Povežite se s nama

U fokusu

Prihvaćen najnoviji rebalans proračuna, u njega uvršten novac za otkup kioska kod Studentskog centra

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće

Većinom glasova danas je prihvaćen najnoviji rebalans proračuna Grada Varaždina, u kojem se više ne planiraju sredstva za zbrinjavanje baliranog otpada, ali je u temeljni financijski dokument uvršten novac za otkup kioska nasuprot Studentskog doma.

Proračun je smanjen za gotovo 30 posto. Ukupni prihodi i primici su s 361,4 milijuna kuna smanjeni na 250,1 milijuna kuna. Potrošeno će biti više budući da ukupni rashodi i izdaci sad iznose gotovo 252 milijuna kuna.

Rebalans je prihvaćen ponajprije zahvaljujući vijećnicima HDZ-a, čiji je Anđelko Koprek istaknuo da su nezadovoljni manipulacijama gradske vlasti, da su ranije glasovali protiv otkupa kioska, ali da sad podršku daju isključivo zbog toga da korisnici ne trpe.

Amandman

Amandman Željka Bunića i Zlatana Avara, koji su predlagali da se 115.000 kuna za sporni otkup kioska preusmjeri za isplatu subvencije vlasniku objekta Zlatnom zrnu, nije dobio potrebnu većinu.

– Ovaj amandman je, naravno, satiričan, ali i pokušaj da ovo što ste vi, gradonačelniče, napravili nazovemo pravim imenom i prezimenom. Svatko ima pravo na grešku. Ako ste išli potpisivati ugovor o otkupu kioska prije nego što je Gradsko vijeće odobrilo sredstva, nije kraj svijeta. Ako prihvatite ovakav amandman ili priznate da se pogriješili, neću glasovati protiv rebalansa proračuna  – rekao je Željko Bunić (HSLS).

Gradonačelnik Goran Habuš je ponovio da je kiosk već plaćen.

– To je prošlo svršeno vrijeme. Prošli put sam kiosk maknuo, ali ostaje činjenica da smo ga već platili. Moramo mu dati ime i prezime. Mogli smo ga sakriti u pričuvu, gdje god, ali to nismo htjeli. Na otkup kioska nas je obvezao ugovor iz prošlih vremena – rekao je Habuš.

Bunić je uzvratio da je Grad Varaždin jedini grad u Hrvatskoj u kojem se stalno manipulira proračunima i rebalansima proračuna.

– Manipulirate proračunom k’o seljaci s poticajima, k’o Milan Bandić s fontanama. Kiosk je opet ovdje u proračunu zajedno s dječicom, starcima, jadnima i gladnima, sportašima… Zašto sredstva za sve njih nisu odmah bila u proračunu? Mogli bismo zaključiti da gradska uprava ne zna planirati. Međutim, mislim da ipak nije točno da ne znaju, nego da se radi o manipulaciji vijećnicima – rekao je Bunić.

Ladilsav Ilčić je upozorio da su, na temelju amandmana vijećnika Hrasta, na pretprošloj sjednici sredstva za otkup kioska bila preusmjerena za sanaciju objekata Dječjeg vrtića Varaždin.

– Novac smo preusmjerili, a sad ste izmislili nešto drugo. Bolno je da bilo tko plati 115.000 kuna za strgani kiosk. Zar vi doista vjerujete u to da taj kiosk povećava vrijednost zemljišta? Želim glasovati za ovaj rebalans proračuna,  ali kako ću građanima objasniti da sam glasovao i za kupnju ruševine od kioska za 115.000 kuna? – zapitao se Ilčić.

Rebalans je na kraju prihvaćen većinom glasova, a s njim i otkup kioska.

To je zasjenilo sve ostale izmjene, među kojima je i ona da će veći broj umirovljenika iz Varaždina dobiti božićnicu u iznosu od 120 kuna. Naime, imovinski cenzus je s oko 1.700 kuna, povećan na oko 2.000 kuna, što znači da će svi umirovljenici koji primaju toliko ili manje dobiti simboličan novčani dar iz proračuna uoči Božića.

Izvor:
Foto: Ivan Agenzović

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje