Povežite se s nama

Međimurje

Povodom Dana bijeloga štapa predsjednica Udruge slijepih upozorila na niz problema

Objavljeno:

- dana

Međunarodni dan slijepih i Dan bijelog štapa obilježavaju se u svijetu 15. listopada s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba proizlazi iz otežanih mogućnosti zapošljavanja, prisutnosti diskriminacije i stigmatizacije te nedostatka ili nemogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

Na području Međimurske županije aktivna je Udruga slijepih Međimurske županije koja okuplja 168 članova, osoba s oštećenjem vida, a nedavno su obilježili 69 godina rada tijekom kojih se Udruga razvila u mjesto pozitivnog ozračja za slijepe osobe, utočište za njihove pravne, rehabilitacijske, psihosocijalne i druge probleme.

Povodom Međunarodnoga dana slijepih upozoravaju na niz problema s kojima se susreću slijepe osobe u Hrvatskoj. Predsjednica Udruge Marija Ciglar osvrnula se na strateške prioritete, posebno na Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi te Zakon o inkluzivnom dodatku za osobe s invaliditetom.

Problemi

– Osobna invalidnina koju osobe s oštećenjem vida ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi ne smije ovisiti o dohodovnom i imovinskom cenzusu, s obzirom na to da se navedeno pravo ostvaruje u svrhu podmirivanja povećanih troškova života uzrokovanih invaliditetom – govori predsjednica Ciglar.

Navodi u nastavku da su u nacrtu Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi formulirane odredbe na štetu osoba s oštećenjem vida jer su slijepe osobe izuzete kao iznimka da ne podliježu cenzusu za ostvarenje predmetnog prava.

Naime, uvođenjem cenzusa gubi se svrha ovog prava u dijelu izjednačavanja mogućnosti osoba s oštećenjem vida.

Sve osobe s oštećenjem vida koje pripadaju 4. stupnju težine oštećenja vida, ističe Ciglar, trebaju ostvariti pravo na osobnu invalidninu. Osim toga, nužno je da se oštećenje vida vještači kao teško, a ne teže oštećenje.

Nema pomaka

Predstavnici vlasti, uključujući i aktualnog predsjednika, već niz godina ponavljaju obećanja o donošenju dugo očekivanog Zakona o inkluzivnom dodatku, ali do danas nisu ostvareni značajniji pomaci, otkriva Ciglar.

Osim toga, u e-Savjetovanju o Planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za 2021. godinu ponovno nije u planu donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, što je potvrdio i ministar Aladrović.

– Iznimno smo nezadovoljni time s obzirom na ogromni značaj ovog zakona za slijepe osobe. Ključna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku kao jedinog zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života osoba s invaliditetom i koja bi omogućila njihovo dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice. Za slijepe osobe inkluzivni dodatak predstavlja kompenzacijski novac kojim bi slijepe osobe podmirile troškove prouzročene oštećenjem vida te za ovu naknadu također nikako ne smije postojati cenzus jer time ona gubi svoj smisao izjednačavanja mogućnosti – rekla je predsjednica Udruge Marija Ciglar.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje