Povežite se s nama

U fokusu

Autobusi bi vozili na 5 linija, a karta maksimalno 7 kuna

Objavljeno:

- dana

DANAS ROK ZA PONUDE ZA JAVNI GRADSKIH PRIJEVOZ

Nakon što je ukinut u rujnu prošle godine, u Varaždinu bi ponovno trebao biti organiziran javni gradski prijevoz. Grad Varaždin je raspisao natječaj za obavljanje komunalne djelatnosti prijevoza putnika u javnom prometu, a 5. svibnja je rok za dostavu ponuda.

Novi koncesionar će prijevoz morati obavljati na pet linija po gradu i prigradskim naseljima, pri čemu će sam moći odrediti stajališta unutar zadanih linija, kao i vozni red. Mora ponuditi minimalno šest vožnji po liniji radnim danom, četiri vožnje po liniji subotom, a dvije nedjeljom i blagdanom.

Sve linije idu kroz autobusni kolodvor: naknadno precizirano da je stajalište u Ulici Zrinskih i Frankopana

Prema Analizi opravdanosti davanja koncesije, koju je izradila Razvojna agencija Sjever, maksimalna cijena karte za građane je sedam kuna, koliko je iznosila od 2011. do lani. Koncesija će biti dodijeljena na rok od pet godina, a Grad će, baš kao i prije, prijevoz subvencionirati.

– Maksimalna cijena za krajnjeg korisnika iznosi sedam kuna sa svim uključenim porezima i davanjima za jedan prijevoz, a maksimalna godišnja subvencija Grada Varaždina iznosi 628.000 kuna. Mjesečni iznos subvencije ovisio bi o broju dana u mjesecu i o broju izvršenih prijevoza. Subvencija jednog prijevoza iznosila bi 68 kuna s davanjima – navedeno je u izvješću gradonačelnika Gorana Habuša koje je u veljači prihvatilo Gradsko vijeće.

I dok se do 2014. za subvenciju javnog prijevoza godišnje izdvajalo 960.000 kuna, sada bi se izdvajalo 330.000 kuna manje. S obzirom na prilično veliki broj upita tijekom trajanja natječaja, čini se da su prijevoznici zainteresirani za koncesiju.

Upozorenje

Zanimljivo je da je natječajna dokumentacija djelomično izmijenjena nakon što je jedan od gospodarskih subjekata upozorio na moguće pogodovanje Autobusnom prijevozu, odnosno Presečki grupi. Naime, kao stajalište na svih pet linija bio je naveden „autobusni kolodvor“.

– Predlažemo iz voznog reda brisati autobusni kolodvor, jer to u ovom slučaju remeti tržišno natjecanje budući da je autobusni kolodvor u Varaždinu u vlasništvu Presečki grupe d.o.o., koja je osnivač Autobusnog prijevoza d.o.o. Jasno je da mogu dati jeftiniju ponudu (…). Trošak kolodvorskih usluga je oko 45.000 kuna mjesečno – upozoreno je i predloženo da se omogući korištenje stajališta pored kolodvora, u Ulici Zrinskih i Frankopana, na mjestu koje se sad koristi za parkiranje automobila.

Iz Grada su odgovorili da je definicija stajališta autobusni kolodvor „možebitno nejasna“ te naveli da se zapravo i radi o stajalištu na parceli u vlasništvu Grada, a potom su to unijeli i u natječajnu dokumentaciju.

SVE LINIJE

Linija 1
Hrašćica – Optujska – Fabijanska – O. Župančića – E. Kumičića – Bolnica – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Zrinskih i  Frankopana i natrag

Linija 2 
Željeznički kolodvor – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana – Jalkovec – Poljana – Črnec – Brezje – željeznički kolodvor

Linija 3
Gojanec – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana – Bolnica – Banfica i natrag

Linija 4
Zbelava – D. Kučan – G. Kučan – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana i natrag

Linija 5
Zbelava – D. Kučan – Kučan Marof – autobusni kolodvor/stajalište u Ulici Z. i Frankopana i natrag

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje