Povežite se s nama

Život i društvo

Jeste li pripremili nešto crveno za najluđu noć u godini?

Objavljeno:

- dana

KAŽU DA JE CRVENO ZA SREĆU

Crvena je boja strasti, ljubavi, snage i sreće, stoga ne čudi običaj da je u novogodišnjoj noći obvezno nositi nešto crveno na sebi, za sreću u novoj godini.

Za neke su to možda praznovjerja ili “uvezeni” običaji, ali zanimljivo je da crvenu boju kao simbol sreće, ljubavi i snage pronalazimo u mnogim kulturama. U Aziji ona označava sreću, blagostanje i brak, ali i u našim krajevima crvena je nezaobilazna boja na narodnim nošnjama, posebice na odjeći mladih djevojaka za udaju. Zato ne oklijevajte, nego “nabacite” nešto crveno na sebe i uživajte u najluđoj noći u godini. 

Praznovjerja

Bez obzira na to vjerujete li ili ne u snagu crvenog, ova će boja svakako upotpuniti vašu novogodišnju kombinaciju. Možete se odlučiti samo za poneki detalj, poput crvenih cipela, torbice ili najlonki, ili to mogu biti i vrlo decentni ukrasi poput crvenog nakita ili naglašenoga crvenog ruža. Neki će se odlučiti i za skriveni crveni adut u obliku donjeg rublja, koji će sigurno u ključnom trenutku ugodno iznenaditi vašeg partnera. One hrabrije, koje žele biti sigurne da neće proći nezamijećeno, mogu odabrati haljinu u prštećoj crvenoj boji i biti kraljice noći. Ali nošenje crvene boje nije jedini običaj ili praznovjerje koje se veže za doček Nove godine.

Neki smatraju da su običaj nošenja crvenog rublja u novogodišnjoj noći svijetom proširili romantični i strastveni Španjolci

Mnogi vjeruju da će ih tijekom nove godine pratiti sve ono što se dogodi na prvi dan godine i da stoga novu godinu treba dočekati na pravi način i u veselom raspoloženju. Otud uvjerenje da u novu godinu treba ući u blagostanju, punih čaša, tanjura i punog novčanika, kako bi nova godina bila uspješna i sretna. Treba pripaziti da se na Novu godinu ništa ne razbije u kući ili ne izazovu razmirice, jer bi vas lomovi i svađe mogle pratiti tijekom cijele nove godine. Vjeruje se da prvo treba poljubiti svog partnera, kako bi u obitelji vladali skladni odnosi. Prema sličnim vjerovanjima, stvaranje buke tjera zle duhove, otud vjerojatno sve te petarde, prskalice i vatrometi tijekom dočeka Nove godine. Neki vjeruju da prvi dan nove godine ništa ne smije izaći iz kuće, čak da se ne smiju stresti ni mrvice sa stola ili baciti smeće, jer to može loše utjecati na blagostanje u novoj godini.

Drugo vjerovanje pak nalaže da se širom otvore vrata kuće kako bi stara godina nesmetano izašla i kako bi ušla nova godina s novim stvarima. Sretna hrana su navodno svinjetina i kupus, stoga su vjerojatno na novogodišnjem stolu popularni sarma i pečeni odojak, a puretina i piletina bi se trebale izbjegavati, kako sreća ne bi odletjela.

DETALJI I MAKE UP

Crvene čarape, cipele ili torbica odličan su način da zadovoljite novogodišnje običaje, a crveni se detalji odlično slažu s crnom i zlatnom, omiljenim bojama elegantnih partijanerica.
Pravila make-upa obično nalažu da se na licu naglašavaju ili oči ili usta, ali u najluđoj noći u godini ne možete pretjerati. Neka se sve crveni, od rumenih obraza do sočnog ruža, ali ne zaboravite ni na crveni lak za nokte.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje