Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Svjetski dan močvarnih staništa: “Hodnjom uz Muru za Muru” iskazali podršku toj rijeci međašici

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskoga dana močvarnih (vlažnih staništa) u nedjelju, 2. veljače, u Podturnu i okolici održana je već tradicionalna “Hodnja uz Muru za Muru”. Tako je jubilarna 20. Hodnja održana upravo u Hrvatskoj, dok se osim naše Republike naizmjenično organizira i u Austriji te Sloveniji.

Prvi je Pohod uz Muru, podsjetimo, održan 1999. godine kao način upozoravanja na važnost očuvanja bioraznolikosti rijeke Mure te sprečavanja gradnje hidroelektrana na njezinu toku. Šetnja je započela okupljanjem kod Društvenoga doma u Podturnu.

Pridružili su joj se i zaštitari prirode iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. U Domu su se okupljenima prigodnim govorima obratili načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, Bernard Wieser iz Austrije, Stanka Dešnik iz Slovenije i Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode “Međimurska priroda”. Ove su godine posebno istaknuti bogatstvo i važnost biološke raznolikosti koja se krije u močvarnim staništima diljem svijeta. Duljina rute iznosila je otprilike deset kilometara, pri čemu je nakon šestoga kilometra organizirana kraća stajanka kod Ribičkoga doma Športskog ribolovnog društva Šaran.

Nakon što su se hodači okrijepili sendvičima i čajevima, krenuli su dalje kružnom stazom i vratili se do početne točke. Hodnja je organizirana pod krilaticom “Vlažna staništa i bioraznolikost”. Na stazi su bile postavljene i mobilne poučne table pomoću kojih su sudionici mogli saznati razne informacije o prirodnim aktualnostima s pojedinog mjesta.

Za dodatnu sigurnost Hodnje pobrinuli su se članovi čakovečke Stanice Hrvatske gorske službe spašavanja. Koliko je to bila dobra odluka pokazuje i činjenica da je bilo potrebe za intervencijom! Naime, neoprezna hodačica iz Slovenije okliznula se i završila u Muri, a pomogla joj je članica HGSS-a Lora Tušek koja je brzo reagirala. Rekreativku iz susjedne Dežele međimurski su HGSS-ovci izvukli na obalu, ugrijali je te joj ustupili suhu odjeću.

Sudionicima je ponuđena i besplatna vožnja skelom, a za završnu okrepu uz grah zadužen je bio dobro poznati “grah majstor” Ivan Zrna iz Podturna.

Svjetski dan močvarnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, na datum potpisivanja Ramsarske konvencije. Toga je dana 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti.

Osobito se ovo odnosi na staništa ptica močvarica. Konvencija sve zemlje potpisnice obvezuje na opće čuvanje močvara na vlastitome teritoriju te predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom iskorištavanju močvarnih staništa.

Foto i video

FOTO Praznik rada na Dravi uz grah i druženje mnogima je omiljen

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Praznik rada kod većine je rezerviran za druženje s prijateljim i rodbinom.

Neki za ovo odabiru vlastiti dom, prirodu ili vikendicu, a drugi rado pohode organizirana duženja gradova i općina. U svako slučaju prvomajski grah ili roštilj su nezaobilazni.

Svake godine, pa tako i ove, među najvećim manifestacijama povodom Praznika rada je druženje na izletištu Drava u Varaždinu.

Grad Varaždin pripremio je besplatnih 6000 porcija graha za Varaždince, ali i izletnike iz drugih krajeva.

Dan je počeo budnicom Puhačkog orkestra KUD-a HŽ-a Varaždin ulicama Varaždina, a budnica se mogla čuti na Dravi. Bilo je i sportskih te drugih događanja, a mnogi su rado sudjelovali i u humanitranoj tomboli.

Prije podjele graha obratio se gradonačelnik Varaždina Bosilj, a veselo druženje se nastavilo uz tamburaški sastav Špancir.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Aleksandra Prijović i treći dan priredila pravi spektakl u varaždinskoj Areni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U varaždinskoj Areni u nedjelju, 28. travnja održan je treći od tri koncerta regionalne zvijezde Aleksandre Prijović. 

Obožavatelji iz Varaždina, ali i okolice došli su u Areni kako bi uživali u njezinim hitovima.

Kao i dva prijašnja koncerta, Prijović je ponovno priredila pravi spektakl.

Atmosferu donosimo u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje