Povežite se s nama

U fokusu

Poduzetnici o euru: Smanjit će se troškovi i bit ćemo konkurentniji, a razliku novca uložit ćemo u plaće

Objavljeno:

- dana

Ulaskom Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) napravljen je i konačni korak prema uvođenju eura.

Naime, ERM II svojevrsno je prijelazno razdoblje, odnosno “čekaonica” u kojoj svaka država mora provesti dvije godine prije uvođenja eura.

Lakše poslovanje

O uključivanju hrvatske kune u Europski tečajni mehanizam odlučili su ministri financija članica europodručja, predsjednica Europske središnje banke i guverner središnje banke Danske. Sporazum o sudjelovanju hrvatske kune u tečajnome mehanizmu ERM II zasniva se i na obvezi Hrvatske o istodobnom ulasku u bankovnu uniju i tečajni mehanizam ERM II, kao i na cjelovitoj provedbi skupine mjera od visoke važnosti za nesmetano sudjelovanje u ERM-u II. Te se mjere odnose na šest područja: nadzor banaka, makroprudencijalni okvir, okvir za borbu protiv pranja novca, prikupljanje, izradu i diseminaciju statističkih podataka, upravljanje u javnom sektoru i smanjenje financijskog i administrativnog opterećenja za gospodarstvo.

Zadovolji li Hrvatska stroge uvjete EU-a, euro bi mogao zamijeniti kunu već 2023. godine. Takvom raspletu najviše se vesele hrvatski gospodarstvenici, svjesni da će uvođenje eura kao službene valute u velikoj mjeri pojednostaviti i pojeftiniti njihovo poslovanje.

– Svakako očekujemo olakšanje poslovanja te značajnije ojačanje konkurentnosti izvoznoga gospodarstva koje može povećati zapošljavanje. Uvođenjem eura smanjit ćemo troškove poslovanja najmanje za 5 %, a to ćemo uložiti u konkurentnost tvrtke Tehnix, u povećanje plaća i nabavu novih boljih tehnologija – rekao nam je Đuro Horvat, predsjednik kompanije.

Slično poručuju i iz tvrtke Bernarda, koja je veliki hrvatski izvoznik jer čak 70 % vlastitih prihoda ostvaruje prodajom svog asortimana proizvoda u druge članice Europske unije.

Osigurati stabilnost

– Da bismo podmirili dobavljače, plaće, režije… potrebno je euro promijeniti u kunu, a tu gubimo velik novac u konverziji tečaja. Stoga poslovanje tvrtke ulaskom u eurozonu smatram važnim i korisnim. Očekujem olakšanje poslovanja, budući da će se izbjeći konverzija tečaja, što će pozitivno utjecati na poslovanje – istaknula je vlasnica tvrtke Bernarda Cecelja.

Iako je nemoguće izračunati točan trošak konverzije tečaja, poduzetnici se slažu da će rasti prihodi, a taj će novac ulagati u daljnji rast i razvoj svojih tvrtki.

– Osim što nestaju problemi tečaja i konverzije, ujedno se smanjuju cijena i rizik kapitala, a cijenu proizvoda bit će jednostavnije složiti u izvoznim kalkulativnim elementima. Proizvode poduzeća Bernarda uvijek prate kvaliteta i prihvatljiva cijena za kupca – ističe Cecelja.

Tehnix od uvođenja eura očekuje povećanje ukupnog prihoda najmanje za 5 %.

Druge beneficije

– Tu ćemo razliku uložiti u istraživanje i razvoj – naglašava Horvat te dodaje:

– Uvođenjem eura ostvarit ćemo, primjerice, niže kamatne stope, ukinut će se važan izvor ranjivosti u obliku valutnog rizika, nestat će troškovi zamjene valuta kod putovanja, cijene će biti lakše usporedive. Proces će također potaknuti investicije i međunarodnu razmjenu, a u slučaju makroekonomskih poremećaja, euro može pružiti važnu zaštitu. Da bi uvela euro, Vlada Republike Hrvatske mora postići visok stupanj održive konvergencije, čime će Hrvatska pokazati da je u stanju funkcionirati u monetarnoj uniji bez poteškoća. Osim toga, potrebno je osigurati stabilnost Republike Hrvatske inovativnošću, konkurentnošću i održivošću domaćega gospodarstva i domaće industrije te smanjiti troškove javne uprave i državne administracije.

Male ekonomije turbulencije na globalnom tržištu lakše prebrode ako su dio većih sustava koje predvode neka od najmoćnijih svjetskih gospodarstava. Krizu uvjetovanu pandemijom koronavirusa, kao i sve ono što ona donosi sa sobom u budućem razdoblju, Hrvatska bi zasigurno lakše prebrodila da je već sada dijelom eurozone.

– Da je Hrvatska sada u eurozoni, u trenucima ove neviđene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, imali bismo financiranje u kriznim situacijama putem ESM-a (European stability mechanism), koji omogućuje zajmove za članice eurozone. Rezultat premijera ostvaren 21. srpnja pokazao se više nego uspješnim dobivanjem 22 milijarde eura, koje je Hrvatska dobila iz EU-a i prije nego što je postala članicom eurozone – ustvrdila je Bernarda Cecelja.

Članstvo u eurozoni donosi i druge beneficije. Tako Damir Kirić, predsjednik Uprave varaždinske tvrtke Gumiimpex – GRP, na ulazak Hrvatske u eurozonu gleda pozitivno.

– Što se tiče samog poslovanja tvrtke, ništa se bitno neće promijeniti jer smo i dosad izvozili u zemlje EU-a svoje proizvode, a isto tako najviše uvoza repromaterijala i autoguma je iz Europske unije. Prednost će biti da više ne trebamo raditi konverzije i plaćati za taj posao provizije bankama – rekao je Kirić i dodao da će se ulaskom Hrvatske u eurozonu tvrtke i građani moći jeftinije zaduživati.

Energenti ne smiju poskupiti

– Dakle, pojeftinit će krediti jer u kamatu neće trebati uključiti rizik naše valute. S druge strane, mislim da će u trenutku uvođenja eura kao valute neke od usluga poskupjeti jer se to dogodilo i u ostalim državama koje su to uvodile, ali uglavnom zbog zaokruživanja kod pretvaranja kuna u eure. Nadam se da to neće biti ništa značajno – istaknuo je.

Smatra i da konkurentnost hrvatskih proizvoda najviše ovisi o našoj produktivnosti, a ne o valuti.

– Ne zaboravimo da imamo turizam te da nam najviše dolaze strani gosti, koji moraju mijenjati eure u kune, pa su često vrlo razočarani ogromnim razlikama u tečaju. To je jedna od stvari koje negativno utječu na turizam. Vrlo je bitno da kod uvođenja eura ne poskupe struja, nafta, plin i ostali bitni faktori o kojima ovisi cijena naših proizvoda, pa tako i naša konkurentnost na EU tržištu. U svakom slučaju, smatram da će uvođenje eura kao valute imati veće prednosti nego nedostatke – zaključio je Damir Kirić.

Potrebno ispuniti visoke kriterije

Važnost ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II potvrdio je i premijer Andrej Plenković. Po njegovim riječima, radi se o jednom od Vladinih najvažnijih ciljeva i mogućih povijesnih ostvarenja.

– Još sam 2017. godine najavio da ćemo 2020., kad Hrvatska bude predsjedala Vijećem Europske unije, službeno zatražiti članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu II. Prošle godine smo u srpnju dobili potvrdu prihvaćanja našeg pisma namjere. Time smo preuzeli kompletni paket obveza koje je prethodno trebalo zadovoljiti i ispuniti, sve s ciljem neometanog i ravnopravnog ulaska u eurozonu. Naš akcijski plan obuhvaćao je šest područja politika, 19 mjera i devet institucija, a cilj je bio da sve te mjere i reforme ispunimo do kraja travnja ove godine. Ponosni smo što smo u tome i uspjeli jer smo u potpunosti proveli svih 19 mjera. Tu se, između ostalog, radi o 12 zakona, šest pravilnika, tri objavljena natječaja za prodaju udjela i dionica – rekao je premijer Plenković na jednoj od sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u RH.

– Ulazak u eurozonu je naša politička i pravna obveza koju smo prihvatili prilikom pristupanja Europskoj uniji. Da bi se postalo članicom eurozone, potrebno je ispuniti visoke kriterije i makroekonomske i fiskalne stabilnosti. Hrvatska je nakon izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog deficita 2017. godine, a pogotovo nakon što je Europska komisija prošle godine potvrdila da Hrvatska više ne bilježi makroekonomske neravnoteže, iskoristila svoj mnogo bolji financijski položaj – dodao je Plenković.

I premijer se slaže da bi članstvo u eurozoni u trenucima krize uzrokovane pandemijom koronavirusa Hrvatskoj olakšalo brojne stvari.

– Imali bismo pristup fondovima za financiranje u kriznim situacijama, koji omogućavaju zajmove za članice eurozone, a kapacitet mu je čak 700 milijardi eura – zaključio je Plenković.

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje