Povežite se s nama

U fokusu

Sandra Malenica želi da Varaždin postane središte filmske industrije na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

PLANOVI NOVE RAVNATELJICE

Varaždin bi mogao postati prvi grad na sjeveru Hrvatske koji će imati Filmski ured i to preko Pučkog otvorenog učilišta Varaždin koje će nuditi podršku filmskoj industriji  za snimanje filmova ili serija!

Najavila je to Sandra Malenica, nova ravnateljica Učilišta koju je Upravno vijeće na tu funkciju izabralo još u srpnju, Gradsko vijeće potvrdilo u rujnu, a dužnost je preuzela nedavno, početkom listopada, nakon što je dosadašnjoj ravnateljici Mirjani Premuž istekao mandat.  

Varaždin kao “Film friendly grad”

– Razvoj Učilišta vidim u dva smjera: jedan je obrazovanje, a drugi audio-vizualna kultura. Upravo u tom segmentu vidim priliku za daljnji razvoj i napredak i to kroz nastavak razvoja kina Galerija, ali i kroz stvaranje preduvjeta za početak rada Filmskog ureda. To znači da bi naša ustanova, službeno i organizacijski, bila logistička potpora produkcijama koje se budu snimale u Varaždinu, od ishođenja dozvola za snimanje, pronalaženja lokacije, zatvaranja ulica do smještaja filmske ekipe. Cilj je privući filmsku industriju u Varaždin koji bi se tako istaknuo kao „Film friendly grad“, a cijela ta priča odlično se može povezati s turizmom – najavila je Malenica. 

Učilište bi bilo logistička potpora produkcijama koje se budu snimale u Varaždinu, od ishođenja dozvola za snimanje, pronalaženja lokacije do smještaja filmske ekipe.

Nova ravnateljica Učilšta tvrdi da će otvaranje jednog takvog organiziranog Filmskog ureda pozitivno utjecati  i na razvoj turizma u Varaždinu, koji je zbog kulturne baštine i brojnih znamenitosti i dosad nerijetko bio metom filmaša.

Osim toga, prilika je to i za zaradu jer filmska industrija u Hrvatskoj doživljava novi procvat.  Sve to bi osiguralo dodatnu stabilnost poslovanja Učilišta, koje je nakon niza godina negativnog poslovanja,  prošlu godinu konačno ostvarilo pozitivni poslovni rezultat.

–  Među mojim prvim zadaćama je dokazati da je Učilište javna potreba jer mislim da smo mi jedina gradska ustanova koja ne dobiva novce direktno iz proračuna,  već preko projekata i programa.  Očekujem da će se i na nivou države te stvari konačno posložiti.  Zakon o pučkim učilištima donesen je još 1995. godine, vrlo je kratak i zapravo, sve prebacuje na Zakon o javnim ustanovama, gdje nije definirano financiranje Učilišta, što je sada problem. No novi Zakon o obrazovanju odraslih, na kojemu se trenutno radi, najavljuje niz promjena, pa i na tom području –  objasnila je Malenica.

Vauhaus i nova internet stranica uz 99. rođendan Učilišta

Nova ravnateljica najavljuje nastavak i razvitak obrazovanja odraslih. 

– Imamo 70-ak verificiranih programa koji su vrlo kvalitetni i s njima ćemo nastaviti i dalje, ali da bi 300 kvadrata Učilišta u potpunosti zaživjelo, moj plan je organizirati i neformalne, hobby programe, mini ili vikend tečajeve praktičnog tipa za djecu i mlade, ali i osobe treće životne dobi, odnosno, društvene skupine koje drugima nisu interesantne i koje su zapostavljene.  Jedan od projekata koji planiramo pokrenuti je Vauhaus, pilot projekt za djecu i mlade do 15 godina koji uključuje podizanje svijesti o vizualnoj kulturi, a od radionica onu praktične informatike. Dosadašnje iskustvo u radu s djecom i mladima mi je pokazalo da oni ne znaju što je Wikipedija ili kako pretraživati Google i doći do  podataka. Zašto ne bismo organizirali takvu korisnu radionicu i tome ih podučili? I ne samo njih. Ipak, prvo moramo poraditi na promociji i imidžu, te pozvati građane da nam se jave sa svojim idejama i prijedlozima. U tom smislu već sam  poduzela prve korake: u tijeku je izrada Internet stranice za koju se nadam da će biti gotova do 5. studenog ove godine, uz 99. rođendan  Učilišta  – najavila je Malenica.  

Kino Galerija u obnovu uz pomoć Ministarstva kulture 

– Iduće godine kino Galeriju prijavit ćemo za obnovu Ministarstvu kulture. Kino je potrebno urediti, od energetske obnove same zgrade u kojoj se nalazi, do novih stolaca i filmskog platna.  Cilj je stvoriti preduvjete da kino Galerija zaživi na puno više dana i s puno više programa – najavila je nova ravnateljica varaždinskog Učilišta. Nekadašnje kino Gaj, danas Galerija, Grad Varaždin je dao na upravljanje prije četiri godine  Vanimi, koju je uz Hrvoje Seleca vodila upravo Sandra Malenica. Zbog teškoća u poslovanju 2012. je u Učilištu bila zatvorena kino-prikazivačka djelatnost koja se sada planira ponovno pokrenuti. – Kino Galerija se u protekle četiri godine  već definiralo kao malo, gradsko, nezavisno kino, no smatram da u njemu može biti puno više projekcija, ali i drugih sadržaja, poput tribina. Sve to bit će puno lakše kroz ustanovu nego udrugu – istaknula je Sandra Malenica. 

U Učilištu će biti i novih zapošljavanja

– S obzirom na planove razvoja i nove projekte , u Učilištu bi trebalo u budućnosti biti i novih zapošljavanja, jer bez toga nema daljnjeg razvoja. No za to se naravno moraju stvoriti preduvjeti, prvenstveno financijski. Dugoročno, POU Varaždin vidim s puno više zaposlenih u nekoliko segmenata, što znači da bismo imali voditelja obrazovanja odraslih, voditelja suradnji i projekata, voditeljja kina i voditelja filmskog ureda koji će onda, preko nas, dobiti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta – najavljuje nova ravnateljica Učilišta Sandra Malenica.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Želja je da se dvije obale jezera u Trakošćanu spoje mostom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

Tijekom proteklog vikenda najnovije informacije je za Regionalni tjednik iznio Milan Rezo, direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu.

– Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakoščan izvađeno je 70.000 metara kubnih sedimenta te je isti deponiran na privremenoj deponiji. Građevinska operativa s 11 dampera te bagera duge ruke seli se uzvodno u neočišćene dijelove jezera gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 metara kubnih sedimenta na površini od 13 hektara. Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u sanaciju istih kroz radove preventivne, redovne i izvanredne obrane od poplava. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde gdje će se ugraditi oko 600 metara kubnih kamena na visinu 100 godišnje vode, drugim riječima kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Također, Hrvatske vide kroz redoviti program uređuju 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, gdje će se istih ugraditi približno 150 metara kubnih. Ukupna vrijednost radova izgradnje obalo utvrde procjenjena je na iznos nešto manji od 300.000 eura i isti se ne idnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera – pojasnio je Rezo.

Dodao je da će tijekom ovog tjedna uputiti pismo namjere Dvoru Trakišćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole, faza II, koja se odnosi na gradnju mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera. Prema prvim informacijama most bi trebao biti viseći. Ovo je novost za koju se prvi put čuje.

– S obzirom da most ide preko jezera Hrvatske vode sukladno Zakonu o gradnji mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode, naravnon uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Ovu ideju ostvarujemo uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije. Stoga uz prisustvo župana, direktora Hrvatskih voda i resornig ministarsta očekujemo sastanke u Vladi RH koja bi trebala poduprijeti ovu inicijativu. Razlog ovome nalazi se u činjenici da je jezero trenutno suho i gradnja samog mosta bi kroz manje izmjene glavnog projekta s 3.500.000 eura koštala najviše 1.000.000 eura. Uzevši sve u obzir svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana, možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedili više od 2.500.000 eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potporom župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula “0” eura! – završio je Rezo.

Nastavite čitati

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje