Zaka.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje