Povežite se s nama

Kultura

U Varaždinu Egipatska zbirka – skromna eksponatima, no vrlo vrijedna

Objavljeno:

- dana

Gradski muzej Varaždin

Iako je Egipatska zbirka Gradskog muzeja Varaždin brojčano skromna eksponatima, svojom visokom umjetničkom i estetskom vrijednošću spada među najvrednije takve zbirke u Hrvatskoj.

U toj se zbirci – koja je bila i tema programa Srijede u Muzeju prošlog tjedna – nalaze predmeti vezani uz neke od tradicionalnih rituala drevne civilizacije. Egipatski rituali laika intrigiraju u modernoj literaturi i filmu, ali beletristika i film ne pružaju dublji uvid u njihov značaj u svakodnevnom životu za stanovnika starog Egipta.

Mistika

U zbirci je sedam odlično očuvanih predmeta. Ali svaki od njih je od velike važnosti za uvid u egipatske običaje u staroj civilizaciji. – Šest predemeta potječe iz privatne zbirke obitelji Pasthory-Varady, dok je jedan od predmeta u Muzej stigao u relativno novije vrijeme – govori kustosica Arheološkog odjela GMV-a Lovorka Štimac-Dedić.
Pretpostavka je da su predmeti u obiteljsku zbirku stigli zahvaljujući boravku nekog od članova u Egiptu. – Ipak,  o okolnostima pod kojima su predmeti prikupljeni ne zna se ništa – govori kustosica. Dodatni misterij mističnim predmetima savršeno se uklapa u egipatsko ozračje. Kako bilo, u Muzej su iz dvorca Križovljan stigli polovicom prošlog stoljeća.

U fundusu zbirke najviše je premeta koji su se koristili prilikom mumifikacije – četiri kanope za smještaj vitalnih organa pri mumifikaciji.
Mumifikacijski rituali intrigantni su već sami po sebi, ali kad se od kustosice čuje više o samim razlozima i načinu obavljanja procesa, priča postaje zanimljivija. – U starom je Egiptu smrt – čija se predodžba sasvim razlikovala od današnje – bila važan dio svakodnevnog života. Pokojnicima se željela omogućiti besmrtnost. Da bi mogli nastaviti život, mumifikacija je morala biti savršeno izvedena. Jer duša ne može prijeći na onaj svijet ako tijelo nije mumificirano kako spada i ako vitalni organi – pluća, jetra, crijeva i želudac – nisu pravilno spremljeni. Srce se smatralo centrom osjećaja i misli i ostajalo je u tijelu – započinje priču Lovorka Štimac-Dedić. Tu dolaze na red kanopske žare ili kanope koje se čuvaju u Gradskome muzeju. One su, doznajemo, jedinstvene jer predstavljaju kompletan set za smještaj svih četiriju vitalnih organa.

 

Četiri kanope predstavljaju četiri Horusova sina, pa svaka posuda ima glavu, ikonografski prikazanu kao jedno od tih božanstava – kao šakala, sokola, ljudsko lice i  babuna. – Njihova je uloga bila čuvanje pokojnika od gladi i žeđi te zaštita izvađenih organa, dok ih hijeroglifski tekstovi u piramidama prikazuju kao neku vrstu vodiča pokojnika na onaj svijet – ispričala nam je kustosica. Ritual nije bio – kako laik uglavnom pretpostavlja – rezerviran samo za faraone. Mumificirali su se svi, iako je faktor bogatstva igrao ulogu u načinu izvođenja. Tako, recimo, nisu svi imali novac za kanope, pa su organe mumificirali i ostavljali unutar tijela. Kanope datiraju iz XXVI. dinastije, 664. – 610. godine prije Krista.

Šest predmeta zbirke potjeće iz privatne zbirke obitelji Pasthory-Varady 

Inače, mumifikacija se prvi put spominje u mitu o Izidi i Ozirisu iz 120. godine. Nakon što je Seth ubio svog brata Ozirisa i raskomadao mu tijelo po cijelom svijetu, njegova žena Izida je po svijetu sakupljala dijelove. Kad ih je sakupila, njegov brat Anubis izveo je prvu mumifikaciju. – Morali su ga, recimo tako, složiti i pripremiti za beskonačnost. Kasnije su svi mumifikatori nosili masku Anubisa – boga mumifikacije  – govori Lovorka Štimac-Dedić.

Vezan uz smrt, koju su, dakle, Egipćani slavili, je još jedan predmet iz Egipatske zbirke GMV-a – pogrebna stela Mery – Meryja, koji je prema natpisu na njoj bio nadglednik faraonove kćeri Sitamun. Ona datira iz XVIII. dinastije, vladavine Amenhotepa III. – Stela je odlično sačuvana i ima tragove boje na hijeroglifima i na njoj se spominje ime kraljevske princeze – govori kustosica o vjerojatno jedinoj takvoj steli u Hrvatskoj. Pripada među najljepše i najzanimljivije primjerke koji se čuvaju u hrvatskim muzejima. Za skarabeja smo svi čuli, neki nosili i privjeske s njegovim likom, ali gotovo ništa ne znamo o tome zašto se smatra srećonošom i simbol je beskonačnosti, što i nije za čuditi, s obzirom na njegovu izrazito kompliciranu ulogu u egipatskoj religiji. I Gradski muzej ima skarabeja.

Skarabej

– Skarabej je amulet koji prikazuje kukca svetoga kotrljana i jedan je od najčešćih prikaza u staroegipatskoj umjetnosti. Komplicirano je jer se spominje u mnogo različitih konteksta, koji se za naša shvaćanja potpuno razlikuju jedan od drugoga. Javlja se u vidu simbola Sunca, ljudskog srca – zbog čega se stavlja uza srce u mumiji – vječnog života, postanka… Skarabej je za Egipćane bio srećonoša kao zmija za Rimljane. Njegov se lik često vidi na nakitu, na odorama, na relikvijama… Lik je sveprisutan. Smatra se također da je to kukac koji predviđa dolazak poplave. S dizanjem razine Nila, skarabeji su bježali u kuće Egipćana i time najavili poplavu – govori Lovorka Štimac-Dedić.
I šećer na kraju. Jedan od sedam predmeta u Egipatskoj zbirci Gradskog muzeja je i najstariji predmet egipatskog porijekla u hrvatskim zbirkama – privatnima ili muzejskima – uopće. To je keramička čaša iz preddinastičkog razdoblja, oko 4000. godine prije Krista. Tako je jasnije zašto je upravo ova zbirka jedna od najvrednijih u Hrvatskoj.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Dani folklora u Maruševcu iz godine u godinu oduševljavaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine, u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec u Maruševcu održani su 21. Dani folklora u Maruševcu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Klaruš te uz pokroviteljstvo Općine Maruševec.

Uz Povorku Jure Zelenog, Dani folkora u Maruševcu tradicionalna je kulturna manifestacija koja iz godine u godinu oduševljava ljubitelje folklora. U ovogodišnjem je izdanju ugostila Kulturno-umjetničko društvo Bjelovar iz Bjelovara koji su se publici predstavili koreografijama „Ajde cure u kolo igrati“ i „I ja jesam posavačko dete“ i Kulturno-umjetničko društvo Tomislav iz Svetog Ivana Žabno s koreografijama „Kolovođo, kolovođo daj kolo povedi“ i „Žabničari, milo lane“ uz domaćine Kulturno-umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca.

-Svoje ime, običaje i vrijedne ljude KUD Klaruš s ponosom predstavlja na folklornim manifestacijama diljem Lijepe naše, s nacionalno prepoznatljivom Maruševečkom nošnjom i Jurom Zelenim – istaknuo je na početku programa najznačajnijeg kulturnog događaja u Općini Maruševec tajnik KUD-a Klaruš Zlatko Peharda, dodavši kako su od prvog izdanja 2002. godine na manifestaciji nastupila 94 gostujuća društva s preko 3000 folkloraša koji su izveli više od 200 plesnih točaka u preko 60 sati programa.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša naznačio je pritom kako ova manifestacija preko dvadeset godina obogaćuje kulturni život Općine Maruševec i slavljenički program u povodu obilježavanja Dana Općine i blagdana svetog Jurja.

Osim velikog broj proba koje su nužne za brojne smotre i nastupe širom Lijepe naše ali i izvan njenih granica u Sloveniji i Mađarskoj gdje su predstavljali našu tradiciju i kulturu ovoga kraja, u KUD Klaruš su unazad godinu dana za sav taj uloženi trud, vrijeme i pokoju ozljedu stigle i vrijedne nagrade i priznanja. Nagradu Varaždinske županije, odnosno Priznanje Župana Varaždinske županije u povodu obilježavanja Dana Varaždinske županije primio je Zlatko Peharda, plaketu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske Županije za izniman cjeloživotni doprinos na unapređivanju i promicanju vrijednosti kulturno-umjetničkog amaterizma Varaždinske županije uručena je pak predsjednici KUD Ani Rehvald, a KUD-u Klaruš je prije nekoliko dana, za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja dodijeljena i nagrada, odnosno Plaketa Općine Maruševec – istaknuo je načelnik Klapša te zaključio kako je sve navedeno pravi dokaz da je Općina Maruševec svojevrsni brend kad se govori o očuvanju tradicije i promociji kulture zahvaljujući najboljem KUD-u u Varaždinskoj županiji – KUD-u Klaruš.

Uz koreografije „Šečem, šečem drotičko“ mlađe dječje grupe, „Pod mostec“ starije dječje grupe, „Oj divojko Bunjevko“ prve folklorne postave KUD-a, „Dajte Juri vina da mu nebu zima“ grupe odraslih folkoraša, na 21. Danima folklora u Maruševcu KUD Klaruš je premijerno izveo koreografiju Pjerina Hrvaćanina uz glazbenu obradu Franje Plantaka – „Maruševečki majpan“ u kojoj su predstavljeni davno zaboravljeni svibanjski folklorni običaji maruševečkog kraja. Uvodnu pjesmu, Marijo svibnja kraljice, otpjevala je Danijela Kundija, dok je završna stara pjesma zapisana u Donjem Ladanju, Shajala nam zvezdica.

U raznolikom i nadasve bogatom folklornom programu izvedene su koreografije Hrvatskog zagorja (maruševečki kraj i okolica), Međimurja, Bilogore, Posavine, Moslavine te bunjevačkih Hrvata.

Pucanjem iz kubura Kuburaške udruge Maruševec najavljen je početak manifestacije, dok je kao popratni program pripremljena izložba Etnografske sekcije KUD-a Klaruš s fotografijama iz obiteljskih albuma mještana iz svih naselja Općine Maruševec koje su vrijedno prikupljali Anica Šimunec, Davor Gregur i Sanja Kolenko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje