Povežite se s nama

Sport

Jelenski: Škola nogometa Lumen postala je sinonim za dječji nogomet na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Tomislav Jelenski dobro je poznato ime u trenerskome i igračkome nogometnome miljeu Varaždinske županije. Riječ je o nogometnom entuzijastu koji je prije pet godina pokrenuo vlastitu školu nogometa. Ista nogometna akademija ove godine slavi peti rođendan.

Povodom proslave jubilarnog rođendana Škole nogometa Lumen, ali i o planovima za budućnost te stanju u varaždinskom sportu i nogometu razgovarali smo s ovim magistrom kineziologije.

Kako to da se rodila ideja o osnivanju Škole nogometa Lumen?

Ideja je rođena u vrijeme sumraka varaždinskog nogometa, u vrijeme različitih pokušaja i frakcija da se nadomjesti propali varaždinski prvoligaš. Iako s vremenom Varaždin ponovno ima nogometnog prvoligaša, Lumeni su postali sinonim za dječji nogomet za cijelu sjevernu Hrvatsku, a njihova kvaliteta djelovanja široko je prepoznata i izvan Hrvatske. Sve to zahvaljujući stručnosti i inovativnosti trenerskoga kadra.

Inovacije

Trenutno imate oko 140 polaznika. Riječ je o mladim nogometašima od četiri do 11 godina. Na čemu inzistirate u radu s njima?

Usvajaju se nogometni elementi, no još je važnije usvajanje zdravih navika. Krasi nas izvrsnost, a poštujemo razvojne faze svakog polaznika. Nužno pred svakoga našeg “akademca” postavljamo ostvarive, realne zadaće koje dovode do sveopćeg zadovoljstva u ispunjavanju dugoročnih životnih ciljeva.

Škola nogometa Lumen prigrlila je Coerver Coaching metodu. O čemu se točno radi?

Riječ je o metodi zasnovanoj na filozofiji Wiela Coervera. Metoda danas ima svoje sljedbenike u 60 zemalja svijeta na šest kontinenata. Ove smo godine proslavili i pet godina postojanja Coerver Coachinga u Hrvatskoj, a svoju sam akademiju Lumen također “naslonio” na taj pristup treningu. Nedavno sam postao i direktor Coerver Coachinga za regiju sjever, unutar koje zasad djeluju tri performance akademije (Varaždin, Prelog i Koprivnica). Navedene performance akademije su namijenjene igračima od sedam do 15 godina koji već treniraju u nogometnim klubovima, a na ovaj način žele poboljšati svoju izvedbu trenirajući po jedinstvenoj Coerver metodi.

Riječ je o inovativnim metodama u nogometu, no što je osim toga ključ uspjeha Škole nogometa Lumen?

Teško je izmisliti nešto već neviđeno u nogometu, sastaviti formulu ili misao koja će generalizirati neki uspjeh. Ne postaje se igrač ili trener čitanjem iz knjiga ili imitiranjem drugoga, već izgradnjom sebe na minulim spoznajama. Moje su spoznaje i iskustvo da učestalo ponavljanje usvojenoga dovodi do željene, pravovremene i efikasne reakcije u danom trenutku te se time vodimo u našem radu.

Varaždinski sport

Kako gledate na stanje u varaždinskom sportu?

Tu dijelim mišljenje kolege i vrhunskog stručnjaka iz područja fizičke pripreme gospodina Kuterovca, koji je rekao: “Naši su vrhunski sportaši proizvod kombinacije ludih roditelja i ludih trenera. Spašava nas genijalnost i talent samih sportaša, sve drugo su obične priče koje nemaju veze s istinom.” Sportska infrastruktura, kao ostavština nekih prošlih vremena, uz neka “lickanja”, nam je na zavidnom nivou, ali imamo katastrofalan odnos i nepoštovanje između pojedinih sportskih grana i klubova. Ne postoje istinski pokušaji da nešto promijenimo. Sve inicijative za boljitak sporta u Gradu okupljaju se oko političkih stranaka, koje na taj način zabavljaju uglavnom svoje mlađe članove.

Kako gledate na nogometne razvoje prvoligaša Varaždina i trećeligaša Varteksa?

NK Varaždin je od početka težio višim ciljevima i vrhunskom sportu. Prije godinu dana ostvarili su zacrtano i izborili prvoligaško društvo. Dalje im preostaje i organizacijski dovesti Klub na viši nivo. NK Varteks osobno pratim od samog osnutka. Doprinio sam razvoju njihova omladinskog pogona i bio prvi voditelj njihove novoosnovane škole nogometa. Iako zasnovan na stalnom negodovanju, danas je to novi klub, prisniji s lokalnom politikom, što ih je odvelo u mirnije vode. Valja pohvaliti jedne i druge jer voditi i financirati klub u okolnostima u kojima ljude malo ili uopće ne zanima nogomet nije mala stvar.

Ciljevi

I za kraj, koji su planovi Nogometne škole Lumen u budućnosti?

Postojanje bez planova, zadaća i ciljeva ni u jednom poslu, pa ni sportu, ne daje napredak. Situacija s koronavirusom nas je malo udaljila od sportskih borilišta. Prilika je to za pripremanje administracije i dovršetak nekih davno započetih projekata. Jedna od zadaća je osnivanje Centra izvrsnosti”, koji se već neko vrijeme nazire i prisutan je u Lumenu, ali nije bio popraćen svim potrebnim preduvjetima. Preko Centra izvrsnosti želja nam je postići povjerenje ljudi, koje nam nudi “zastupništvo” nužno za usmjeravanje naših sportaša i nakon 15. godine.

Inovativan trenažer u ŠN Lumen

Jelenski je osmislio trenažer koji su mu izradili u Pakistanu. Riječ je o Boomerang ball – bumerang lopti.

– Kod najmlađih primjena će se očitovati u mogućnosti velikog broja ponavljanja jednostavnoga, ali i bitnoga tehničkog elementa primanja i dodavanja lopte s naglaskom na pravilno postavljanje i mobilizaciju potrebitih ekstremiteta, kao i osjećaja za snagu koju koristimo prilikom dodavanja “reflektirajući guma-efekt” – rekao je Jelenski i dodao da će nešto stariji nogometaši s početkom zahtijevane nogometne suradnje upotrijebiti bumerang loptu uz dodatne zahtjeve u vidu otvaranje nove “linije dodavanja” slične situaciji u samoj igri.

– Početkom sustavnog rada na specifičnoj fizičkoj pripremi nogometaša može poslužit kao dobar “timer” u zadanom fizičkom opterećenju. Istovremeno stvara naviku pravovremenosti. Primijenit će se na raznim nogometnim poligonima, kao i u osmišljenim elementarnim igrama koje imaju natjecateljski karakter, a samim tim i visoku motivaciju sudionika. Što se tiče same pripreme za nogometnu utakmicu, važnu ulogu može imati za sudionike koji u igru ulaze naknadno, primjenom pomagala isti mogu odraditi set vježbi koje će ih zasigurno približiti zadacima i dinamici na terenu – objašnjava Jelenski.

Sport

FOTO Varteks slavio u Beletincu u prvoj finalnoj utakmici Županijskog kupa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Beletincu je u srijedu, 15. svibnja odigrana prva finalna utakmica Županijskog nogometnog kupa. Varteks je slavio protiv Bednje s 2:1.

Utakmica je odigrana pred oko 700 gledatelja na igralištu kod mosta. Susret je bio visokoga tempa, svaki start bio je na nož, a na kraju se ključnom pokazala bolja fizička pripremljenost Varteksa koji se natječe u 3. NL Sjever.

Pod kraj susreta nogometaše Bednje, koji drže 4. mjesto Elitne ŽNL, hvatali su grčevi. No, u prvom dijelu Beletinčani su bili bolja momčad i to kapitalizirali pogotkom Vinka Horvatića u 8. minuti.

Već u četvrtoj minuti drugog dijelaVarteks je izjednačio preko Dejana Glavice koji je realizirao kazneni udarac. Slavlje Bumbarima i veselje White Stonesima donio Renan golom u 86. minuti.

Uzvratni finalni susret igra se na stadionu Sloboda 5. lipnja u 18 sati.

Nastavite čitati

Sport

Šafarić: Neki su govorili da nismo ambiciozni, a sada smo vrlo blizu našeg cilja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina u petak, 17. svibnja u 18 sati otvaraju pretposljednje, 35. kolo SuperSport HNL-a kod Istre 1961.

Varaždinci taj susret dočekuju nakon dvije uzastopne pobjede, i to protiv Hajduka 1:0 te Rijeke 3:1.

– Prije susreta s velikom trojkom nitko nas nije vidio na 6. mjestu. Čeka su nam neki spočitavali da smo neambiciozni. Eto tu smo, blizu našeg cilja – ističe trener i sportski direktor Varaždina, Nikola Šafarić.

Puljani su u prošlom kolu odigrali 1:1 s Hajdukom.

– Čeka nas zahtjevna utakmica. Istra igra živ, agresivan nogomet s puno trke. Moramo odgovoriti na te zahtjeve, no dvije pobjede u zadnja dva kola daju nam zapravo da se i u Puli nadamo pozitivnom rezultatu – zaključio je Šafarić koji neće moći računati na kartoniranog Vukčevića, ozlijeđenog Jelenića, Lesjak je s ekipom Druge gimnazije u Kini na Svjetskom prvenstvu srednjih škola, dok je pod upitnikom i Dabro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje