Povežite se s nama

U fokusu

Na račun RCGO Piškornica uskoro sjeda bespovratnih 435 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Koprivničko-križevački župan Darko Koren je sa suradnicima u prostorijama Županijske uprave održao radni sastanak s državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Milom Horvatom i direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem. Tema sastanka su bile aktualnosti u projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica.

Povod je što se u idućih desetak dana od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja očekuje Poziv i potpisivanje ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava.

Župan je uvodno podsjetio na važnost koji projekt RCGO Piškornica ima za 530 tisuća stanovnika u četiri županije sjeverozapadne Hrvatske.

– Ključno je da kroz projekt razvijemo cjelovit i integriran sustav gospodarenja otpadom u kojem će se djelotvorno upravljati svim procesima uz poštivanje najviših standarda u zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša. Zadovoljni smo što smo nakon dugotrajnih priprema konačno došli do faze u kojoj krećemo u realizaciju projekta vrijednog gotovo pola milijarde kuna koji će se u velikom postotku sufinancirati sredstvima iz europskih fondova. Upravo zbog toga nas veseli najava skorašnjeg susreta s ministrom Tomislavom Ćorićem i svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava – naglasio je župan te zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi projekta.

Državni tajnik Mile Horvat je potvrdio kako će se uskoro svečano potpisati Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te izrazio zadovoljstvo što je RCGO Piškornica uz veliku upornost  došla do trenutne faze.

– Projekt je potpuno spreman i kreće se u realizaciju izgradnje centra za gospodarenje otpadom. Što se financijske konstrukcije tiče, projekt će se sufinancirati u dvije faze u kojima se većinski oslanjamo na europska sredstva. RCGO je nužnost  i od strateške je važnosti za Hrvatsku, a važno je naglasiti kako razmišljamo o cjelokupnom sustavu u koji su važni elementi  i sprječavanje nastanka otpada, pripreme za ponovnu uporabu i recikliranje te drugi postupci poput energetske oporaba o čemu smo već pokrenuli inicijalne razgovore s predstavnicima cementne industrije koja je zainteresirana za gorivo iz otpada. Dakle svi su segmenti detaljno razrađeni i cijeli je projekt usklađen sa svim potrebnim europskim normama – napomenuo je državni tajnik Horvat.

Zadovoljstvo što će RCGO Piškornica ući u fazu realizacije izrazio je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.

Na potpori su zahvalili i direktor  tvrtke Piškornica d.o.o Mladen Ružman te direktor tvrtke  Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok koji su iznijeli prijedloge za rješavanje tehničkih detalja naglasivši dobru suradnju s Ministarstvom i Fondom.

Spomenimo kako će se nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz kohezijskog fonda Europske unije pokrenuti postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju projekta RCGO Piškornica.

Ukupna bespovratna sredstva iznose 403.904.474,37 kn, od čega EU sredstva iznose  314.136.704,94 kn, a nacionalna (FZOEU) 89.767.769,43 kn.

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Anđelko Stričak je danas, 6. svibnja, proglasio prirodnu nepogodu zbog mraza za područje Grada Lepoglave i Općine Donja Voća.

U razdoblju od 21. do 24. travnja, u noćnim i jutarnjim satima, mraz je nanio velike štete na poljoprivrednim kulturama i trajnim nasadima.

Odluka je donesena nakon što su iz Grada Lepoglave i Općine Donja Voća zahtjeve za proglašenje prirodne nepogode dostavili Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prema zaprimljenim zahtjevima, štete na poljoprivrednim kulturama su od 30 do 80 %.

Prva procjena ukupne štete zbog mraza na području dvije jedinice lokalne samouprave iznosi 460.000 eura.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode prijaviti Općinskom povjerenstvu u pisanom obliku i na propisanom obrascu. U roku od 15 dana Općinsko povjerenstvo treba izraditi prve procjene šteta, a u roku od 50 dana Županijskom povjerenstvu dostaviti konačnu procijenjenu štetu.

Županijsko povjerenstvo će potom u zakonskom roku prijavljene konačne procjene štete dostaviti Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Očaj, bijes i suze na štrajku radnika Varteksa: “Sve smo dali toj tvrtki”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varteks je za Jugoslavije, diljem države imao više od 200 trgovina. U toj varaždinskoj tvrtki radilo je preko 12.000 radnika. Bila su zlatna vremena i tvrtka je hranila mnoge obitelji u Varaždinskoj županiji.

Danas je tvrtka spala na manje od 700 radnika. Ti isti radnici nisu primili pola plaće za veljaču, kao ni cijelu plaću za ožujak.

Zbog toga su se odlučili na štrajk. Tužna, smrknuta lica, suze u očima, očaj i bijes, vidjeli smo u ponedjeljak, 6. svibnja na parkiralištu ispred tvrtke.

– Mi smo želimo svoje plaće za svoj rad – vikali su.

Mnogi radnici cijeli svoj radni vijek provode u istoj tvrtki.

– Ovo je žalosno. Tu sam od 16. godine. I prije smo bili bez plaće, ali imali smo puno posla. Svašta smo prošli s raznim upravama. Sada nemamo posla, situacija je eskalirala. Niti taj minimalac ne dobijemo, a nemamo ni posla. Kako da dođemo na posao, kako da si kupimo nešto za jesti na poslu, od čega? Ne znam možemo li ovo prebroditi. Imam 35 godina staža. Pola obitelji mi je ovdje radilo, sa suprugom sam gradila kuću iz tog minimalca. Sve sam ovdje ostavila – rekla je gotovo kroz suze Rosana Liber.

Ono što sve radnike zanima kad će napokon dobiti svoje plaće. Ističu da će štrajk trajati dok ne dobiju svoje plaće.

– Nije tajna da je Varteks već bio u teškoj situaciji, no ovi radnici neće nastaviti s proizvodnjom dok ne dobiju dio plaće za veljaču i cijelu plaću za ožujak. Radnici Varteksa taoci su vrijednosti imovine Varteksa. Pripadnici krupnog kapitala žele se imovine Varteksa domoći što jeftinije i brže – ističe Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje