Povežite se s nama

Život i društvo

Općine Cestica sufinancirat će nabavu radnih bilježnica, atlasa i mapa

Objavljeno:

- dana

Cestičkim školarcima i u akademskoj će godini 2020./2021. Općine Cestica sufinancirati nabavu radnih bilježnica, atlasa i mapa. Sufinancirane komplete dobiti će svi učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole s prebivalištem na području Općine Cestica, neovisno o materijalnom stanju obitelji.

U ovogodišnjem je proračunu za ovu namjenu osigurano 200.000 kuna.
Briga o djeci strateški je cilj broj jedan u pograničnoj općini. Sufinancira se boravak u vrtiću i jaslicama, dnevni boravaku u školi je besplatan, a srednjoškolci i studenti primaju općinske stipendije.

Namjera Općine je da se po završetku školovanja mladi vrate u rodni kraj pa je u tijeku izgradnja prve runde kuća po modelu POS stanogradnje, a zbog velikog interesa graditi će ih se još. S lokalnim je gospodarstvenicima dogovoreno zapošljavanje mladih po povratku sa školovanja.

Načelnik Cestice Mirko Korotaj zadovoljan je smjerom u kojemu ide općina i činjenicom da su općinski vijećnici neovisno o stranačkoj pripadnosti, jednoglasni u stavu da je briga za djecu i mlade strateški prioritet ruralnog područja.

Zahvaljujući svim donijetim mjerama, ali i činjenici da Općina nema nezaposlenih ni socijalno ugroženih obitelji, Općina Cestica nema demografski problem. I migracije su samo na tjednoj bazi, u inozemstvo ne odlaze cijele obitelj nego zadržavaju svoj obiteljski dom u Cestici.

– Da radimo dobro vidimo po broju novorođenih, kojih je svake godine sve više. Također, iz Cestice ljudi ne odlaze, nego se u nju i doseljavaju mladi iz drugih dijelova Varaždinske županije. Znamo svoje prioritete, zadržati mlade u općini koji se u školi stečenim znanjem pridonijeti razvoju Cestice pa u skladu s tim i donosimo sve mjere potrebne da im olakšamo prvo školovanje, a kasnije i start u obiteljski život – kaže načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Život i društvo

Projekt „Amazing Amazon of Europe“: u subotu festival bicikliranja do Drave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Tok rijeke Drave već je odavno prepoznat kao jedan od najljepših i netaknutih riječnih krajolika u Europi, stoga je s pravom nazvana i „Europskom Amazonom“.

Upravo iz tog razloga prije nekoliko godina pokrenut je projekt „Amazing Amazon of Europe“ s osnovnim ciljem očuvanja jedinstvene prirodne baštine rijeke Drave , te razvoja cikloturističkih ruta i ponude uz rijeke.

U provođenje projekta bila je uključena i Varaždinska županija zajedno s partnerima iz susjednih zemalja, a jedna od aktivnosti bila je i organizacija Amazon of Europe Festivala koji smo prvi puta održali 2022. godine sa ciljem upoznavanja stanovnika našega kraja s novom turističkom ponudom kreiranom u ovom projektu.

Zbog iznimnog interesa za ovakvu vrstu aktivnosti, želi se građane i ove godine bolje upoznati s ovom našom jedinstvenom riznicom velike biološke raznolikosti, okruženom bogatom kulturnom baštinom i gostoljubivim ljudima, što dravsko područje čini savršenim okruženjem za biciklističku i riječnu avanturu.

Više detalja o samoj organizaciji festivala i brojnim zanimljivim aktivnostima koje očekuju sudionike dolaskom do Drave, možete doznati na linku u nastavku; Amazing AoE Festival 2024. – Avantura te zove! (turizam-vzz.hr)

Jedna od aktivnosti je biciklijada. Početak bicikliranja je u subotu, 11. svibnja, u 10 sati ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu, a nastavak druženja na River Ranchu u Svibovcu uz sportske aktivnosti i okrijepu od 11 sati.

Potrebno se prijaviti, a sve informacije nađite na prehodnoj poveznici.

Nastavite čitati

Život i društvo

U dane vikenda tisuću hrvatskih mažoretkinja ogledat će se u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske mažoretkinje ove godine obilježavaju svoju 30. obljetnicu i tim će povodom dolazećeg vikenda ugostiti brojne mažoret timove iz svih krajeva Hrvatske na 27. Državnom prvenstvu u mažoret plesu.

Prvi će puta tako Varaždinske mažoretkinje biti domaćin ove velike manifestacije koju provodi Hrvatski Mažoret Savez.

Pokrovitelj Prvenstva je grad Varaždin a nedjeljnim natjecanjima ponajboljih hrvatskih mažoretkinja u dvorani Arena prethodit će jutarnji mimohod i postrojavanje svih sudionica ispred gradske vijećnice na Korzu, gdje će sudionike i organizatore prigodnim riječima pozdraviti varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj, koji će za predvodnice mažoret timova i njihove voditelje u Vijećnici upriličiti svečani prijem.

Službena natjecanja u Areni započinju u nedjelju u 11 sati a mažoretkinje će se natjecati u kadetskim, juniorskim i seniorskim disciplinama štapom i palicom po grupama, te u solo i duo nastupima s ukupno 40 formacija, 46 neformacija i 239 nastupa Prvog i Višeg koraka.

Sve će to pratiti žiri od osam viših nacionalnih sudaca, koji će po završetku nastupa donijeti odluku o plasmanu te dodijeliti medalje i pehare.

Najuspješnije će mažoretkinje po kategorijama ostvariti plasman na Europsko prvenstvo u mažoret plesu, koje će u kolovozu ove godine biti upriličeno u Srbiji.

Kako bi odali poštovanje dugogodišnjem predsjedniku Varaždinskih mažoretkinja, osnivaču i prvom predsjedniku Hrvatskog Mažoret Saveza, delegacija HMS-a će u subotu obići posljednje počivalište svog osnivača Anđelka Zorkovića.

– Potpora čelnika grada Varaždina uz donacije nekolicine varaždinskih tvrtki i pojedinaca svakako je olakšala pripremu Državnog natjecanja mažoretkinja, koje će se prvi puta u 30 godina dugoj povijesti Varaždinskih mažoretkinja upriličiti upravo u baroknom gradu, stoga svim sponzorima i donatorima, kao i brojnim volonterima koji će sudjelovati u organizaciji i provedbi ove velike manifestacije, a posebno Varaždinskim mažoretkinjama iskreno zahvaljujemo u ime Hrvatskog Mažoret saveza – kazao je predsjednik HMS-a Alen Šćuric.

Ulaz u dvoranu Arena tijekom natjecanja u nedjelju od 11 sati za posjetitelje biti će besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje