Povežite se s nama

Međimurje

Biovrt – u skladu s prirodom: Jod nema veze s organskim vrtlarenjem!

Objavljeno:

- dana

Piše i snima: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica Udruge Biovrt www.biovrt.com

Zadnjih godina na društvenim mrežama i nekoliko web stranica koje prepisuju tuđe članke započela je lavina preporuka joda kao „prirodne metode“ za borbu protiv bolesti biljaka, kao „čudotvornog“ organskog sredstva. Ovi recepti i preporuka joda u svrhu borbe protiv bolesti biljaka su potpuno pogrešni i nemaju veze s organskim vrtlarenjem.

Sredstvo za dezinfekciju

Jod je prvenstveno poznat kao izuzetno jako dezinfekcijsko sredstvo koje se više ni u bolnicama ne koristi rutinski jer neselektivno ubija sve mikroorganizme. Izbjegava se i zato što su velike količine potencijalno kancerogene.

Preporučeni jod (Povidon jod 10%, Betadine 10%) djeluje antigljivično, antibakterijski i antiviralno u gotovoj dozi u kupljenom pakiranju i koristi se za dezinfekciju kože, tretiranje rana i sl. – dakle, ne za poljoprivredu. Kad se 5-10 kapi tog joda stavi u 10 litara vode kako glase brojni recepti – u toj dozi on više ne djeluje antigljivično i nije sredstvo za suzbijanje patogena.

Ono što još,međutim, morate znati o jodu je da je na Sigurnosno tehničkom listu označen vrlo otrovnim za vodeni svijet i (akutno) toksičan u vodi. U sigurnosno-tehničkom listu za jod se vidi da ta koncentracija (i za 5 i za 10 kapi) ne ubija mikroorganizme (uzročnike bolesti), ali testovi otrovnosti na kalifornijskoj pastrvi, vodenbuhi i zelenim algama pokazuju da je otrovna za vodeni svijet.

Kako jod nikad nije bio namijenjen za korištenje u poljoprivredi, djelovanje joda u tlu je neistraženo područje. Iako su doze od nekoliko kapi male i sve se još razrijedi nanošenjem u okoliš, računajte na kumulativni učinak ponavljanja prskanja i to da sve to na kraju završi u vodi – koju na kraju krajeva i pijemo. Svaka tvar koja se dodaje u prirodu ima djelovanje na žive organizme. Ljudi nažalost često ne čitaju preporučene doze, nego samo vide preporuku sredstva kao neko „prirodno sredstvo“ – i onda pretjeruju. Pa tako su neki digli doze i do 0,5 dcl! – što je puno opasnije za okoliš.

Moja preporuka nakon svega iznesenog jest da ostavimo primjenu joda za korištenje gdje je dokazano koristan (u medicini i sl. … ne ulazim u ostale sfere) – ali radi toksičnosti za vodeni svijet dok se stavi u okoliš i radi nedovoljne istraženosti o djelovanju na tlo – jod ne koristimo u vrtovima.

Gradnja ravnoteže

Ne vjerujte preporukama u web člancima prepisanim s tko zna kakvih neprovjerenih portala gdje proglašavaju sredstva koja nemaju veze s poljoprivredom čudotvornim sredstvima koja će „protjerati sve bolesti nametnike i bolesti iz vrta“. To je jednostavno – bajka, a fokus u organskom vrtlarenju je gradnja ravnoteže, a ne alkemijanje i traženje magičnih pripravaka od kućanskih sredstava za vrt, bez razmišljanja o mogućim posljedicama za ravnotežu.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje