Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: djeca na Ljetnim sportskim kampovima naučila sve o zdravoj prehrani

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnje izdanje Ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“ kojeg organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, razlikuje se od svih dosadašnjih. Prva razlika je bila da je po prvi put od 2005. početak kampova odgođen. Razlog je pandemija koronavirusa, koja je pak dovela i do nekih novih standarda na kampovima. Tako se svim sudionicima mjeri temperatura, ruke i obuća se dezinficiraju i, koliko je to moguće, drži se socijalna distanca.

No, ovogodišnji kampovi imaju i jednu novost koja nije vezana u epidemiološku situaciju. Riječ je o predavanjima pa će tako svakog tjedna biti održano jedno korisno predavanje na različite teme. Prvo je bilo održano u četvrtak, 9. srpnja, na kampu iz rukometa kojeg provodi Ženski rukometni klub “Zrinski” u čakovečkoj II. osnovnoj školi. Predavač je bila nutricionistica Marijana Krajačić, a tema zdrava prehrana.

Djelatnica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije održala je 20-minutno zanimljivo predavanje na kojem je između ostalog poručila mladim sportašima da jedu tri komada voća dnevno, piju osam čaša vode, ne preskaču obroke, da jedu i orašaste plodove te da konzumiraju grickalice i slatkiše što rjeđe.

– Prvi put sam držala predavanje na ovakav način i moram reći da je bilo baš super. Djeca su puno toga naučila. Interakcija s njima je bila vrlo jednostavna jer ih u školi, ali i kod kuće uče pravilnoj prehrani. Puno su toga već znali i ovo im je bila samo potvrda da se dobro i zdravo hrane – rekla je Krajačić.

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani rekla je da je osim prehrane bitno i redovito kretanje, a to ovim osnovnoškolcima nije nedostajalo. Krajačić će već u petak, 10. srpnja, održati i predavanje na kampu iz košarke koji se poslijepodne održava na igralištu iza čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog. Oba predavanja bit će održana u okviru aktivnosti „Volonteri u parku“ projekta „Živjeti zdravo“.

Kako najavljuju iz Zajednice sportskih udruga Čakovca, predavanja će se provoditi i na drugim kampovima, a bit će ih održano još devet. Inače, Ljetni sportski kampovi „Svaki tjedan sport jedan“ namijenjeni su učenicima čakovečkih osnovnih škola s ciljem da pod stručnim nadzorom što kvalitetnije i aktivnije provedu školske praznike.

Kampove djeca iz Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje i majicu. Prijave se vrše na recepciji čakovečkih Gradskih bazena, a traju tijekom cijelog ljeta. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše – one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje