Povežite se s nama

U fokusu

“Sve je bilo smišljeno: nakon razotkrivanja afere Termoplin naplaćuje plin po ugovorenoj cijeni”

Objavljeno:

- dana

AVAR PREDAO KAZNENU PRIJAVU

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je prošli tjedan Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu predao kaznenu prijavu, kao što je i najavio nakon što je razotkrio da je Termoplin u 2014. i 2015. gradskim tvrtkama i ustanovama plin fakturirao po prosječno 30 posto višim cijenama nego što je ponudio u postupku javne nabave.

– Razlozi kaznene prijave su sustavno varanje kupaca, u konkretnom slučaju javnih ustanova u kulturi i obrazovanju, osnovnih škola te trgovačkih društava u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Grada Varaždina, u periodu od 1. ožujka 2014. do 29. veljače 2016. godine (a vjerojatno i ranije). Do toga je došlo na način da su odgovorne osobe Termoplina, nakon što su potpisale ugovore o opskrbi plinom po cijenama dogovorenim u javnoj nabavi, kontinuirano i bez iznimke utjecale da Termoplin izdaje fakture u iznosima višim od onih dogovorenih u javnoj nabavi – naveo je u kaznenoj prijavi.

“Varanje javnih ustanova, ali i građana”

Dodao je da su u tom razdoblju proračun Grada, ali i proračun RH, prema njegovim procjenama, oštećeni za najmanje 1,5 milijuna kuna. – Iz priložene dokumentacije je jasno vidljivo da se Termoplin d.d. s jednom (dosta nižom) jediničnom cijenom javlja u postupku javne nabave kako bi dobio posao, dok sasvim drugu (višu) jediničnu cijenu ispostavlja na fakturi odmah nakon provedenog postupka javne nabave – piše.

Avar smatra da se to nije dogodilo slučajno.

– Evidentno je da je obračun viših jediničnih cijena bio smišljen i namjeran, jer je nakon mojeg javnog istupa u ožujku 2016. godine, Termoplin počeo izdavati fakture s jediničnim cijenama koje su identične jediničnim cijenama koje su ponuđene u postupku javne nabave, odnosno ugovorenim cijenama – istaknuo je u kaznenoj prijavi.

– Po mojem mišljenju u ovom slučaju ne radi se o jednostavnom odnosu dobavljač – kupac, nego o odnosu u kojem jedno poduzeće s privilegiranim informacijama vara javne ustanove, a posredno i sve građane Grada Varaždina – zaključio je.

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje