Povežite se s nama

Međimurje

Kolumna Međimurske prirode: Blago sitnog zuba

Objavljeno:

- dana

Piše: mr. sc. Siniša Golub

UN je prepoznao važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja proglasio Svjetskim danom pčela. Regionalni tjednik puno pažnje posvećuje procesima povezanima sa zaštitom prirode, pa su tako nedavno pisali o “stoci sitnog zuba”.

No, o prirodi i pčelama nikad ne može biti sve rečeno. To posebno do izražaja dolazi tijekom posljednjih desetljeća kad su klimatske promjene uzele maha diljem svijeta, a nismo ostali pošteđeni ni mi iz Horvatskog cvetnjaka. O tome pitajte bilo kojeg pčelara, jer njihov rad pruža uvid u jedan od najboljih indikatora promjena u prirodi.

Pomoć u opstanku

Svake godine barem jedna pčelinja paša na koju pčelar uvelike računa neslavno podbaci, tako da se nijedan pčelar nije obogatio. Istovremeno, svojim trudom ama baš svaki pčelar pomaže široj zajednici u golom opstanku. Da, dobro ste pročitali: u golom opstanku. Glavni efekt rada pčela nije med, nego oprašivanje. Bez oprašivanja ne bi bilo novih biljaka i njihovih plodova, bez plodova ne bi bilo hrane, a bez hrane svi bismo tanko prdjeli.

Pa onda, otkud u nekim ljudima poriv da fizički unište ili čak spale košnice koje su vrijedni pčelari postavili na mjesta gdje su te košnice najpotrebnije? O tome čitamo ovih dana, naime, kako su jednom istaknutom međimurskom pčelaru uništili košnice, a istovremeno diljem Slovenije nepoznati mangupi pale nastambe najvažnijih kukaca ovog doba. Tko shvati, definira i opiše taj poriv za ultimativnom autodestrukcijom ljudskog roda, taj će dobiti Nobelovu nagradu za suzbijanje ljudske gluposti, jednom kad je uvedu.

Uistinu, kakav to budalaš moraš biti da zadireš u tuđu imovinu koja te posredno hrani, opskrbljuje kisikom i omogućava ljepotu u tvom oku? Imaš li ti uopće ljepotu u sebi i svom oku? Znam da takvi poput tebe ne čitaju novine i spadaju u onu skupinu koja godišnje ne pročita nijednu jedinu knjigu, ali ipak! Ako ćemo svi šutjeti, budalaši će i dalje uništavati svijet oko sebe, a još važnije – svijet oko nas.

Sjekira u med

Zato, 20. svibnja poklonimo se pčelama i njihovim njegovateljima, pčelarima. Vrijeme u kojem je „sjekira u med copkala“ daleko je iza nas. Današnje važne usluge u ekosustavu pružaju nam pčele koje njeguje čovjek, a takvih je ljudi u općoj populaciji malo. Njihov je rad samozatajan i često vidljiv samo njihovom užem društvenom krugu. Bez njih, našeg društva ne bi ni bilo. Koliko je 20. svibnja Svjetski dan pčela, toliko je i Svjetski dan pčelara.

Međimurje

U čakovečkom Centru za kulturu održana svečana promocija studenata ekonomije, računarstva i održivog razvoja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u čakovečkom Centru za kulturu Čakovec održalo je svečanu promociju prvostupnica i prvostupnika ekonomije, inženjera računarstva, inženjera održivog razvoja te magistri i magistara ekonomije.

Dekan MEV-a Igor Klopotan naglasio je ulogu studenata i njihovu borbu za izjednačenje vrijednosti ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija, što je rezultiralo time da Međimursko veleučilište u Čakovcu danas može promovirati drugu generaciju s titulom magistara ekonomije.

– Borba je trajala dugo jer smo nailazili na veliku opstrukciju da se ne izjednače veleučilišne titule sa sveučilišnim. Ali zahvaljujući borbi vas, studenata i Zbora veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti 300 ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija. Velika razlika u izvođenju nastave ne postoji jer isti profesori predaju na fakultetima, isti profesori rade na veleučilištima, među predavačima su doktori znanosti. Konačno smo uspjeli, vi ste druga generacija, odnosno druga promocija kojoj dajemo titulu magistri i magistara ekonomije – istaknuo je Klopotan.

Dekan MEV-a najavom o mogućnosti nastavka studija razveselio je studente računarstva. Naime, uskoro će se prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje uputiti elaborat pa su očekivanja da će se s nastavkom studiranja na smjeru računarstva u Čakovcu moći krenuti već za godinu dana.

Dekan Klopotan također je naglasio važnost veleučilišta s obzirom na činjenicu da okupljaju gotovo 20 posto studentske populacije. Naime, riječ je o 26.000 studenata i kada im se pribroje studenti koji studiraju stručne studije na sveučilištima, dolazi se do broja od 47.000 studenata.

– Stoga, naša borba za struku vrijedi i za sveučilišta koja također imaju stručne studije. Stručni studij koji izvode veleučilišta nedvojbeno generiraju visoku zaposlenost i to dolazi do izražaja kada na tržištu rada nema dovoljno mladih. A  tome smo svjedočili zadnjih nekoliko godina. Naši studenti brzo usvajaju znanja i brzo se zapošljavaju – poručio je Klopotan, pohvalivši pritom studente na njihovom angažmanu i uloženom trudu.

Uslijedio je svečani dio programa promocije.

– Položili smo sve propisane ispite i obranili završne i diplomske radove na studijima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. U ime svojih kolegica i kolega te u svoje osobno ime, molim da nas promovirate u zvanje prvostupnika inženjerstva računalstva, prvostupnika ekonomije, prvostupnika inženjera održivog razvoja i magistra ekonomije – rekla je studentica Bosiljka Oletić.

Nastavite čitati

Međimurje

Pridružite se 5. svibnja popularnoj biciklijadi „Stazama Općine Nedelišće“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Općine Nedelišće poziva na još jedno izdanje biciklijade „Stazama Općine Nedelišće“.

Svi željni druženja u prirodi i rekreacije doći će na svoje u nedjelju, 5. svibnja.

Početak biciklijade je u 10 sati kod Lovačkog doma u Nedelišću, a okupljanje i preuzimanje bonova za jelo i piće uz kotizaciju od 5 eura već od 9 sati. Za sve sudionike osigurana je okrjepa na punktovima u Slakovcu (kod Čige) i Gornjem Hrašćanu (Stara kovačnica) te tradicionalni ručak na završetku rute kod Lovačkog doma u Nedelišću.

Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, a ovisno o vlastitim afinitetima opredijeliti se možete za kraću ili dužu dionicu u duljini od 22 odnosno 33 kilometara. Dijelom asfaltirane, dijelom makadamske, staze su većinom ravničarske i primjerene zahtjevnosti, dok je za djecu do 16 godina obavezno nošenje kacige.

Kako bi olakšali i ubrzali prijavu svih biciklista od ove godine Turistička zajednica Općine Nedelišće uvela je e-prijavnice za sve sudionike. E-prijavnicu popunite na stranici sbajkomilinanoge.hr –

https://sbajkomilinanoge.hr/page/novost/blog/otvorene-prijave-za-proljetnu-biciklijadu-30

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje