Povežite se s nama

Život i društvo

Nesebični ljudi u Varaždinskoj županiji svake godine daruju oko 12.000 doza krvi

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi te predstavnike Društava Crvenog križa iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega i Ivanca.

U ime Varaždinske županije prisutne je pozdravio te im se zahvalio na njihovoj nesebičnosti i humanosti zamjenik župana Robert Vugrin, a samome prijemu nazočili su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin, dr.med.

Čestitke i zahvalu darivateljima uputio je zamjenik župana Robert Vugrin.

– Iako su uvjeti malo neobični, odlučili smo se da obilježimo ovaj dan jer naši darivatelji krvi to zaslužuju. Bez obzira na situaciju s koronom, njihova plemenitost i humanost ne smije ostati nezamijećena. Ponosimo se njima jer živimo u Županiji u kojoj građani imaju izuzetno razvijenu svijest o darivanju krvi – rekao je zamjenik župana te poručio darivateljima.

– Dragi darivatelji, vi unaprijed, ne znajući kome dajete život i zdravlje, dajete dio sebe i omogućavate da netko normalno i kvalitetno nastavi živjeti. Vaš čin dobrovoljnog darivanja krvi je čin ljubavi, plemenitosti i onoga najboljega što čovjek uopće može imati. Vi zapravo predstavljate moralni uzor u našem društvu – naznačio je zamjenik župana Vugrin.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin Gordana Jaklin, dr.med je spomenula kako se svake godine skupi oko 12.000 doza krvi i taj podatak Varaždinsku županiju svrstava u sam vrh u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza.

– Koristim priliku da se zahvalim svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha. Moram istaknuti kako i u ovo nestabilno vrijeme u kojem se borimo s koronavirusom, naš odjel jako dobro funkcionira – rekla je Gordana Jaklin, dr.med.

Na prijemu se zamjeniku župana zahvalio ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac.

– Hvala zamjeniku župana na podršci i organizaciji ovog prijema. Lijepo se zahvaliti ljudima koji nesebično daruju krv onima kojima je to zaista potrebno. Čestitke darivateljima, ovo je njihov dan, neka budu ponosni i sretni – rekao je Nebojša Buđanovac.

Nada Levatić iz Društva Crvenog križa Varaždin koja je krv darovala 55 puta istaknula je kako osjeća zadovoljstvo i sreću što ima priliku pomagati drugima, a zahvalila se i svim liječnicima te medicinskom osoblju na susretljivosti i pomoći.

Inače, Dan dobrovoljnih darivatelja obilježava se kao spomen na prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, koje je bila organizirano 25. listopada 1953. godine u Sisku.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje