Povežite se s nama

Crna kronika

Donosimo: na kojim će cestama policijske kamere uskoro snimati vozače?

Objavljeno:

- dana

POLICIJA ŽELI SMANJITI BROJ NESREĆA

Voze li vozači u skladu s propisima ili su malo previše “stisnuli” gas, od kraja ovog mjeseca u Varaždinu će bilježiti videokamere! S uvođenjem videonadzora koji će snimati prebrze vozače počelo se prije mjesec dana, a pri kraju je postavljanje videokamera na stupove javne rasvjete na lokacijama koje su najkritičnije za događanje prometnih nesreća, a riječ je o prilaznim cestama prema Varaždinu.

Tako će kamere, u prvoj fazi, biti postavljene na pet lokacija: u Ulici braće Radić 166, u Zagrebačkoj ulici kod raskrižja s Cehovskom ulicom, u Turčinu u blizini benzinske postaje Kero benz, u Hrašćici nedaleko raskrižja s Ulicom Petra Zrinskog te u Trnovcu u Ludbreškoj ulici 24.

Glavni cilj videonadzora, koji je već zaživio u većim hrvatskim gradovima, je smanjenje broja prometnih nesreća i prebrze vožnje. Da je to itekako potrebno potvrđuje zadnji slučaj obijesne vožnje od 25. ožujka ove godine, kad je 32-godišnjak s BMW-om jurio 191 kilometar na sat u naselju gdje je brzina ograničena na 50 kilometara na sat. Muškarac je imao 1,73 promila alkohola u krvi i prava je sreća da nije uzrokovao prometnu nesreću i nekoga usmrtio.

Nema praštanja. Svi prekršitelji bit će sankcionirani – najavio je Posavec strogi nadzor.

– Naš cilj je snimiti, a onda i sankcionirati prekoračenja brzine veća od 30 kilometara na sat od dopuštene brzine kretanja. Na temelju tablice djelatnici PU varaždinske će provjeravati tko je vlasnik vozila te će mu u roku do 15  dana poslati obavijest da je vozilo snimljeno u prekršaju i iznos kazne. Vlasniku vozila ponudit će se mogućnost da plati kaznu u roku od tri dana i, ako to učini u tom roku, moći će platiti 50 % kazne. Oni koji to učine u tom roku neće dobiti ni negativne bodove, niti će im se prekršaj evidentirati, međutim, ništa od spomenutog neće vrijediti u slučaju velikih prekoračenja dopuštene brzine kretanja, odnosno za iznose kazne veće od 2.000 kuna – rekao je Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj, i najavio strogi nadzor.

– U slučaju prebrze vožnje svi će biti sankcionirani, uključujući i vozače u vozilima stranih registarskih oznaka iz država EU, Srbije i BiH – najavio je. 

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj nada se da će videonadzor poboljšati stanje sigurnosti u prometu te smanjiti broj nesreća, posebno onih sa smrtno stradalim osobama, koje su posljednjih godina u porastu.

– Na razini Hrvatske u 2015. godini je u prometu poginulo 348 osoba, što je bilo 48 više nego godinu prije, a ove godine 79 osoba, što je 6 osoba više nego u istom razdoblju prošle godine. U Varaždinskoj županiji je lani bilo 10 prometnih nesreća s poginulim osobama, a ove godine u kratkom periodu četiri osobe poginule su u prometu – rekao je Posavec.

Druga faza

No, to nije kraj priče s postavljanjem videokamera u Varaždinu. Nakon prve faze uslijedit će druga, koja bi trebala završiti do kraja godine i tijekom koje će kamere biti postavljene na istočnoj obilaznici i u Međimurskoj ulici, gdje će se snimati sve prometne trake i svi smjerovi kretanja vozila.

BIG BROTHER Varaždinci, snima vas sedam kamera!

I Varaždin će uskoro nadzirati sedam videokamera s ciljem prevencije kriminaliteta, a i povećanja sigurnosti.
Kamere su postavljene na šest lokacija: Trg kralja Tomislava, Trg slobode, palača Herzer, palača Sermage, Ulica Silvija Strahimira Kranjčevića te Ulica Alojzija Stepinca, gdje će biti postavljene dvije kamere. 

– Slijedi puštanje u rad klijentskih aplikacija te instalacija i puštanje u rad klijentskog računala u MUP-u te edukacija za korištenje softwera – navode u Gradu Varaždinu.  Na prostorima koji će se snimati bit će postavljene obavijesti da se snima, a cilj je, napominju iz Grada, prevencija kriminaliteta i povećanje sigurnosti. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Provalili u trgovinu u Cestici te ukrali veću količinu piva i cigareta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Policija je javila o više krađa.

U srijedu, 1. svibnja, oko 22.30 sati, nepoznati su počinitelji provalili u trgovinu u Gajevoj ulici u Cestici i otuđili veću količinu piva i cigareta. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno.

U četvrtak, 2. svibnja, tijekom jutarnjih sati, u Gornjem Vratnu, nepoznati je počinitelj iz garaže u vlasništvu 48-godišnjakinje, otuđio električni bicikl. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 2 300 eura.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja navedenih kaznenih djela.

Nastavite čitati

Crna kronika

Uzeo crnu boju i ljepljivu traku pa u Ludbregu preinačio brojeve i slova na registraciji auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. travnja 2024., podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina starog 43 godine zbog počinjenog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz Kaznenog zakona.

– Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je početkom 2023. godine u Ludbregu, koristeći crnu boju i ljepljivu traku, na originalnim automobilskim registarskim pločicama preinačio brojeve i slova te takve preinačene registarske pločice montirao na svoj osobni automobil kojim se koristio za vožnju – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje