Povežite se s nama

U fokusu

Pod motom “Varaždin za Hrvatsku” obilježit će se 25. godina oslobođenja Varaždina i Dan branitelja

Objavljeno:

- dana

POZNAT PROGRAM ZA 22. RUJNA

– Bit će to veličanstvena proslava kakvu naši branitelji zaslužuju – najavio je Anđelko Stričak, predsjednik Radnog odbora za pripremu proslave velike obljetnice, 25. godišnjice Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije danas u Županijskoj palači na predstavljanju programa.

U protekla dva mjeseca sve braniteljske udruge u suradnji s predstavnicima Grada Varaždina i Varaždinske županije, te Ministarstvom obrane radili su na pripremi ovog velikog jubileja koji će se obilježavati nekoliko dana pod geslom “Varaždin za Hrvatsku”.

Biciklijada, maraton, mimohod i koncert

U subotu, 17. rujna održat će se biciklijada od Varaždin brega do Vinice, u nedjelju 18. rujna utrka oslobođenja Grada Varaždina, dok će u srijedu, 21. rujna biti služena sveta misa u varaždinskoj Katedrali. Istoga dana održati će se i javna tribina o ulozi Varaždinskih dana rata. U četvrtak, 22. rujna s početkom 17 sati održat će se mimohod varaždinskim ulicama, a na Kapucinskome trgu biti će prezentirano oružje, članovi tehničko-taktičkog zbora izvesti će svoj program, a nastupiti će i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga.

– Tiskat će se i brošura u kojoj će, uz Varaždinske dane rata, biti spomenute i sve ratne postrojbe iz Varaždinske županije i njihov ratni put. Tog dana, 22. rujna, apeliramo na sve ravnatelje škola da održesat povijesti s naglaskom na Varaždinske dane rata – rekao je Stričak.

– Apeliramo na sve ravnatelje škola da održe sat povijesti s naglaskom na Varaždinske dane rata – rekao je Stričak

Namjera ovih događanja je ponovno podsjetiti i spasiti od zaborava važnost koju je Varaždin dao za obranu Hrvatske.

– Ove godine se obilježava 25 godišnjica od Varaždinskih dana rata. Premalo se to spominje i o tome govori danas u Hrvatskoj. Na to ne možemo utjecati, ali ono što možemo je da generacijama koje dolaze ne dopustimo da zaborave što se ovdje događalo – rekao je gradonačelnik Goran Habuš. S tim se složio i župan Predrag Štromar.

– Ne smije se zaboraviti koliko je Varaždin dao za obranu Hrvatske. Padom oklopnog vojnog korpusa JNA i dobivanjem oružja otvoren je put oslobađanju naše domovine. Ovom proslavom želimo se sjetiti svih branitelja koji su bili ovdje i branili Varaždin i Varaždinsku županiju, ali i svih drugih branitelja koji su branili ostale krajeve Hrvatske u Domovinskom ratu – rekao je.  

Varaždinski dani rata su trajali od 15. do 22. rujna 1991. godine. Padom 32. korpusa JNA zaplijenjena je velika količina oružja koja je potom iskorištena za oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Prošle godine u lipnju, jednoglasnom odlukom vijećnika Županijske skupštine, odlučeno je da će branitelji Varaždinske županije dobiti svoj dan – 22. rujna, koji je prvi put obilježen prošle godine, kada je održan i mimohod.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje