Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U varaždinsku bolnicu stigle maske FFP2 i FFP3 koje je gotovo nemoguće nabaviti na tržištu

Objavljeno:

- dana

Nakon donacije namjenjene nabavci uređaja za praćenje i održavanje vitalnih funkcija, u Opću bolnici Varaždin stigla je još jedna vrijedna donacija.

Ovaj put riječ je maskama koje su certificirane za medicinsku upotrebu, odnosno o kirurškim maskama tipa FFP2 i FFP3 renomiranog proizvođača 3M. I ovog puta donacija je u varaždinsku bolnicu stigla iz rotarijanskih krugova, točnije Rotary District 1913.

– Riječ je o akciji cijelog Districta 1913 gdje su rotarijanci odlučili djelovati na području cijele Hrvatske nabavljajući prijekopotrebnu opremu onima koji se za nas, protiv ove COVID-19 infekcije, bore na prvoj liniji obrane. Tako smo jedan dio sredstava namijenili kupnji ovakvih vrsta maski, koje su trenutno i najpotrebnije zdravstvenom osoblju, a ujedno pružaju i najbolju zaštitu protiv koronavirusa. Iako je teško doći do njih, logistički smo se dobro organizirali i pokušali doći do onog što je najbolje za naše zdravstvene djelatnike. Sredstva su prikupljena osobnim donacijama Rotary klubova. Kada se gleda s nacionalne razine, tada valja spomenuti kako ovdje govorimo o 1600 rotarijanaca i 60-tak klubova – istaknula je asistentica Guvernera Rotary District 1913 za sjeverozapadnu Hrvatsku Nataša Cikač dodavši da su ponosni na donaciju upravo u Varaždinu gdje djeluju tri Rotary kluba : RC Varaždin, RC Varaždin 1181, RC Varaždin Jug te mladi uzrasti Rotaract Varaždin i Interact Varaždin 1181, koji su podržali akciju Distrikta Hrvatska 1913.

A koliko su ove maske i više nego dobrodošle u varaždinsku bolnicu govori i činjenica da je ova donacija došla u vrijeme kada na tržištu vlada nestašica takvih maski.

– Mi smo kroz rad s COVID-19 pozitivnim pacijentima naučili da je najbitnija zaštita, koja uključuje i nošenje maski. Maske koje smo dobili ovom donacijom su tzv. maske FFP2 i FFP3 kojih danas na tržištu praktički i nema za nabaviti, a one su nezamjenjiv i nezaobilazan dio opreme prilikom provođenja određenih dijagnostičko-terapijskih postupaka gdje može doći do stvaranja aerosola, odnosno mikrokapljica kojima se zaraza prenosi s jedne na drugu osobu. To su primjerice intubacija teško bolesnog pacijenta, gastroskopija, određeni zahvati s područja orotinolaringologije, kao i samo uzimanje brisa, dakle svi oni koji bi mogli izazvati kašljanje, kihanje, te shodno time i stvaranje tog aerosola te povećanje mogućnosti zaraze. Stoga se zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen SARS-CoV-2 savjetuje korištenje kirurške maske ili maske veće razine filtriranja (FFP2), a kod zahvata gdje se stvara aerosol FFP3 maske. Na taj način štitimo naše medicinsko i zdravstveno osoblje, te mogućnost širenja zaraze COVID-19 virusom, posebice u zdravstvenim ustanovama, smanjujemo na najmanju moguću mjeru – naglasio je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić prilikom primopredaje ove vrijedne donacije.

Asistentica Guvernera Districta Nataša Cikač istaknula je kako je donacija maski tek uvertira u realizaciju velikog distriktnog humanitarnog projekta vrijednog tri milijuna kuna. Zahvaljujući tom projektu hrvatski Rotary donirat će 28 termografskih kamera bolnicama diljem Hrvatske.

– Kamere će biti postavljene na najkritičnije ulaze u bolnicama i imaju za cilj detektirati osobe s povišenom tjelesnom temperaturom kao potencijalne nositelje zaraznih bolesti. Za varaždinsku bolnicu, u tom projektu, namijenjene su dvije takve kamere – zaključila je Cikač.

Život i društvo

Obrana od poplava bila u fokusu vježbe operativnih snaga VZO-a Gornji Kneginec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. travnja, održana je vježba operativnih vatrogasaca u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec, na ribnjacima ŠRD Ostriž u Knegincu Gornjem.

Cilj vježbe bila je simulacija obrane od poplava postavljanjem barijera za vodu, izradom zečjeg nasipa te prepumpavanjem većih količina vode.

Ujedno je tom prigodom obavljena provjera ispravnosti opreme te je procijenjeno koju količinu vode se može prepumpati s pumpama i vozilima koju posjeduju društva iz Vatrogasne zajednice Općine Gornji Kneginec.

Vježba je podijeljena na više sektora rada i uz komunikaciju voditelja vježbe s vatrogasnim odjeljenjima radi koordinacije same vježbe.

U vježbi su sudjelovali članovi DVD-a Gornji Kneginec, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki koji su vršili prepumpavanje vode pomoću motornih i potopnih pumpi.

Vježbi su prisustvovala 34 operativna vatrogasca VZO-a Gornji Kneginec te načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, predsjednik Općinskog vijeća Marko Brezovec, načelnik stožera Civilne zaštite Općine Gornji Kneginec Robert Đuranec, predsjednik VZO Gornji Kneginec Mihael Magdić te zapovjednik VZO Gornji Kneginec Igor Kišiček.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Motori su blagoslovljeni u Petrijancu, pa je uslijedila prava fešta u organizaciji MK Sjeverozapad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

MK Sjeverozapad u subotu, 27. travnja organizira svoj 18. moto susret i blagoslov motora.

Motoristički susret održan je kod crkve u Petrijancu u popodnevnim satima, a potom je uslijedio druženje na prostoru Lovačkog društva Fazan u Optujskoj ulici.

Za sve je spremljen besplatan grah te rock svirka, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje