Povežite se s nama

Međimurje

FOTO/VIDEO Mladi međimurski izumitelji iz STEM Centra udahnuli su život klasičnoj društvenoj igri “Operation”

Objavljeno:

- dana

Mladi međimurski izumitelji iz STEM Centra udahnuli su život klasičnoj društvenoj igri.

Naime, projekt mladih polaznika STEM Centra – Robotska operacija pretvara klasičnu društvenu igru „Operation“ u novu interaktivnu igru povezanu na internet. Izrađen je u okviru edukativnog tečaja „Internet stvari i web“ koji udruga Međimurski informatički klub (MIK) provodi u sklopu projekta STEM Centar.

– Igra mlade zaljubljenike u robote podučava motoričkim vještinama potrebnim za operaciju robota te ispituje njihovu smirenost i strpljenje. Kao dodatak društvenoj igri izrađena je mobilna aplikacija putem koje se upravlja igrom. Projekt je izrađen pomoću lako dostupnih materijala (kartoni aluminijska folija), mikrokontrolera Arduino MKR1000, DF Robot zvučnika i matričnog LED ekrana – objašnjavaju.

Igrači pokreću igru putem mobilne aplikacije. Cilj igre je izvaditi dijelove iz robota pomoću metalne pincete, bez doticanja otvora na robotu koji su obloženi aluminijskom folijom. Kada igrač dotakne ploču igre, zatvara se strujni krug i igra javlja da operacija nije uspjela.

Prikaz projekta može se pogledati na YouTube kanalu „Udruge MIS & MIK“, a projekt su izradili polaznici STEM Centra – Mateo Turk i Danijel Hodić uz mentora Viktora Lazara.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje