Piše: Ana Šestak, viša kustosica povijesnih zbirki

Točno 100 godina od službenog osnutka Čakovečkoga športskog kluba (ČŠK), Grad Čakovec nosit će titulu Europskoga grada sporta. Iako su sportska udruženja u Čakovcu zabilježena već u drugoj polovici 19. stoljeća, kao i nogometni klub istog naziva, fokus ove izložbe bit će na Čakovečkom športskom klubu koji je dominirao sportskim i društvenim životom Čakovca u međuratnom razdoblju.

Na osnivačkoj sjednici Skupštine Kluba, održanoj 24. kolovoza 1920., zaključeno je da je „došlo do zajedničkog rada između čakovečkog građanstva bolje rečeno omladine i naše inteligencije“ te da se nadaju da će „taj sporazum i zajednički rad imati dobrih posljedica za društveni i nacionalni razvitak Čakovca“.

Iako je Čakovečki športski klub najpoznatiji po svojoj nogometnoj sekciji, osnovanoj već 1919. godine, bio je pravo sportsko društvo u kojem su djelovale sekcije svih sportova kojima su se Čakovčani bavili. Godine 1923. osnovana je lakoatletska sekcija, 1924. hazenaška, 1925. stolnoteniska, 1926. teniska, motociklistička i koturaška, 1933. šahovska te 1934. plivačka i vaterpolo sekcija. Djelovale su još diletantska (amatersko-kazališna), bilijarska, hrvačka i kuglačka sekcija, a bavilo se i zimskim sportovima (skijanjem i klizanjem) te turistikom.

Zlatno doba

Sponzori Čakovečkog športskog kluba bili su čakovečki odvjetnici, trgovci i industrijalci koji su nastojali zaposliti dobre sportaše, koji su se i sami često bavili sportom. Središte gotovo svih sportskih zbivanja u Čakovcu bila je Legensteinova kavana „Royal“.

Muzej Međimurja Čakovec želi iskoristiti ovu godišnjicu i u rujnu 2020. postaviti prigodnu izložbu kojom će se javnosti predstaviti utjecaj Čakovečkoga športskog kluba na sportski i društveni život Čakovca u međuratnom razdoblju.

– Ovim putem pozivamo sugrađane koji imaju zanimljivu građu (fotografije, dokumente, opremu, rekvizite, trofejne predmete i slično) vezane uz sport u međuratnom razdoblju, kao i razdoblju Drugoga svjetskog rata, da ih do kraja lipnja 2020. godine donesu u Muzej kako bi postala dijelom spomenute izložbe. Posuđena građa vratit će se nakon izložbe vlasnicima, a osim posudbe građani mogu svoje predmete i darovati Muzeju te ih na taj način trajno sačuvati i ostaviti dostupne zainteresiranoj javnosti. Poziv ostaje otvoren i nakon same izložbe, a reprezentativni predmeti iz Zbirke „Sport u Međimurju“ bit će izloženi u novom stalnom postavu Muzeja u čiju se razradu kreće nakon otvorenja Muzeja nematerijalne baštine Riznica Međimurja. Molimo vas da se uključite u ovu akciju i sudjelujete u očuvanju sjećanja na ovo zlatno doba Čakovca! – poručuju iz Muzeja Međimurja.

Komentari

Komentara