Povežite se s nama

Međimurje

U skladu s prirodom: mali čuvari prirode posijali paprike, rajčice i patlidžane!

Objavljeno:

- dana

Piše: Silvija Kolar-Fodor,  predsjednica Udruge Biovrt

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” trenutno provodi dva projekta (“Zajedno gradimo održivu budućnost” i “Mali vrt za velike promjene”), u sklopu kojih provodi edukativne programe za učenike međimurskih osnovnih škola. Redoviti edukativni program o zdravim načinima života, očuvanju prirode i održivom razvoju tako provodi u Područnoj školi Novo Selo Rok za sve učenike 1. – 4. razreda te u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec za sve učenike 5. – 8. razreda.

Osim redovitog edukativnog programa, u objema školama formirane su biovrtlarske grupe učenika pa tako grupa od oko 25 učenika u svakoj školi u sklopu redovne izvannastavne aktivnosti interaktivno uči u školskim vrtovima, a ove godine planiramo i terenske edukacije u Javnoj ustanovi “Međimurska priroda” te međusobne posjete škola i imanju Biovrta.

Kako u sklopu edukativnih programa čuvamo i svoju međimursku tradiciju, učenici su prošli tjedan naučili da prema tradicionalnom međimurskom kalendaru paprike sijemo nakon Fašnika. U objema školama tako su učenici biovrtlarskih grupa naučili kako se siju paprike, rajčice i patlidžani te su svi posijali svoje prve presadnice. Kako učimo i o važnosti smanjivanja otpada i recikliranja, za sjetvu su učenici pripremili čašice od jogurta, vrhnja i slično, a za podmetače iskorištene metalne i plastične čepove od staklenki za zimnicu.

Pomiješali smo zemlju za sjetvu sa zemljom krtičnjaka te napunili posudice i zalijali zemlju. Nakon toga su učenici po uputama edukatorice Silvije Kolar-Fodor rasporedili sjeme paprika, patlidžana i rajčica.

Raspoređeno sjeme su prekrili tankim slojem zemlje za sijanje presadnica, još jednom zalijali te sve prekrili najlonom i gumicama, kao što su nekad naše bake spremale zimnicu. Na taj način će budućim biljčicama osigurati optimalne uvjete za klijanje, a sve maknuti jednom kad biljčice počnu nicati.

Čašice s posijanim sjemenjem u obje su škole odložene na prozorske daske u učionicama, gdje će ih učenici redovito pratiti i zalijevati po potrebi te ih pripremati za presadnju na otvorenom jednom kad sredinom svibnja prođu tzv. „ledeni sveci“. To je zadnje razdoblje kad očekujem veći pad temperatura i mogući mraz u Međimurju prema stoljetnim mjerenjima klimatskih prilika.

Tako učimo mlade generacije ponosu i radosti uzgoja vlastite hrane. Dajemo sva potrebna znanja da bi i oni jednom mogli uspješno kreirati vlastiti vrt i uzgajati vlastitu hranu te biti samodostatni, neovisni i zdravi.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje