Povežite se s nama

Međimurje

Načelnik D. Vidovca Josip Matulin: „Mala općina s velikim idejama i aktivnim društvom!“

Objavljeno:

- dana

Donji Vidovec jedna je od najmanjih, ali i najstarijih međimurskih općina. Smještena je na gotovo krajnjem istoku Međimurja, a ime Vidovca u povijesnim se dokumentima nalazi još od 1226. godine. Poznati su kao čuvari tradicije te kao organizatori brojnih manifestacija. Ujedno pojačano rade na modernizaciji infrastrukture naselja, o čemu smo razgovarali s općinskim načelnikom Josipom Matulinom.

– Cijele su se prošle godine izvodili pripremni radovi za konstrukciju Aglomeracije Donja Dubrava. U tijeku su radovi na gravitacijskoj kanalizaciji. Preostalo je s izvođačima radova dogovoriti rekonstrukciju cestovne mreže te oborinske odvodnje. Lani smo završili s postavljanjem moderne LED rasvjete u cijelom naselju. U potrazi smo za izvorima financiranja izgradnje Dječjeg vrtića. Projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, a iduće bi godine natječaj trebalo raspisati i Ministarstvo demografije, pa bismo tako, nakon adaptacije zgrade, pomoću sredstava s drugog natječaja htjeli urediti okoliš vrtića i dječje igralište. Sa Županijom je također načelno dogovoreno sufinanciranje dogradnje, odnosno adaptacije, dok ćemo ostatak pokriti vlastitim sredstvima. Budući da 65-ero djece čeka na mogućnost pohađanja Vrtića u Donjem Vidovcu, nadam se da ćemo uskoro uspjeti realizirati sve što smo zamislili – kaže načelnik.

Jedan od većih projekata na području Općine svakako je i Interpretacijski centar, odnosno Zlatarski dom, no radovi su stali prošle godine zbog velike tragedije: u eksploziji je, naime, u Domu poginuo muškarac koji je radio na obnovi objekta. Kako objašnjava načelnik Matulin, još uvijek nema nalaza DORH-a o nesretnom slučaju, koji je preduvjet za naknadu štete od osiguravatelja.

– Izrađen je elaborat, šteta u tragičnom događaju je procijenjena na nešto više od milijun kuna, dok je objekt osiguran na 1,4 milijuna. Vrijednost projekta nove zgrade s troškovima uređenja okoliša i opremom bila bi oko 9,3 milijuna kuna. Prvi natječaj koji smo raspisali nije prošao zbog neadekvatne cijene i samo dvojice ponuđača, a ponovljeni natječaj otvoren je do 13. ožujka. Radi se o etapnoj gradnji, pri čemu bi ova etapa podrazumijevala radove u iznosu od 2,5 milijuna kuna. Svrsi polako privodimo i Poduzetničku zonu: pojavio se privatni investitor koji bi izgradio solarne panele na ukupnoj površini od oko 30 hektara. Otvoren je i natječaj za prodaju zemljišta površine 65.511 četvornih metara po cijeni od 2 eura po kvadratu – dodaje Matulin.

U općini su uvedene i potpore za rodilje, odnosno novorođenu djecu. Nastavlja se i projekt „Zaželi!“ te se priprema projekt za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji sufinanciranjem sredstvima do 20.000 kuna po obitelji.

– Na nogometnom igralištu se u suradnji s Međimurskim nogometnim savezom radi na izgradnji mreže za navodnjavanje u vrijednosti od oko 100.000 kuna. Općina sufinancira projekt u 50 posto troškova. Svake se godine u Donjem Vidovcu standardno održavaju manifestacije poput „Ruže međimurske“, koju organizira II. osnovna škola Čakovec, Festivala folklora i tradicije, koji će po novome rasporedu održavati svake dvije godine zbog poklapanja sa Smotrom folklora u Donjoj Dubravi, Dana zlata i starih zanata, Lova na zlatarski prsten, Zrinskoga kotlića uoči Praznika rada u organizaciji SRD-a Mrena, Dočeka Zlatomrazova, Memorijala „Dragutin Cenko“ u organizaciji Lovačkoga društva „Patka“ Donji Vidovec/Sveta Marija, Noći muzeja na Župnom dvoru, paljenja svijeća povodom spomena na žrtvu Vukovara… Potkraj prošle godine po prvi je puta održano i božićno druženje, koje bi trebalo prerasti u Božićni sajam u organizaciji Društva „Naša djeca“ i ostalih udruga, a nedavno je organiziran i Fašnik – nabraja načelnik.

U mjestu djeluje i iznimno aktivno Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec, koje je u 2019. nizom manifestacija proslavilo 30 godina neprekinuta djelovanja. Važan je društveni faktor i Moto nautički klub „Vidovski zlatari“ koji broji čak 140 članova; tradicija zlatarenja na rijeci Dravi, po kojoj su Vidovčani vjerojatno najpoznatiji, nalazi se u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Općina će svoje Dane proslaviti oko Vidova, 15. lipnja, te vas pozivaju da im se pridružite i zajedno uveličate proslavu svega navedenog!

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje