Povežite se s nama

Kultura

Nagrađena pjesma Aleksandra Horvata: “Neje to Oskar, al je veter v hrbet“

Objavljeno:

- dana

Krajem proteklog mjeseca održan je Recital suvremenoga kajkavskoga pjesništva “Dragutin Domjanić” – Sv. Ivan Zelina 2020. Recital se održava već 39 godina, a okuplja autore pjesama pisanih kajkavskim jezikom. Svaki autor se na prethodno raspisani natječaj može prijaviti s najviše šest dosad neobjavljenih pjesama.

Povodom Recitala tiska se i prigodni zbornik u koji su objavljeni najbolji radovi prema odluci članova stručnog ocjenjivačkog tijela Recitala.

Ove godine u zbornik su uvrštene 73 pjesme, a među njima i dvije pjesme Ludbrežanina Aleksandra Horvata. Pjesma „Klanjec“ dobila je i nagradu Matice Hrvatske.

– Neje to prva nagrada, niti Oskar, tek je jedna od deset još bolših, ali je za moj kaliber i pesnički staž čist lepo veselje i vredni spomenek. Vupam verovati da bi Karlek bil ponosen na nas kajkavce, a mi ftiči kajkaviči se punog srca veselimo sakomu vetru v hrbet koji nam govori: dobro je, idemo dale, dok smo mi živi, živ je i kaj. Kak sam na recitalu nikaj ne trebal govoriti, se v ovi priliki zafalim sima radi kojih sam tu gde jesam vu tem kajkavskem svetu, posebno mojim kajkavskim putokazima i onima kaj mašeju kraj steze. I fala Zelini – poručio je po domačem Aleksandar Horvat.

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Kultura

Puhački orkestar grada Ludbrega ostvario povijesni rezultat, osvojili zlatnu plaketu na državnom susretu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Puhački orkestar grada Ludbrega nastupio je na Državnom susretu puhačkih orkestara u Zagrebu.

Ovaj 37. po redu susret održan je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a s velikim brojem sudionika i kvalitetom glazbenog programa, u punom sjaju predstavljena je snaga kulturno-umjetničkog amaterizma kao važnog nositelja glazbene kulture.

Ludbreški puhači ostvarili su povijesni rezultat donijevši u Ludbreg prvu zlatnu plaketu s osvojenih 90 bodova u C kategoriji.

Orkestri sudionici državne razine natjecanja svoje su mjesto izborili putem županijskih smotri i samostalnih preslušavanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje