Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna Ve – iz pera znatiželjnih umova: Pak kakva ti je to sestra? Pisana!

Na fotografiji Dunja Miser i Enion Habjan, članice KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava

Objavljeno:

- dana

Piše: Lea Šprajc

Prva nedjelja poslije Uskrsa, katolički službeno nazvana „Bijela nedjelja“, u Međimurju je poznata i kao „Pisana“, „Mlada“, „Pisanovi(h)lanička“, „Pisana bjelanička“ ili „Mal(j)i Vuzem“, dok se u Podravini i pojedinim selima uz Muru u Mađarskoj udomaćio naziv „Matkana nedelja“. Većina pobrojanih tradicijskih naziva svoj kontekst nalazi u običaju sestrenja i/ili bratimljenja (matkanja u Podravini), koji se u nas najdulje održao u selima donjeg Međimurja.

Mlade i neudane djevojke (ponegdje i neoženjeni mladići) tog su dana tradicijom diktiranim postupcima učvrstile svoja prijateljstva i uzdigle ga na razinu ritualnog rodbinskog odnosa. Osim što su se otad nazivale „sestrama“, novosklopljeni su odnos u formalnom smislu obilježile i različitim navescima koje su dodavale na osobna imena (npr. Mara je bila Marenka) te međusobnim oslovljavanjem s „Vi“.

U nekim je međimurskim selima običaj sestrenja započinjao blagoslovom, ponegdje i „spričavanjem“ pisanica u crkvi. Pisanice su, uz pogaču i štafetu u drugim varijantama običaja, bile simbol sestrinstva, a izrađivale su ih vješte seoske žene. Marija Novak iznosi podatak da je krajem 19. i u prvoj polovini 20. st u svakom selu bilo i do dvadesetak žena koje su se bavile izradom pisanica. Nakon mise, mladi bi se obično sastali na livadi i uz stihove „Sestra, sestra, zanaveke sestra“ ili „Brat, brat, zanaveke brat“ razmijenili pisanice. Ostatak su dana provodili u igri i plesu.

Na fotografiji Dunja Miser i Enion Habjan, članice KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava

Na fotografiji Dunja Miser i Enion Habjan, članice KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava

U drugoj je, ponešto složenijoj varijanti sestrenja središnji običajni rekvizit bila pogača, okrugli ili duguljasti dizani kolač okićen jabukom, vrpcama i staklenim kuglama za bor ili štafeta zataknuta u bidru, a načinjena od ukrasa sličnih onima kojima se kitila pogača. Na dan sestrenja selom je prolazila djevojačka povorka, obično od kuće gdje se nalazila pogača do kuće u kojoj je bila upriličena glavna svečanost. Povorku je pratila glazba. „Bandisti so igrali kak na Božjem sodu“, simpatično se prisjetila kazivačica iz Hodošana. Pogledi svih su seljana tog dana bili uprti u djevojke, posebice u onu koja je u povorci nosila pogaču. Smatralo se izuzetno važnim kako će djevojka izgledati i kako će se ponašati, jer ona u povorci nije predstavljala samo sebe, već i svoju obitelj. „Saka je mama svoji rekla: ´Ka bo na tebi najlepše stalo, ka boš po seli lepo išla, ka naš dolji tuljila, lepo se nesi!´“ Djevojke su bile obučene u svečano ruho bijele ili koje druge svjetlije boje, u čemu se krije simbolika djevičanstva. S obzirom na stroge patrijarhalne obiteljske odnose, svečanost sestrenja za djevojke je bila jedna od rijetkih prilika da se zabave te privuku pozornost mladića, potencijalnih budućih ženika. U kući u kojoj je bila priređena svečanost sestrenja, nakon plesa s pogačom svaka je djevojka prišla svojoj prijateljici te je upitala – „Sestra nevesta, boš ti moja sestra? / Bodem! / Do ke dobi? / Do smerti!“

I zaista, neke su žene sestrinske veze njegovale čitav život. „Naše dve sosede so si do smrti govorilje jena drugi sestra. Jempot je jena žena pitala sosedo: ´Pak kakva ti je to sestra?´ Soseda ji je odgovorila: ´Pisana!´“.

Ve: iz pera znatiželjnih umova” zajednički je projekt etnologinja Janje Kovač i Lee Šprajc, osmišljen kao platforma za objavljivanje popularno-stručnih tekstova o tradiciji, kulturi i umjetnosti Međimurja. Tekstom i slikom istražuju, bilježe i prate aktualno stanje promatranih fenomena. Zbog toga su projekt i nazvale “Ve” – na međimurskom to znači “sad”.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje