Povežite se s nama

Život i društvo

Medicinska pomagala odsad dostupna putem e-doznake

Objavljeno:

- dana

Ortopedska i druga pomagala serijskog načina proizvodnje koja propisuje izabrani liječnik, ako to listama pomagala nije drukčije utvrđeno, odsad može propisati elektroničkim putem, putem e-doznake.

Potvrde za dugi bijeli štap za slijepe, sat za slijepe, uređaje za neograničeno skeniranje razine glukoze u međustaničnoj tekućini s odgovarajućim senzorom ili trakice za mjerenje razine šećera u krvi za slijepe dijabetičare mogu se ostvariti putem e-doznake.

E-doznaku se može naručiti telefonom kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Kada liječnik odobri e-doznaku, sve što trebate napraviti jest telefonom ili e-mailom dostaviti svoj matični broj sa zdravstvene iskaznice ili OIB i pomagala će stići na kućnu adresu.

Život i društvo

DVD Mali Bukovec jedini zastupao Varaždinsku županiju na susretu vatrogasnih puhačkih orkestara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara.

Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.


Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

– Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva- rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize.

Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

Nastavite čitati

Život i društvo

Čakovec: više od 200 Malaca Genijalaca iz cijele Hrvatske natjecalo se u mentalnoj aritmetici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodna škola za intelektualni razvoj djece „Malac Genijalac“ u suradnji s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu organizirala je 19. svibnja Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici. Riječ je o djeci u dobi od 5 do 12 godina koja uspješno računaju mentalno velike količine brojeva nevjerojatnim brzinama.

Voditeljica škole „Malac Genijalac” Ines Slunjski naglasila je kako je ovo treće izdanje natjecanja koje se održava u Hrvatskoj i na kojemu sudjeluje 200-tinjak natjecatelja iz cijele zemlje.

– Samo natjecanje odvija se u dvije kategorije, mentalna matematika i mentalna aritmetika. Natjecanje traje nekoliko sati, za što natjecatelji moraju imati gotovo savršene uvjete za koncentraciju, a sastoji se od pismenog dijela te mentalnog računanja – pojasnila je Slunjski.

Natjecanje se održava na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, čija je glavna organizatorica Ines Slunjski studentica.

– MEV je ponosni suorganizator ovog natjecanja. Time potičemo jednu kreativnost budući da je glavna organizatorica naša studentica. Naše razmišljanje, odnosno naš cilj je ne samo bavljenje obrazovanjem i visokom znanosti, već i poticanje naših bivših studenata da se što prije uključe u svijet poduzetništva. Na tom putu svojim diplomantima pružamo maksimalnu potporu – poručio je dekan fakulteta Igor Klopotan, dodavši da je takav primjer potpore upravo podrška Slunjski u organizaciji ovog događaja te je izrazio zadovoljstvo što se na natjecanju na MEV-u okupio veliki broj djece. Podsjetio je i da je Škola „Malac Genijalac“ 2022. godine osvojila „Franšiznu nagradu godine“ u kategoriji najbolja regionalna franšiza.

Na otvorenju natjecanja bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također izrazio zadovoljstvo što se natjecanje održava upravo u Međimurskoj županiji.

– Informatika, matematika, zapravo sva područja u STEM zanimanju su nešto čemu dajemo posebnu pozornost. Imamo odlične državne prvake i prvakinje, imamo kvalitetno Međimursko veleučilište, adekvatan prostor te STEM park. Suradnja sa školom „Malac Genijalac” nas je dovela do toga da 200-tinjak djece iz cijele Hrvatske može biti dio ovog natjecanja na MEV-u – kazao je Posavec te dodao kako je uvjeren da, tko god pobijedi, sigurno će dostojno predstavljati svoj kraj i Hrvatsku na europskim i svjetskim natjecanjima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje