Povežite se s nama

Život i društvo

Proštenarska nedela 2. i 3. srpnja povodom blagdana sv. Tome Apostola i blagdana Krvi Isusove

Objavljeno:

- dana

Ludbreg

Grad Ludbreg povodom blagdana Krvi Isusove, 1. srpnja i blagdana svetog Tome Apostola, 3. srpnja, organizira dvodnevno događanje 2. i 3. srpnja  na Trgu Svetog Trojstva. 

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata… – Danas svašta možemo kupiti novcem, a pritom zaboravljamo na vrijednost tradicije, baštine i svega onoga što su stvarali oni prije nas. Brojnih običaja prisjetimo se prilikom blagdana Božića i Uskrsa, ali naš ludbreški kraj ima puno povijesnih temelja da se baštini osvrnemo češće. Željeli smo se prisjetiti ne samo plesnih običaja, već se osvrnuti šire, podsjetiti se i na druge vrednote poput raznih umijeća i obrta. Malo je primjerice još danas onih koji znaju plesti košare i brojni drugi detalji zaboravljenog života, sve ono što je činilo stvarni život. – objašnjava gradonačelnik Dubravko Bilić.

Manifestacija kojoj je nositelj Grad Ludbreg zamišljena je kao oživljavanje prošlosti uz nastup kulturno-umjetničkih društava, tamburaških sekcija, prikaz starih zanata.

Program

Cilj je očuvanje izvorne i tradicijske baštine, bilo to da je materijalna ili nematerijalna pa će se u sklopu programa u subotu 2. srpnja održati folklorni program KUD-a „Anka Ošpuh“ i gostiju, a nastupit će i dramski glumac Zoran Kelava. Program na Trgu započinje od 18 sati, a zaključit će ga Tamburaški sastav Kraljevi.

Dan kasnije u 10.30 sati na Trgu Svetog Trojstva služit će se sveta misa, a od 17 sati započinju Dječji folklorni susreti u Centru svijeta.

Dječji folklorni susreti, predstavljanje tradicijskih zanata, predstavljanje proizvoda ludbreškog kraja – bućinog ulja, hrena i cvijeća, nastup KUD-a “Anka Ošpuh” , glumca Zorana Kelave, Tamburaškog sastava Kraljevi…

Duh prošlih vremena

Tijekom trajanja dvodnevnog programa na Trgu Svetog Trojstva predstavit će se stari, tradicijski zanati, oživjet će se duh prošlih vremena.  

Održat će se i Dan zadruge u sklopu koje će biti predstavljeni proizvodi ludbreškog kraja poput bučinog ulja, hrena i cvijeća.

Organizatori programa su Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega u suradnji s Župom Presvetog Trojstva Ludbreg i Varaždinskom biskupijom.

 

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Na 1. svibnja varaždinski će policajci posebno motriti mopediste i motocikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske provest će u srijedu, 1. svibnja, u vremenu od 12 do 20 sati, operativnu akciju „Mopedisti i motociklisti“ s ciljem utvrđivanja prekršaja od strane ove skupine sudionika u prometu te prekršaja drugih sudionika u prometu, kojima se ugrožava sigurnost mopedista i motociklista.

Akcija će se provoditi na cijelom području Varaždinske županije, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih, javila je policija.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ožujak je na varaždinskom području bio iznadprosječno kišan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U većini Hrvatske je tijekom ožujka zabilježeno više oborine u odnosu na prosjek, a u Zadru je ožujak 2024. bio najkišovitiji u povijesti mjerenja na toj postaji. Samo je u istočnim predjelima količina oborine bila manja od prosjeka za ožujak, ukazuju najnoviji podaci DHMZ-a.

Prema raspodjeli percentila u ožujku 2024. godine ožujak je bio ekstremno kišan u Zadru, vrlo kišan u dijelu srednje Dalmacije (Split, Šibenik), središnje Istre (Pazin) i sjeverne Hrvatske (Varaždin i Zagreb).

Kišne prilike prevladale su u gorju (Parg, Zavižan, Gospić) te zapadnim predjelima kontinentalne Hrvatske, a u Slavoniji je bilo sušno.

Normalne količine oborine zabilježene su u središnjem dijelu kontinentalne unutrašnjosti, dijelu sjevernog primorja (Senj, Rijeka) te krajnjem jugu (Dubrovnik).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje